ISPOVEST UKRAJINSKOG VOJNIKA KOJI SE PREDAO: Bolje da se nisam vratio iz Rusije

ISPOVEST UKRAJINSKOG VOJNIKA KOJI SE PREDAO: Bolje da se nisam vratio iz Rusije

8 avgusta 2014

UkraineArmy2Vojnik iz 51. mehanizovane brigade, koji je krajem jula, pošto je bio ranjen, prešao na teritoriju Rusije, a onda se, posle lečenja, vratio u Ukrajinu, je ispričao da je u otadžbini protiv njega pokrenut krivični postupak i sada se plaši za život i zdravlje svojih najmilijih.

Poslednjih dana su sve češći slučajevi prelaska ukrajinskih vojnika na teritoriju Rusije. Oficiri i vojnici koji se nađu u okruženju, često ranjeni i bez municije, prelaze granicu i traže utočište, spasavajući se od snaga samoodbrane.

Ukrajinski vojnik, koji je bio u Rusiji na lečenju je krajnje pesimistično ocenio dalju sudbinu onih koji su prešli granicu, a onda se vratili u otadžbinu. „Sada nas pritiskaju saradnici SBU, Po nekoliko saslušanja svaki dan, a ponekad i noću. Stalno ucenjuju porodicom: recite istinu ili ih nećete videti“, rekao je on.

„Svi koji su se vratili ne žele više da služe. Napisali su raporte i zamolili da ih ostave na miru. Saradnici SBU su drugi dan pred nama pocepali sve naše raporte. Ne znam kako će se sve ovo završiti. Ma, koliko čudno sve ovo zvučalo, ali zavidim onima koji se nisu kao mi vratili iz Rusije, nego se nalaze u zarobljeništvu kod pripadnika snaga samoodbrane“, rekao je on u telefonskom intervjuu agenciji ITAR-TASS.

„Čim smo stigli u vojnu jedinicu u Zaporožju, ispitivali su nas više od 10 sati, Otvorili su krivični postupak po članu „dezerterstvo“. Sada je u toku istraga, Nas okrivljuju za neizvršavanje borbenog naređenja i da smo ostavili tehniku i oružje protivniku“, rekao je ukrajinski vojnik.

Prema njegovim rečima, „svi koji su se vratili iz Rusije su izbačeni sa službe“. „Ali, najstrašnije je što prete velikim problemima porodici i prijateljima. Zabranjuju nam da im telefoniramo. Posebno strogo kontrolišu regrute, kako ne bi majkama ništa saopštili“, rekao je vojnik.

„Dvojica su pokušala da pobegnu. Za dva dana su ih vratili polumrtve od batina. Rekli su da ih je uhvatila policija, a onda su se u stanici pojavili aktivisti lokalnog „Desnog sektora“ i tukli ih. Nama su erkli da su tu dvojicu momaka vrbovali Rusi. Zašto da ih vrbuju? Strelca i vozača? Kakva korist od njih? Oni su se toliko napatili i pravo je čudo da su se vratili“.

U noći na 04. avgust 438 ukrajinskih vojnika je prešlo na teritoriju RF. Oni su se obratili ruskim graničarima s molbom za utočište i onda su ušli u Rusiju kroz humanitarni koridor. Među vojnicima su bili i službenici granične službe Ukrajine. Za sve ukrajinske vojnike koji su prešli na teritoriju RF je organizovan privremeni kamp.

„Mi smo se branili dve nedelje, praktično bez municije i goriva. Nisam imao mogućnosti da ljude hranim više od dve nedelje. Nestalo je čak i dvopeka. Ljudi su izmučeni, ne toliko borbama, koliko bezizlaznošću situacije. Osim komande „Držite se“, centar ni čim nije pomagao. A, poslednje nedelje čak nije bilo ni veze sa centrom. Oni su nas već sahranili“, rekao je komandir bataljona major Vitalij Dubinjak. Prema njegovim rečima, tehniku i oružje je morao da ostavi na ukrajinskoj strani, jer mu je bilo važnije da spasi ljude.

Osim zahvalnosti, major Dubinjak je izrazio i iskreno divljenje „bratskim odnosom“ prema ukrajinskim vojnicima sa ruske strane.

„Iskreno rečeno, mi nismo očekivali da će se prema nama tako odnositi. Može se reći čak bratski. Svi koji nam naređuju odozgo samo govor gluposti da mi ratujemo s Rusijom. Niko od Rusa nas nije ni krivo pogledao, oni shvataju da smo mi u taoci ove nesreće“, rekao je ukrajinski komandira bataljona.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    Ukrainski narod nece doci sebi vise nikada.Kao da im je necim usadjen chip u glavi te mortaju da mreze svoju bracu do juce. Nadam se da ce im samo bog pomoci. https://www.youtube.com/watch?v=52E5Ku0HoGY

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *