ИСПОВЕСТ ГОРБАЧОВА: Постојала је шанса за очување СССР, али…

ИСПОВЕСТ ГОРБАЧОВА: Постојала је шанса за очување СССР, али…

19 августа 2021

Бивши председник СССР -а Михаил Горбачов окривљује за распад Совјетског Савеза организаторе пуча у августу 1991. године и потписнике Беловешких споразума.Он такође позива на поштовање принципа демократије и верује да ће Русија само на демократском путу моћи да развије и реши све проблеме.

„Верујем да су лекције из тих дана данас релевантне. Бранити принципе демократије и владавине права, искључити сваку могућност узурпације моћи, авантуристичке акције – то би увек требало да буде брига друштва и државе. Верујем да је демократски пут развоја Русије једини исправан, да се само на том путу наша земља може развити и решити било какве проблеме“, рекао је Горбачов у саопштењу које је објављено уочи тридесете годишњице августовског пуча Државног комитета за ванредне ситуације.

Пуч 1991. није успео, примећује Горбачов, „али је закомпликовао и ослабио положај председника СССР, створио је услове у којима је било невероватно тешко наставити напоре за очување Савеза“.

„Републике су усвојиле декларације о независности. Али још је постојала шанса за очување Савеза на обновљеним основама. Међутим, у децембру је уследио други ударац: Беловежска завера лидера Русије, Украјине и Белорусије, који су најавили престанак постојања СССР-а“, рекао је бивши председник Совјетског Савеза.

„Организатори пуча, покушавајући да се оправдају, тврдили су да су мотивисани бригом за очување земље, али су последице њихове авантуре биле катастрофалне. Они сносе велики део одговорности за колапс земље”, рекао је Горбачов.

Напоменуо је да је више пута износио своје оцене догађаја у августу 1991. године.

„Кад су ме пучисти изоловали у Форосу, прекинули ми све врсте комуникација и послали своје представнике, категорички сам одбио њихов захтев да потпишем декрет о ванредном стању. Њихове поступке је описао као злочиначке, као авантуру. У својој изјави упућеној Конгресу народних посланика и Врховном Совјету навео сам да су поступци Државног комитета за ванредне ситуације обмана људи и узурпација власти“, подсетио је он.

Према његовим речима, „коцкање пучиста је осуђено на пропаст захваљујући чврстом ставу председника СССР, председника Русије, храбрости хиљада Московљана, многих јавних личности и посланика“.

„Људи нису хтели да се врате старом поретку. У целини гледано, демократске институције настале као резултат перестројке издржале су тест”, нагласио је Горбачов.

„Након тога, пучисти су више пута мењали своје „верзије“ догађаја. Прво су се покајали, а затим су послушали савет једног од завереника: „За све окривите Горбачова“. Али чињенице остају чињенице. Они су установљени истрагом случаја Државног комитета за ванредне ситуације и немогуће их је побити“, рекао је бивши председник СССР.

(Правда)

KOMENTARI9 коментара

 1. Cp6a says:

  'Де си бре Горби, кућо стара. Жига ли те данас раме на промену времена? Колико ли је јадно примило тапшања од Шваба и Амера? Нека, нема лепшег осећаја од оног кад другима велике поклоне делиш.

 2. Simon Saivil says:

  ISPOVEST GORBAČOVA: Postojala je šansa za očuvanje SSSR, ali…ja tom problemu nisam bio dorastao.

 3. padre says:

  Postojala je šansa, ali si ti bio šonja, pa kao svaki šonja kriviš sve druge!

 4. Cp6a says:

  Него Горби, сачува ли ми к'о што ономад причасмо оне Формантине и Векторове са Урала, Муромске, Мелодијине из Туле, РМИФ-ове, Житомирске, Полигонове, Омегине, Луберетскијеве аналогне слаткише - синктисајзере, оргуљчице, ритам машинке, бабњеве електронце, вокодере. Ниси? Ееее 'би га, Горби! Све си упропастио и заслужио си стрељање, жабо једна. Да ли си ти свестан колика је помама за тим у свету? Знају људи да је то генијално и квалитетно к'о калашњиков, Сојуз, С-500 или Авангард и не питају за цену. Бруко.

 5. toza says:

  cudi me da te rusi nisu umlatili. kazes nisu hteli na staro, a sto si ti prihvatio da budes predsednik starog..raisa ti nosila bunde i tasne koje nisu imale ni prve dame. tacno ni ona nije htela staro.. j..ala te perestrojka unistio si sssr sa njom i srusio planetarni balans.

 6. persida says:

  Dokle ce ovaj demon da sere, kad ga niko nista i ne pita. Prodao si Rusiju, sta sad hoces, jos para?

 7. Rajko says:

  Svetska marioneta ili po naski POTURICA

 8. Риста says:

  Прво нисам ништа разумео шта прича, али онда сам схватио. Ахах...Горби испира мозак сам себи. Па нека га нек потроши паре што је добио и нека после бидне - Дабогда имо па немо. Или му се то већ некако догодило? Нажалост, није само њему. Морам признати да је прилично отпоран док се није обесио до данас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u