ИСПОВЕСТ АМБАСАДОРА МОНТГОМЕРИЈА ПОСЛЕ 17 ГОДИНА: Све смо погрешно урадили, АМЕРИКА ЈЕ ПОГРЕШНО ПРОЦЕНИЛА СРБИЈУ!

ISPOVEST AMBASADORA MONTGOMERIJA POSLE 17 GODINA: Sve smo pogrešno uradili, AMERIKA JE POGREŠNO PROCENILA SRBIJU!

7 oktobra 2017

Vilijam Montgomeri bio je prvi postpetooktobarski američki ambasador u Beogradu. Njegov angažman na ovim prostorima počeo je znatno pre nego što je došao kao prvi naslednik poslednjeg ambasadora Amerike u SFRJ Vorena Cimermana.

Centrala mu je bila u američkoj ambasadi u Budimpešti, odakle je kako kaže, obezbeđivao savete i podršku Miloševićevoj opoziciji.

Bez njegove pomoći 5. oktobar verovatno ne bi bio moguć, jer preko njega je dolazila sva pomoć namenjena opoziciji, Otporu, opozicionim medijima…

Montgomerijev pogled na 5. oktobar 17 godina kasnije znatno je drugačiji u odnosu na vreme kada je na ulicama Beograda padao Miloševićev režim. Ne u smislu da li je do toga moralo da dođe, već u pogledu posledica koje su, kako sam priznaje, prouzrokovane lošim procenama američke administracije.

– Mislim da je Zapad generalno, a naročito vlada SAD, dramatično potcenila ogromne društvene probleme koji su povezani s promenama duboko ukorenjenih političkih sistema. Ja svakako jesam. Imali smo pojednostavljenu viziju da je problem u većini slučajeva (Libija, Irak, Srbija, Sirija) u autokratskoj ličnosti koja je na vlasti. Centralna stvar u ovakvom viđenju je takođe pojednostavljena predstava da su ljudi rođeni da budu demokrate, a što potiskuju autokratski vladari. I onda teorija glasi da je potrebno samo da se oslobodite autokratskih vođa, a da će demokratski instikt naroda prirodno isplivati na površinu – rekao je Montgomeri za ovonedeljno izdanje Ekspresa.

Po njegovim rečima druga pogrešna procena SAD-a je što se tamo živi u uverenju da je neophodno uspostaviti odnose i živeti u multietničkom i multikulturalnom društvu po svaku cenu, navodeći Bosnu i Hercegovinu kao jedan od primera da je američko insistiranje na zajedništvo dovelo do toga da je ona neuspešna država već 20 godina nakon rata.

– To što nismo uspeli u potpunosti da shvatimo važnost etničkog pitanja bio je glavni uzrok naših pogrešnih procena – rekao je Montgomeri.

Govoreći o svojoj ulozi u svemu, istakao je da je SAD i Zapad generalno video Miloševića kao glavnog krivca za nasilje u bivšoj Jugoslaviji i da je tada njegov glavni zadatak bio da obezbedi savete i pruži podršku Miloševićevoj opoziciji.

– Ne treba zaboraviti da je Milošević oboren zahvaljujući naporu srpskog naroda, koji je zbog toga mnogo rizikovao i platio visoku cenu. Sve zasluge pripadaju desetinama hiljada Srba koji su radili na tome, jer da nije bilo 5. oktobra Srbija bi ostala izolovana od Evrope – rekao je Montgomeri.

Naglasio je da je u Srbiji bilo mnogo gore nego danas, i da iako će biti potrebno još mnogo vremena, Srbija je na dobrom evropskom putu. Na kraju je dodao da je u pojedinim trenucima bio razočaran ponašanjem američke administracije.

– Najveće razočarenje je za mene bilo je kada sam shvatio da se bez obzira na svu dobru volju usmerenu ka Srbiji, američka administracija fokusirala samo na Kosovo, odbijajući da prihvati bilo kakve kompromise ili da Srbiju shvati ozbiljno po tom pitanju. Na kraju se ispostavilo da Zapad nikada nije želeo bilo kakve merljive standarde i da je odluka o nezavisnosti Kosova već bila doneta. Na to nisam mogao da utičem, kada je o Kosovu reč jednostavno nisam bio u igri – zaključio je Montgomeri.

(Ekspres)

KOMENTARI8 komentara

 1. banebanane says:

  Zapad jeste sve pogrešno radio, ali to i pored ovog Montgomerijevog "priznanja" još uvek nije shvatio, jer im greške još uvek nisu došle na naplatu. Doći će u paketu sa mnogo većim računima i penalima, tako da sumnjam da će ikad shvatiti da ono što su oni nama radili i što i sad rade ne sme da se radi, čak i ako si najveća sila na planeti. Čak i za najmoćnije postoje neke granice koje ne smeju da se prekorače radi sopstvenog spasa i spasa planete.

 2. ljubisav says:

  Svakoj igri dodje kraj,kad tad,pa ce i ovoj vasoj oko Kosova doci kraj,kad tad...!!!

 3. igor says:

  Vi ameri ste koleterarna steta.....vas treba unistiti jer ste Davoljija rabota.

 4. Kosovac says:

  Postoji neka sila koja ove zločinioce sa Zapada tera da u nekom trenutku svog života počnu da pričaju da su grešili i da se maltene kaju. Ovaj Montgomeri nije izuzetak, valjda računa da se zaboravila ta njegova zločinačka aktivnost. Tako je pričao i Čerčil, kao kaje se što je Tita doveo na vlast u Jugoslaviji. Tako nema potrebe da ih u nijednom trenutku ne zagrize savest….. Mogao bi ponovo Monti da se obrati Vučićevim sledbenicima, onima koji su mu zviždali na kongresu SNS kada ga je Vučić predstavio kao savetnika. Pred punom salom, a Vučić je u svom stilu opominjao te preletele radikale da „nije Srpski zviždati gostu“….. Kada je mogao Montgomeri da postane prijatelj Vučiću, trebali smo odmah da pretpostavimo da ni Rama ni Haradinaj nisu daleko od toga da se javno sprijatelje sa ovim propalim Srbinom. A Tajno, svi su oni članovi jedne stranke i davnašnji prijatelji, samo što moraju poštovati hijerarhiju.

 5. petar says:

  Šta vas briga Libija, Sirija...... pa vi ste tri svetlosne godine od tih naroda i država, koje su vaši interesi van Amerike??? Ko je to izmislio da su interesi Amerike na celoj kugli zemaljskoj?? Onda se to sv ezove Amerika??? Vi ste fašisti, genocidan narod, istrebili ste ne jednu nego bezbroj civilizacija. Država vam je osnovana na genocidu i vi nekoga učite, kritikujete, nazivate autokratama. Postoje sistemi i narodi, gde jedino takav autokratski režim održava mir i suživot. Vi ste jedino sklonili one koji su čuvali mir i stabilnost tih država da bi zavladao haos a vi pokupili nafnte izvore. Dabogda se podavili u nafti.

  • Cigo says:

   Mala ispravka: Ne fašisti nego nacisti. Tamo gde su fašisti bili okupatori Srbi nisu klati. I u zapadnom delu EU je pobedio nacizam jer da nije tako ne bi se dešavalo da robu jednako upakovanu, ali sa drugim š-kvalitetom prodaju istočnim članicama. Ako to nije nacizam onda ne znam šta je. Fašisti su hteli obnovu rimske imperije. Nisu ni oni bili cvećke, ali su nacisti rodonačelnici i glavni sprovoditelji satiranja "manje vrednih" naroda, pa to rade i danas samo mnogo perfidnije.

   • Kosovac says:

    @ Cigo, …. Znači, fašisti su bili dobri okupatori, Srbi nisu klati – samo su streljani. Nacisti su bili loši okupatori, ne samo da su streljali, nego su i klali….. Trebalo je da prođe toliko godina pa da nam sorošoidi otkriju razliku između fašista i nacista. Ja mislio da su fašisti Pun kamion s Nemci.

 6. Miki says:

  Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića već Miloševića zbog Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *