ИСПОРУЧЕН „ПАТРИОТ“! Ствара се највећа НАТО БАЗА НА БАЛКАНУ

ISPORUČEN „PATRIOT“! Stvara se najveća NATO BAZA NA BALKANU

21 avgusta 2020

Rumunskoj vojsci isporučeni su iz SAD glavni elementi prve jedinice raketnog sistema PVO velikog dometa Patriot, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje. Bukurešt očekuje da će sistem ući u upotrebu do kraja godine. Amerika najavljuje nova ulaganja u rumunsku vojsku i stvaranje najvećeg NATO vazduhoplovnog centra na Balkanskom poluostrvu.Istočni sused Srbije naručio je sedam sistema PVO Patriot za koje su poreski obveznici te zemlje izdvojili ukupno 3,9 milijardi američkih dolara, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Time je nastavljen proces jačanja sposobnosti rumunske vojske jer je taj PVO sistem stigao svega nekoliko dana nakon dva borbena aviona F-16, i u momentu kada se najavljuje ulaganje od 130 miliona dolara u vazduhoplovnu bazu u Klužu, u jeku povećanih tenzija u regionu Crnog mora.

Prva jedinica Patriota biće prebačena u Nacionalni centar za obuku PVO snaga rumunske vojske u luci Konstanca na Crnom Moru, gde će biti obavljeno prihvatno testiranje i prijem nove tehnike.

Procenjuje se da će do kraja godine prva jedinica opremljena Patriotom ući u operativnu upotrebu.

Tokom 2021. godine obuka posada za Patriot biće nastavljena uz pomoć američke vojske kako bi posade ovladale novim tehnikama i taktikom upotrebe tog sistema.

Prvi Patriot u srpskom komšiluku

Rumunija je prva država u susedstvu Srbije koja je kupila raketni sistem PVO Patriot, a nabavljena je najnovija verzija tog sistema.

Za kupovinu Patriota ta zemlja je izdvojila 3,9 milijardi dolara za šta će dobiti 28 lansera i više od 180 raketa različite namene, rezervne delove, opremu za održavanje, paket za logističku podrške i usluge obuke.

Kako navode iz rumunskog Ministarstva odbrane, reč je o sistemu koji je isproban u aktivnoj upotrebi i u borbi i nakon čijeg prijema će vojska te zemlje biti sposobna da dejstvuje po svim vrstama protivničkih ciljeva u vazdušnom prostoru.

Isporuka svih sedam sistema očekuje se do kraja 2022. godine.

Time je nastavljen proces modernizacije rumunske vojske zapadnim sistemima, jer je prethodno ta zemlja nabavila ukupno 14 remontovanih i modernizovanih lovaca F-16 od Portugalije.Do kraja godine očekuje se isporuka još dve letelice a iduće godine još jedne.

SAD najavljuju ulaganje 130,5 miliona dolara u renoviranje i proširenje kapaciteta vazduholovne baze Kampija Turzij, nakon čega će ta baza prerasti u najveći NATO vazduhoplovni centar na Balkanskom poluostrvu.

„Jačanje rumunskih kapaciteta za zaštitu granice na moru i u vazduhu Bukurešt i NATO vide kao jedan od prioriteta nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, tim pre nakon što je Crno more postalo poprište čestih presretanja aviona Severnoatlantskog saveza i Rusije, ali i velikih pomorskih vežbi“, navodi portal.

KOMENTARI5 komentara

 1. test01 says:

  E Rusi Rusi... sledeca instalacija ce da bude u Belorusiji - pred vratima RUsije. I ne radi se ovde o odbrambenim sistemima nego o raketnim sistemima koji lako mogu posluziti za agresiju na Rusiju! Dodajte takticke nuklearne bojeve glave na te rakete i imate potpunu sliku sta se sprema...

  • Branko says:

   E baš. Neka si im rekao. To Rusi do sada sigurno nisu znali.

 2. uddu says:

  Imam poznanike koji žive tamo.Običan rumun nije ni malo sretan a ni spokojan zbog toga.Većina rumuna je protiv takve politike ali,ne pitaju se oni.I kod njih, strani faktor određuje spoljnu poitiku :

 3. Archelay says:

  Tu se vidi ocemu se radi.Rumuni po mentalitetu su vazali i kao takvih prihvacaju svog gospodara bez pogovora.A taj gospodar zna kako to da unovci pa sada podrazumeva se da je normalno da vazal se zahvali za to sto radi u korist svoje stete.Inace te pare su pare EU kao pomoc razvoja Rumunije a posto i oni su u istom sosu,nije da ne znaju sta se desava ali prave se ludi.I tako to ide po sistemu"Lud j..zbunjenog".POsto se zna Natovog ponasanja cije glavno oruzje je Pretnja jer pred sobom imaju superiorniji rival onda moraju da se bave teatrom.

 4. M says:

  Rumunji su trebali usloviti metanje USA baze u Rumunjskoj,i metanje USA proturaketa Patriot na račun USA,a ne da ih Rumunji plaćaju!Kad su već na sve to pristali!Glupani!Baš su se usrećilo!I Poljaci će!Glup,Glu plji,najgluplji!Tko je taj treći!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *