ИСПОВЕСТ: У врху сам црне листе канадске тајне службе!

ISPOVEST: U vrhu sam crne liste kanadske tajne službe!

9 marta 2015

rep-u-vrhu-sam-crne-liste_620x0Pune četiri godine državna policija Kanade me progoni kao državnog neprijatelja, ne dozvoljava mi ulazak u tu zemlju i preti mi hapšenjem. Nijedna kanadska organizacija za ljudska prava, niti medij nisu zainteresovani za moj progon, pa se sam borim protiv ove nepravde!

Ovo nam je rekao dr Srđa Trifković kada je ovih dana iz SAD stigao u Beograd, gde iščekuje najnoviju presudu Višeg suda iz Toronta, koji treba da odluči da li je i dalje državni neprijatelj ili slobodan čovek. Sve je počelo u zimu 2011. godine kada je dr Srđa Trifković pošao iz Čikaga u Edmonton da održi predavanja na Univerzitetu Alberta.

– Granična policija Kanade mi je 24. februara 2011. na aerodromu u Vankuveru zabranila ulazak. Odluku je donela ne na osnovu neke sudske presude, već na osnovu procene kanadske tajne službe, koja je utvrdila da sam „opasan čovek po bezbednost Kanade“ – priča ovaj profesor geopolitike i politički analitičar američkog časopisa „Kronikl“.

Trifković je tom prilikom priveden. Imigraciona služba i tajna policija su ga saslušavale pet sati. Inspektori su ga, zmeđu ostalog, pitali da li je sarađivao sa „ratnim zločincima dr Vojislavom Koštunicom i dr Radovanom Karadžićem“. Tada je saznao da je šest dana pre predavanja u Edmontonu, 18. februara 2011. godine, Ministarstvo za imigraciju na osnovu dojave kanadskih muslimana ocenilo da je profesor „ksenofob i mrzitelj muslimana“. Predloženo je policiji da mu se „spreči ulazak u Kanadu“. U policiji je potom otvoren „tajni dosije Srđan Trifković“, u kome se nalazio dokument „Mišljenje o dopustivosti ulaska“. U dokumentu se tvrdi da je „dr Trifković bivši visoki funkiconer Republike Srpske u vreme počinjenog genocida u Srebrenici“. To je indirektno zvučalo kao da je Trifković znao ili učestvovao u tom zločinu.

– Muslimanski lobi, koji je dosta jak u Kanadi, jer ima veliki broj glasača i jer ga podržava jedna organizacija muslimana iz Indije, izvršio je pritisak na vlast u Otavi, koja je donela političku odluku da me progoni kao Srbina. I kao čoveka koji javno zastupa stavove srpskog naroda. Muslimani me ne trpe jer sam tokom rata u BiH objavio 200 intervjua i još toliko stručnih tekstova u zapadnim medijima, u kojima sam tvrdio da u Srebrenici nije počinjen genocid. Sada me Kanada, koja ne poštuje odluku Haškog tribunala da nije reč o genocidu već o ratnom zločinu, progoni kao nepoželjnu i opasnu osobu – objašnjava svoj slučaj dr Trifković, koji se našao na crnoj listi kanadske tajne policije i pre nego što je utvrđena istina o njemu. – Zabranjen mi je rad u Kanadi, iako sam profesor koji živi od predavanja i javnih nastupa. Uz to, u svim svetskim medijima i na internetu objavljena je vest da sam „nepoželjna osoba“ i da sam „kontroverzna ličnost sa nepoželjnim stavovima“, što je bio direktan napad na moj profesorski ugled.

Kako je Trifković tužio državu Kanadu, na suđenju tokom maja i septembra 2012. godine je dokazao da nije „visoki fukcioner RS“ i da nije opasan po bezbednost Kanade. Ministartsvo za javnu bezbednost se, međutim žalilo višoj instanci. Održana su nova ročišta tokom 2013. godine. Od oktobra 2013. do danas Viši sud u Torontu nije doneo odluku o statusu dr Srđana Trafikovića, pa profesor i dalje živi u neizvesnosti.

DŽEJMS BISE: „SRAMOTA“

Među svedocima koji su na sudu potvrdili da je profesor Trifković politički analitičar, a ne funkcioner RS bili su bivši kanadski ambasador Džejms Bise, novinar Dejvid Bajdner, lobista Ronald Hatčet, i general Luis Mekenzi. Bise, koji je svojevremeno bio šef Imigracionog biroa Kanade, javno je rekao: „Slučaj Trifković je sramota za moju zemlju!“

DIPLOMIRAO U BRAJTONU

Trifković je rođen u Beogradu 1954. Diplomirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Seseks u Brajtonu, a doktorirao istoriju na Sautemptonskom univerzitetu. Bio je savetnik prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, dr Vojislava Koštunice i dr Radovana Karadžića. U Hagu je svedočio kao stručnjak i istoričar.

(Večernje novosti, Marko Lopušina)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Apis says:

    Gospodin Trifković bitće proteran i iz Srbije. Da nije Srbin mogao bi uživati zaštitu Nataše Kandić i svih nevladinih i vladinih organizacija. Kako Vučić Picousti da nas vodi u jevropu sa nekima koji se još osećaju kao Srbi. U EVROPU MOŽEMO IĆI SAMO KADA SE SVAKI POJEDINAC I SVI KOLEKTINO IZJASNIMO DA SMO NIKO I NIŠTA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *