ИСПОВЕСТ СВЕДОКА МЕЊА ИСТОРИЈУ: Био сам присутан на састанцима Хитлера и Павелића 1954. у Аргентини

ISPOVEST SVEDOKA MENJA ISTORIJU: Bio sam prisutan na sastancima Hitlera i Pavelića 1954. u Argentini

15 septembra 2019

Zvanična verzija Hitlerove smrti, po kojoj su se on i Eva Braun 30. aprila ubili, toliko je puta osporavana različitim teorijama njihovog bekstva u Argentinu, da su one postale rasprostranjenije od one u udžbenicima. Upravo takva potvrda njegovog nesmetanog života u Argentini stiže iz Hrvatske od unuka Tončija Ćurkovića.

“Ante (Pavelić) i Adolf bili su veliki prijatelji. Kao da su se znali celog života. Nekada su bili ozbiljni, kada bi se prisećali teških vremena, ali imali su i trenutke kada su se šalili i grlili kao da su braća. Činilo se kao da su odrasli zajedno,” govore brat i sestra koji danas žive u Zagrebu, ali su rodom s jednog dalmatinskog ostrva.Zamolili su da njihova imena ne budu objavljena, a za uzvrat će ispričati priču koju im je pričao i fotografijama potkrepio, njihov deda Tonči Ćurković. On se u tridesetim godinama prošlog veka odselio u Argentinu gde je vodio uspešan posao pre nego se s porodicom vratio u Hrvatsku.

Ćurković je, naime, jedan od nekolicine Hrvata koji su svedočili čestim sastancima između nacističkog vođe Adolfa Hitlera i osnivača i vođe fašističkog ustaškog pokreta i NDH Ante Pavelića.

U brojnim teorijama Hitlerovog lažiranja samoubistva i posleratnog života u Južnoj Americi, pominjali su se i susreti sa Pavelićem, ali usprkos njegovom broju kontakata s ustaškom imigracijom u tadašnje vreme, on to nikada nije spomenuo u javnosti.

Ipak, da su se Hler i Pavelić susretali, sada nam prvi put potvrđuju Ćurkovićevi unuci, čiji je deda prisustvovao Hitlerovim i Pavelićevim čestim druženjima.

Iako neki navode da se prvi sastanak između Hitlera i Pavelića dogodio već 1953., Ćurkovićevi unuci kažu da je njihov deda prvi put svedočio njihovom susretu tek krajem 1954. Ćurković je već tada bio relativno imućan trgovac koji je posedovao imanje na obodu Buenos Airesa te su mu u to vreme pristupili hrvatski emigranti i upitali ga: “Može li vas vođa zamoliti za uslugu?”

Ćurković je bio upoznat s činjenicom da je Pavelić već godinama živeo u Argentini, ali nije imao nikakvog dodira s njim. Zamoljen je da s vremena na vreme ustupi svoje imanje Paveliću kako bi se mogao “sastati sa starim prijateljem.” Ćurković je pristao i Pavelić je vrlo brzo stigao do njegove kuće. Proveli su dan zajedno, a sutradan se pojavio gost.

Bio je to, naravno, Adolf Hitler lično. Ćurković je svojoj porodici detaljno ispričao kako je izgledao taj susret.

Hitler se, tvrdi, nije puno promenio, osim što nije imao svoje karakteristične brkove i nešto lošije je hodao. Čim se pojavio na vratima, Pavelić je skočio da ga toplo zagrli i pomogne mu da dođe do stola. Dugo su razgovarali, prisećali se ratnih godina, pričali o svojim detinjstvima i porodicama, ali i kovali planove za budućnost. Takvi su se sastanci ponovili gotovo desetak puta u Ćurkovićevoj kući, a i njega bi pozvali koji put da im se pridruži u razgovorima.Bili su kao stari prijatelji, objašnjavaju danas unuci, i dodaju da se sastanci između Hitlera i Pavelića nisu održavali samo kod Hitlera, već i na drugim lokacijama, pogotovo u Pavelićevoj kući.

Da ova priča ne zvuči potpuno ludo, potvrđuju i svedočanstva drugih koji su takođe prisustvovali sastancima. Stolar Hernan Ancin ispričao je jednu takvu priču, kada je rekao da je radio kao stolar za čoveka koji je živeo u Argentini pod imenom Pablo Aranjos. Ovim pseudonimom se u Argentini služio Pavelić. U jednom finskom dokumentarnom filmu Ancin je posvedočio o jednom od sastanaka.

“U suštini je bio isti. Imao je sedu kratku kosu, ošišanu po vojnički. Bez brčića. Kada je Hitler stigao, podigao je stisnutu šaku ispružene desne ruke. Pavelić mu je prišao, spustio svoju šaku na Hitlerovu i zagrlio je. Potom su se osmehnuli i Pavelić se rukovao s Hitlerom. Uvek su se tako pozdravljali,” posvedočio je Ancin koji je dosta siguran da se to dogodilo 1953. godine.

Ispričao je kako su ga Pavelić i Hitler pozvali da sedne s njima i ponudili ga kafom.

“U tom trenutku Pavelić Hitleru navodi kako sam upravo ja stolar koji je zaslužan za sve što vidi u ovoj građevini. Hitler mi se u tom trenutku naklonio, kao da me pozdravlja. Bio sam mu u neposrednoj blizini, s njim pio kafu, uveren da je to upravo on,” navodi Ancin u finskom dokumentarnom filmu Vetrovi kraljevstva (Kuningaskunnan Tuuli).

KOMENTARI7 komentara

 1. padre says:

  Dakle vi ste premašili sve!Još samo danađetesvedolka, komesu vanzemaljci kidnapovali dete!

 2. persida says:

  Pavelic nije poznavao nemacki da bi mogao caskati sa Hitlerom. Anonimnost ovih svedoka je krajnje cudna, da se ne plase da ih ne ubije Hitler?

 3. rajko says:

  Bez veze.

 4. rajko says:

  Hitler uopšte nije cenio pavelića. Naprotiv. On koji je znao kakve je on sam zločine počinio, prezirao je i pavelića i hrvate kao okorele zločince i planirao je da se jednog dana (verovatno kad završi posao na istočnom frontu) žestoko obračuna sa njima. Za to postoje ne samo svedočenja, već i pisani dokumenti. Ova "vest" je pokušaj onih sa moralnog dna da nadju bar jednu istorijsku ličnost koja je cenila njihovog poglavnika i njih. Ali takvih nema. Ima samo tu i tamo onih koji su koristili njihove zločinačke usluge, ali ni o čemu pozitivnom ne može biti ni reči.

 5. teoretičar says:

  Razočaro sam se naskroz. Spram ovog gore moje teorije su nula.

 6. Za Srbiju says:

  Staljin je odmah znao da lobanja nije Hitlerova i da nije mrtav. To je javno rekao. Sada se zna, po DNK, da je to ženska lobanja. Niko nikada nije fotografisao ubijenog Hitlera, glavni trofej 2.svet.rata. Svedoci "samoubistva" pričali su nepovezano, jedan jedini put za javnost, a onda volšebno nestali za sva vremena. Od sveg istraživanja u vezi sa najvećim zločincem svih vremena, postoji zapisana priča engleskog novinara, bizarno sročena. U trenutku "samoubistva" u bunkeru, Hitler je bio najbogatiji čovek na svetu. Ko bi se ubio na njegovom mestu, znajući da su 4 godine pripremali bežaniju za Argentinu i Novi svet, ako 3.Rajh propadne. Celokupna pljačka Evrope, odnesena je u Ameriku preko "neutralnih" španskih brodova. Koliko zapad izmišlja i laže, svedoci smo u današnje vreme.

  • Za Srbiju says:

   Zapad je spasao (najviše preko Vatikana), a i direktnim odvođenjem, sve nacističke naučnike, zločince iz vrha SS, razne špijune i nacističke bezbednosne službe-agente. U SAD je krenula industrijalizacija, NASA program, CIA i druge organizacije. MOSADu je trebalo 12 godina da kidnapuje Ajhmana i dovedu na suđenje u Izrael. Iako su imali sve podatke i adresu njegovog boravka. Počnimo da razmišljamo i prestanimo da slušamo zapadne mantre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *