ISPOVEST FRANCUSKOG GENERALA: Istina o bombaradovanju i raspadu Jugoslavije (VIDEO)

ISPOVEST FRANCUSKOG GENERALA: Istina o bombaradovanju i raspadu Jugoslavije (VIDEO)

22 novembra 2014

zp120117_3_1Istina se danas ne računa, važni su ciljevi. Tim rečima, osuđivao je mondijalizaciju i savremeni hegemonizam, francuski general Pjer Mari Galoa (99), koji je u ponedeljak preminuo u Parizu.

Francuska je, njegovim odlaskom, izgubila jednog od svojih najvećih geopolitičkih stratega, a Srbija iskrenog među najvernijim prijateljima.

– Moje veze sa Srbijom počele su 1991. godine, kada sam shvatio da postoji operacija razbijanja Jugoslavije zbog interesa koji nisu imali nikakve veze s jugoslovenskim narodima. Srbija je bila cilj ljudima koji su želeli da razbiju Jugoslaviju – rekao je francuski general u jednom od razgovora za „Novosti“.

General Galoa je bio čovek od najvećeg poverenja generala De Gola. Bio je šef nuklearnog programa, u vreme kada je Francuska dobila atomsku bombu. Zato je prozvan ocem francuske atomskog naoružanja. Francuska je danas, na ovom nasleđu, najjača zapadnoevropskanuklearna sila. Istovremeno, Galoa je bio jedan od najistaknutijih vojno-strateških teoretičara u svetu.

Objavio je mnoge knjige, u kojima je razotkrivao američku politiku moći i mešanja u unutrašnje stvari malih zemalja. Njegova teorija je bila da se geopolitičke vizije danas zasnivaju na razlikama između onih koji na osnovu Darvinove teorije i prirodnih zakona teže vladavini jačeg, i onih malih, koji žele da održe svoju samostalnost na osnovi ravnoparvnosti. Petrodolar u tome igra veliku ulogu, a to je naročito istakao u knjizi „Krv petrola“, čiji je prvi tom posvećen Bosni, a drugi Iraku.

Svoja zapažanja, general Galoa je izneo u svojim brojnim drugim delima, kao što su „Rekvizicija“, „Ratni spisi“, „Memoari radio talasa“, „Fatalna saglasnost“, „Od vojne časti do političkog užasa“, „Alahovo sunce zaslepljuje Zapad“, „Peščanik veka, memoari“…

S poznatim pariskim advokatom Žakom Veržesom napisao je knjigu „Sudski aparthejd“, o Haškom tribunalu.

Od početka raspada Jugoslavije, Galoa je stao na stranu Srbije.

– U nepravednoj borbi, bilo je sasvim normalno da vam pružim svoju podršku – govorio je Galoa.

Ovako je opisao zašto je to činio:

– Prvo, zato što ste se borili za istinu i pravdu, drugo jer ste u oba protekla rata bili na istoj strani s nama, Francuzima.

Naročito ga je zablelo bombardovanje Jugoslavije. Zbog toga je oštro, javno i često protestovao. Bez obzira na godine, bio je redovni učesnik godišnjica obeležavanja NATO napada, koje se u organizaciji izdavačke kuće „L’až d’Om“, održavaju u Parizu.

– Objavili smo oko 30 generalovih naslova. I u svim knjigama koje je pisao o međunarodnim krizama, uvek je govorio o Srbima. Bio nam je veliki prijatelj. Dao je ogromnu podršku srpskom narodu. U onome što ja mislim da je Francuska, bio je najznačajnija i najsvetlija ličnost – kaže Vladimir Dimitrijević, pisac i vlasnik izvavačke kuće „L’až d’Om“ iz Lozane i Ženeve.

Zbog svega što je učinio za Srbiju, general Galoa je dobio priznanje „Vitez srpskog naroda“, kao prvi strani državljanin kojem je uručena ova medalja.

ULICA GENERALU

– General Galoa sada treba da ima u Beogradu jednu ulicu. Ulicu imaju i Franš d’Epere i Žorž Klemanso, zaslužuje je i on – predlaže Dimitrijević.

POGLEDAJTE SVA TRI DELA INTERVJUA SA GENERALOM:

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milovan says:

  General Galoa je dokazao vrednosti koje su beskonacno velike za Srbiju. A to je " Rasturanje i rusenje Jugoslavije je mimo Medjunarodnog prava, a NATO je pogresio i nepravedno bombardovao Srbiju,

 2. duki says:

  imao sas m priliku već da čujem ovog velikog prijatelja Srbije. Malo nam to vredi jer o Srbiji i Srbima u svetu je stvoren takav loš imidž da ni jedan takav autoritet kao što je general Galoa ne može puno da promeni. Ali, hvala mu ipak na iskrenosti i želji da svet stekne bolju sliku o nama.

 3. Radoslav says:

  KO HOCE I HTEO DA ZNA ZBOG CEGA JE NAPADNUTA YU,DA BI SE RAZBILA SRBIJA ON TO ZNA,NEMACKA JE DUGO GODINA SPREMALA I RAZRADJIVALA PLAN I PRIPREMALA PROPAGANDU ZA NAPAD UZ POMOC NESRPSKIH POMAGACA POLITICARA KOJI SU IZVRSILI DRZAVNI UDAR I SKOLONILI REGULARNU VLAST SRBIJE KAO STO SU TO URADILI U UKRAJINI I OPTUZILI RUSIJU ONI RADE TOLKO PROVIDNO DA MOZE KO HOCE DA OTKRIJE NJIHOVE NAMERE.SRPSKI PROBLEM JE I UNUTRASNJI NEPRIJATELJ KOJE PODRZAVA ZAPAD TO JEST NEMACKA,OBAVESTAJNU SLUZBU TREBA IZ KORENA IZMENITI TAKODJE I VOJNU I DOVESTI MLADI KADAR KOJI NIJE POLITICKI NITI STRANACKI ORIJETISAN,DA BI IZASLI IZ OVOG KOSMARA MORAMO POD HITNO PRECI NA RUSKU STRANU TO JE JEDAN JEDINI IZLAZ IZ FASISTICKE OKUPACIJE,SRBIJA JE MALA ZEMLJA KOJA SE MOZE ZASTITI DA NI VRABACI NEMOGU UCI.SRBIJA---RUSIJA.

 4. nikola says:

  Jos davne osamdeset i neke dobio sam pismo iz Njuoprkasa detaljnim planom razbijanja JUGE koji je skrojen u pentagonu uz napomenu da je ista fotokopija poslana na adresu mnogih JUGO zvanicnika i institucija.Nakon citanja a radilo se o desetak stranica ostao sam pomalo zapanjen ali ne iznenadjen jer sa m u skoli rezervnih oficura prosao kroz kurs SPECIJALNI RAT I PROPAGANDA.Zamotao sam to u aluminijsku foiju i celofan kako sam i dobio i odlozio u kalijevu pec koja se nije lozila.tacno ali bas 100% kako je to u planu opisano pocele su se stvari odvijati poslje TITOVE smrti.Bio sam sve do devedesete ubjedjen da cea razum prevladati i da ugarci u kojima je tinjalo ustastvo,cetnistvo i ostali nacionalizmi a zapreteni pepelom od 45-50 i neke nece planuti.Nazalost svih nasih naroda sa ovih prostora raznorazni pisci,politicari razgrnuse pepeo mahnuse svojom retorikom i buknu plamen potpomognut zapadnim PLANOVIMA i DOLARIMA i razbi se YUGA kao zvecka kada djetetu ispadne iz ruku sa balkona peog sprta.

 5. Za Srbiju says:

  General misli da još uvek postoji zapadna demokratija. Toliko o Generalu.

 6. Nikola says:

  @nikola, porediti ustastvo i cetnike, je nemoguce! Ustastvo je citava ideologija, slicna idologiji inkvizicije i svih katolika prilikom osvajanja "Novog svijeta", a cetnici su samo srpska gerila koja se borila kroz vijekove samo sa drugacijim nazivima (uskoci, hajduci, i t.d.) za puko prezivljavanje Srba, a ne za nekakve granice! Po tom ja sam kriv i "cetnik(zlocinac, ultra nacionalis, gori od njemackih nacista)" sam, ako vise volim zivjeti u Kninu, ali ne kao "hrvat",katolik,evropejac,.." nego u nekom dijelu onoga sto danas nazivamo Republika Srbija! Mozda ce sutra neko iz Srema morati da se seli jer tu ne moze biti Srbin,pravoslavac i razmisljati na drugaciji nacin od ostalih Evropljana!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *