ИСПЛИВАО ТРАНСКРИПТ РАЗГОВОРА ПУТИНА И КЛИНТОНА О СЛОБИ: Веома је занимљива једна ствар коју је Путин изговорио

ИСПЛИВАО ТРАНСКРИПТ РАЗГОВОРА ПУТИНА И КЛИНТОНА О СЛОБИ: Веома је занимљива једна ствар коју је Путин изговорио

13 октобра 2020

Шест дана после избора за председника Савезне Републике Југославије на којима је Војислав Коштуница, кандидат опозиционог ДОС-а, у првом кругу освојио већину гласова, а Слободан Милошевић покушао да одржи други изборни круг, Бил Клинтон, председник САД, позвао је телефоном руског председника Владимира Путина. Лидери две највеће светске силе су се тог 30. септембра договорили да Милошевић, неприкосновени вођа Србије од 1989, коначно мора да оде са власти.У транскрипту разговора, са којег је ознака „строго поверљиво“ скинута 2019, стоји да је дијалог почео уобичајеном разменом дипломатских учтивости – Клинтон каже: „Здраво, Владимире, лепо је што си прихватио позив“, а Путин одговара: „Добар дан и теби, Биле, драго ми је што ти чујем глас.“ У складу са америчким менталитетом, Клинтон одмах прелази на ствар.

Како Клинтон „мува“ Путина

Клинтон: „Разумем да је ово деликатан и тежак тренутак, али морам да ти кажем да морамо да прихватимо чињеницу да је опозиција у Београду (на изборима 24. септембра) победила у првом кругу и да неће учествовати у другом јер би то омогућило Милошевићу да прекроји изборну вољу људи, а бојим се да би тако могао да изазове и озбиљну нестабилност у Црној Гори. Најбоље што може да се деси је да Милошевић схвати да мора да призна пораз, а сигуран сам да си ти једина особа која у то може да га убеди. Јасно ми је да је то за тебе непријатна ситуација, али бих ти предложио да му (Милошевићу) пошаљеш приватну поруку, не јавну, и да инсистираш да је за њега најбоље да оде, као и да му јасно ставиш до знања да Русија поштује изборну вољу грађана Србије. Чини ми се да смо пред избором између насилне и мирне предаје власти у Србији, а Русија је земља која у целој тој ствари може да одигра одлучујућу улогу.“

Тајни састанци

Путин: „Биле, свесни смо чињенице да ваши аналитичари и експерти за Балкан врло пажљиво процењују какве кораке треба предузети, али нас двојица треба да разговарамо сасвим отворено, наглашавам, сасвим отворено. Разговарао сам недавно са (тадашњим немачким канцеларом Герхардом) Шредером. Предложио сам да се у Београду организује тајни састанак наших министара спољних послова или саветника за националну безбедност са лидерима српске опозиције, али је Коштуница то одбио. Ми смо му ипак врло прецизно објаснили наш став да Русија не жели да буде сатерана у ћошак и да буде у ситуацији да подржи било какво недемократско решење. Желим јасно да ти кажем да сматрам да је сада прави тренутак да Милошевић мирно напусти политичку сцену, али нисам сигуран да ће он то урадити.“

У наставку, Путин је изнео идеју да Војислава Коштуницу позове у званичну посету Москви, где би он, у присуству шефа руске дипломатије Сергеја Иванова, пристао на преговоре са Милошевићем о мирној предаји власти ако Милошевић дозволи поновно бројање гласова у присуству међународних посматрача.

Шта ћемо са Слобом?

Путин: „То је само наша идеја, нико не мора да је прихвати. Мада, искрено, мислим да ништа не бисмо добили таквим додатним притиском на Милошевића, само бисмо протраћили време.“

Клинтон: „Да те конкретно питам – како ми да склонимо Милошевића?“

Путин: „Мислиш да га преместимо негде?“

Клинтон: „Да. Да ли се он плаши да изађе из кабинета?“ (зграда Председништва Србије)

Путин: „Могао бих да попричам с њим, да му кажем да призна изборни пораз, а да међународна заједница неће предузети никакве даље кораке против њега. Али још морам да размислим како то да му објасним.“

Сад га нико неће

Клинтон: „Да ли ће он моћи да остане у Србији после свега, да ли ће му нова власт дозволити да оде некуда?“

Путин: „Мислим да би за све било најбоље да остане у Србији.“

Клинтон: „Да, и ја исто мислим, мада не знам какво ће расположење тамо бити.“

Путин: „Искрено, не знам ни ја. Можда он неће ни хтети да иде из Србије. У сваком случају, он нам као поклон не треба. Зашто да га не пошаљемо код вас у Америку?“

Клинтон: „Да, разумем шта хоћеш да кажеш. Свеједно, није лоша идеја да лидер опозиције дође у Москву. То би обесхрабрило Милошевића и знатно повећало шансе да одступи. Зваћу те поново, али важно је да знам да му Русија неће дозволити да се некажњено извуче ако покраде изборе.“

Путин: „Важно је да он не може да користи Русију као кеца из рукава. Сви у Југославији треба да знају тај наш став.“Епилог: Милошевић признао пораз дан после демонстрација!

Након великих демонстрација 5. октобра 2000. у Београду, Слободан Милошевић се 6. октобра обратио нацији путем РТС-а, признао изборни пораз и честитао победу Војиславу Коштуници. Тада је рекао да ће време проводити с унуком. Ухапшен је у ноћи између 31. марта и 1. априла 2001. после дводневне акције Јединице за специјалне операције Државне безбедности и вишечасовних преговора о предаји и пребачен је у Централни затвор. Одлуком Владе Србије изручен је Хашком трибуналу за ратне злочине на Видовдан исте године, 28. јуна. Умро је, према званичном налазу из Хага, од срчаног удара у притворској јединици у Схевенингену 11. марта 2006. Сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

(Ало)

KOMENTARI20 коментара

 1. Риста says:

  А како да знамо да ли је транскрипт баш такав или не? Ко то може да гарантује? Мислим, напросто гледајући са моје стране, тај чланак горе је пљување и на Путина и на Милошевића и као неко величање Коштунице. Ако је Клинтон подржавао Коштуницу, онда је Коштуница без поговора амерички човек. И откуд то да су Клинтон и Путин тако велики пријатељи готово идентичних мишљења? И зашто је тако бесконачно велики прецедник као Клинтон у то време разговарао са Путином? И тако даље...Где се треви Ђинђић? Зато и не залазим у дубље блато а горе га има доста.

  • persida says:

   Risto, sve je laz, zurnalizam, skandal... Jedino sto je opipljivo i istinito, to je nas poraz, nasa propast.

  • ANA says:

   Потпуно си у праву! Колико пута сам прочитао да је Путину веома тешко што Русија није могла више помоћи Југославији и што је Југославија уништена. Ови данашњи новинари се више не придржавају новинарског кодекса. Свако пише шта хоће, отворено "навија", уместо да износе само стварне и доказане чињенице, што и јесте прави новинарски посао. Да ли је у питању повећан тираж, или пропаганда коју газде траже???????????????

  • Cp6a says:

   Није тако било. Амерички транскрипти лажу, као што се и могло очекивати. Путин је ово рекао "'Де си Били, пичка ти материна!".

  • padre says:

   Ma to je samo zamajavanje ljudi i nekako bi hteli da nas uvere, da su Putin i bilo koji Amerićki predsednik isti!

  • Avangard-Kinzal says:

   U pravu si. Prvo dal' su Ameri ovo napisali? A jesu. Znamo da sve čine da posvađaju Srbe i Ruse i uvuku nas u NATO da nas potpuno unište jer bez Rusije mi smo završili. Osim toga Alo prenosi ovo. Nisu vjerodostojan izvor. Treće, Lučić tvrdi da je Milošević u Rusiji a to mi je najverovatnija mogućnost.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Сви ови одговори на твој коментар су у стилу „у праву си“, наравно сем „persida“, која наводи воду на своју воденицу, као „to je nas poraz, nasa propast“. Капито, сињор Мито?.

 2. VRSK says:

  Znači JSO uhapsio svog oca i poslao ga Djindjiću upakovanog i spremnog za Hag. Vidovdanski paket na putu za Ševeningen!

 3. Rale says:

  Ovo je detinjarija. Nema ovo veze sa transkriptom.

 4. Slobodanka says:

  Svetska imperija Amerika se nadgornjava sa imperijom Rusijom na prostoru Balkana. Da bi to uspešno završila na prostoru Srbije treba joj velika pomoć sitnih tričavih domaćih medija. E baš je sila. ... Iz ruske istorije imperatorka Katarina Velika sigurno će biti bolje upamćena od Nikite Hruščova generalnog sekretara KPSS (1953-1964) Ii premijera Sovjetskog saveza (1958-1964). Carica Katarina za svoje vladavine unela je u Rusku imperiju teritorije slične po veličini današne Đpanije, medju njima je i Krim koji je prisajedinila Rusiji 1783 godine. Nikita Hruščov je 1954 godine oduzeo Krim Rusiji i pripojio ga Ukrajini. PITANJE: Zašto USA i ceo kapitalistički Zapad danas u pogledu Krima podržava učinak socijalističkog vladara Nikite Hruščova, poznato je koliko ga nisu podnosili, a ne podržava ostvarenja Katarine Velike koja po svom poreklu i načinu vladanja trebalo bi da im je bliža. Zato što je ovo nova imperijalna osvajačka trka Zapada na štetu Rusije. Zašto Turska uz svu značajnu saradnju sa Rusijom uvažava Kijev i ne priznaje prisajedinjenje Krima Rusiji, i podržava paljenje novog rata na Kavkazu. Zato što i Erdogan gradi imperijalnu Tursku u koju bi uključio razne narode turkijske grupe sve sa teritorijama, a i teritorije Bliskog istoka koje bi uspeo da zgrabi. Razne imperije su u uzletu, a manje države neka se saberu kako će da prežive njihove velike letove.

  • Si Ju Leter Aligeder says:

   Gde si ti odlutala sestro? Na osnovu pijanih premisa došla si do nikakvog zaključka već novog pitanja za tebe samu. De, to malo bolje prouči. Ti si se beše uhvatila za osvajačku imperiju Kine pre neki dan, a sada i imperiju Rusije, a nemaš blage veze da su te imperije odbrambenog tipa, dok su Amerika i Engleska vrlo osvajačkog tipa, pri čemu je to nekada bila i Francuska. Ti jednostavno ne možeš da barataš stvarima koje ne možeš niti da razumeš. Ali polako naučićeš, ako već nije i prekasno a vidi se tu samo jedna nadmenost neznanja..

   • Slobodanka says:

    Ne izmišljaj, Kinu uopšte nisam komentarisala. Ne mogu da pišem komentar od kilometar da bi ti shvatio. Zapad je ranije već iznosio ljutite optužbe kako Rusija nastoji da postane imperija. Svetska imperija može biti samo SAD i njoj veoma bliske zemlje. Sa ovolikom veličinom zemlje a najveća je u svetu, sa svim prirodnim potencijalima i sa različitim narodima koji u njoj žive, sa uticajem koji ima na svetska zbivanja, Rusija već sada jeste imperija, bez obzira što je ekonomski slabija od Zapada.

    • Si Ju Leter Aligeder says:

     Crna sestro, bolje da te ne prvociram jer ti ovo sad izgleda još manje razumno, ti si zaista amerikanizovana poput one male Grete Tunberg. Ti kod mene nemaš prelaznu ocenu ni iz jednog predmeta koji ovde zastupaš kao komentar svog mišljenja a ja te više neću komentarisati jer je valjda i ostalima to očigledno šta je tvoj problem.

    • Si Ju Leter Aligeder says:

     P.S. Ko ne ume da se koncizno izrazi i u jednom kraćem komentaru sigurno neće pomoći kilometarski niti nama niti tebi. Upravo je stvar u tome da preteruješ u ispraznim komentarima isto kao i tvoj brat Rista.

     • Косовац says:

      @ Si Ju Leter Aligeder, Можеш да причаш до сутра, са твојим испразним коментарима, наравно да ти је то обезбедило Отворено Друштво, и наравно да је то твоје право. Али да чачкаш брата Ристу, то је авантура која може да те доста кошта. То ти дође као да чачкаш мечку у πчку.

 5. Mr. Macola says:

  Zaboli njih penis za nama pa i za Miloševića, i jednog i drugog. Dok imaju neke koristi tu su, a, gledaju svoja posla. Srpski političari 90 tih nisu znali da izaberu koristan put ili korisnu opciju za nas. A kakav god Vučic ne bio, opet je danas Srbija u boljoj medju narodnoj poziciji nego ikad ranije i on dobro zna da i, Rusija i Amerika igraju igre i gledaju svoj interes. A ni smo tu samo mali igrač. Možda se promijeni ako se u srpskom narodu rodi novi Tesla pa izmisli super oružje 1000 gofina ispred današnje tehnologije, sa kojim smo i stanju odbraniti svaki napad i uništiti sve na kraju planete za par sekundi. E onda će se nešto promijeniti.

  • Milan says:

   Srpski političari 90-tih u onakvom unipolarnom svetu ni nisu imali mogućnost izbora. Kad ćeš da shvatiš tu osnovnu stvar? Tek sa jačanjem Rusije i Kine i drugim promenama u svetu nastaje nekakva mogućnost izbora, dakle opet te za nas povoljnije promene ne zavise od ličnosti aktuelnog vladara Srbije.

   • Косовац says:

    @ Milan, …..Српски политичари су морали да као могућност избора изаберу страну. Имали су могућност избора. За Избор су се кандисовали Војислав Шешељ, Радован Караџић, Ратко Младић. Ипак, Срби су као „изабрали“ Бориса Тадића, Александра Вучића, Владана Батића….. Зорана Ђинђића….. Мојег до Мојега…..

 6. Rusofilus Serbianus Patriotus Putinofilus, Samo Jako i do Kraja, bre. says:

  Treba imati u vidu zapravo da je tada u stvari predsednik Rusije bio Jeljcin i da on nije niti mogao niti želeo da se meša u ove događaje, Putin je tada samo nastavio sa tim stavom, a Rusija? E ona je tek bila u žestokoj krizi, zaista nisu ni mogli da nam pomognu a sam Milošević nije ni hteo da sluša niti je želeo pomoć od Jeljcina i Putina. Rusiji je tek sada žao što tada nismo imali bliskije odnose kakve smo sada tek ponovo uspostavili kada je licemerje imperije zapada tako daleko došlo. Za vreme NATO agresije na Jugoslaviju naša bratska Rusija zaista nije mogla niti da im parira niti da nas odbrani vojno čak i da smo mi to tražili, ali jesu bili na našoj strani. Ovaj transkript je čista glupost, činjenica da Putin i dan danas prihvata igru zapada ukoliko nema šta drugo da učini. Putin glumi prijatelja isto kao što i oni njemu glume a traže mesto na leđima gde će da ubodu nož. Rusija nam je u vreme agresije davala moralnu pomoć i ništa više, dolazili su horovi oficira i pevali nam, podržavali nas i razvili smo tada ovo prijateljstvo koje je ostalo. Medvedev kada je dolazio na Kosovo meštani su mu tražili da im podeli Ruske pasoše obzirom da ih je izdajnička demokratija Srbije prepustila Euleksu i Kforu dok su ih šiptari tamanili. Svašta se izdešavalo a Putin i Jeljcin su tu najmanje bili krivi jer je i Rusija bila tako reći uništena izdajom Gorbačova koji se ušaltovao da bude kućni prijatelj sa Reganom i njegovom Nensi, a ovi mu uvalili kredite, kamate, oligarhe i rasturili savez ruskih država, Ukrajinu su im Amerikanci otcepili produbljavanjem užasne krize koju su im iscenirali, sve zarad volje Gorbačova da bude prijatelj sa Amerikom, kakav je samo magarac ispao Gorbačov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u