ISPOVEST GAVRILA PRINCIPA – „Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“

ISPOVEST GAVRILA PRINCIPA – „Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“

5 maja 2014

kul princip_620x0U jeku priprema za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, mladi autor Miloš Ljubomirović počeo je snimanje kratkog igranog filma „Sjene“ o Gavrilu Principu. Film se bavi sudbinom najpoznatijeg pripadnika Mlade Bosne na služenju zatvorske kazne u češkoj tamnici Terezin.

– „Sjene“ donose manje poznatu priču o razgovorima koje je Princip vodio sa austrijskim psihijatrom Martinom Papenhajmom. Tokom četiri susreta, najpoznatiji zatvorenik toga vremena pričao je Papenhajmu o svom detinjstvu, porodici, školovanju, ali i o motivima i idealima mladobosanaca – kaže za „Novosti“ reditelj i koscenarista Ljubomirović, kome su „Sjene“ master rad na FDU.

Razgovori u Terezinu su vođeni dve godine posle atentata u Sarajevu, što je, prema rečima autora, koji je sa Srđanom Banovićem napisao scenario, glavnom junaku omogućilo izvesnu „vremensku distancu“.

– Principa je veoma pogodilo što je država u to vreme bila pod okupacijom, što se praktično, raspala. On Papenhajmu daje odgovore na mnoga pitanja: da li je imao nalogodavce, koji su njegovi motivi, ko ga je inspirisao – objašnjava Ljubomirović i dodaje da se film oslanja na originalne beleške austrijskog psihijatra koji je bio Principov jedini kontakt sa spoljašnjim svetom.

Glavne junake u „Sjenama“ oživeli su naši poznati glumci Nikola Rakočević (Princip) i Nebojša Glogovac (Papenhajm), a treću važnu ulogu, mladog austrijskog vojnika Františeka Lebla, Čeha po nacionalnosti, igra Aleksandar Radojčić.

– Lebl je zatvorski čuvar koji je, u jednom periodu, veoma uticao na Principa. Ovaj 25-minutni film je, na neki način, pogled iz njegove vizure – kaže autor.

Film „Sjene“ trebalo bi da skrene pažnju na neke manje poznate događaje iz priče o najpoznatijem mladobosancu, ali i da nas podseti na njegove godine.

– Zaboravljamo da je on bio mladić, imao je samo 19 godina kada je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika. Kroz razgovore sa Papenhajmom mi saznajemo nešto o njegovoj porodici, prvim ljubavima.

Zbog svojih godina, Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već je ona preimenovana na dvadeset godina robije. Film „Sjene“ dočarava i katastrofalan tretman zatvorenika u Terezinu, koji su boravili u mračnim ćelijama, retko dobijali hranu, svakodnevno bili izloženi mučenjima. Teško oboleo, Princip je umro u zatvoru, ne dočekavši kraj Prvog svetskog rata.

Ljubomirovićevo delo nije prošlo na konkursu Filmskog centra Srbije, pa se autorska ekipa okrenula donacijama i pokrenula kampanju na poznatom sajtu „Kikstarter“. U tu namenu snimljen je i tizer koji potencijalnim donatorima objašnjava osnovnu nit filma. Kampanja traje još dvadesetak dana, a svi koji ulože novac u „Sjene“ dobiće zahvalnice u vidu majica, DVD, onlajn verzije filma. Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, posle kratkog, u planu je i dugometražni film, sa istom temom, ali sa mnogo više likova.

SIMBOLIKA

Autor filma „Sjene“ kaže da je namerno izabrao naslov u ijekavici, kao omaž Gavrilu Principu, koji je govorio: „Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu“. Ljubomirović primećuje simboliku i sa njihovim poslednjim danima, jer su mladobosanci u zatvoru, zbog surovih uslova, postali „sjene“ onoga što su nekad bili.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *