ISPOVEST: Zakopavao sam ubijene Đurišićeve četnike!

ISPOVEST: Zakopavao sam ubijene Đurišićeve četnike!

4 novembra 2014

rep-cetnik_620x03r43Na uzvišenju Šibovi u Banjaluci nalazi se masovna grobnica. Tačno tu su partizani posle oslobođenja Banjaluke, maljevima pobili više od 700, a možda i 1.000 zarobljenih četnika vojvode Pavla Đurišića. Ja sam jedan od onih koji su zakopavali tela.

Ovako počinje svedočenje za „Novosti“ Banjalučanin Miodrag Čenić (87), koji tvrdi da je nešto više od mesec dana po oslobođenju Banjaluke, po naredbi tadašnjih novouspostavljenih komunističkih vlasti, morao da zakopava tela ubijenih četnika, koji su prethodno zarobljeni tokom povlačenja od aprila do juna 1945.

– Bio je kraj maja ili početak juna 1945. godine kada su mi jedno jutro naredili da ustanem, uzmem lopatu i kramp i pođem od kuće prema uzvišenju Šibovi. Ja sam bio najmlađi od trojice braće i mene su uhvatili. Inače, radi se o strateškom uzvišenju, na Šibovima je bila linija ustaške odbrane grada gde su ostali njihovi napušteni rovovi i bunkeri koje su koristili za odbranu Banjaluke od partizana. Kad smo došli do Šibova, zatekli smo rovove pune tela. Širio se smrad, a na telima su se rojile muve. Jedni su bili u uniformama, drugi u donjem vešu. Svi su bili izuzetno mladi, po 20, najviše do 30 godina. Zatrpavali smo ih zemljom sedam-osam dana dok nismo završili – priča Miodrag.

Čenić tvrdi da tačno zna liniju gde su bili rovovi i da kosti stradalih nisu zakopane duboko. On sam, kaže, nije prisustvovao egzekucijama, ali ono što je mogao da vidi na potvrdilo je priče koje su kolale među narodom.

– Ubijeni su udarcima maljem u glavu. Nisam primetio rupe od metka na njima. Zarobljene četnike partizani su prikupljali tu, nešto niže moje kuće u naselju Lauš, u objektu takozvane kačare, gde je za vreme rata bila bolnica, a kasnije fabrika „Jadranka“, odakle su ih odveli i pobili na Šibovima – priča ova starina.

Miodraga, koji je još uvek dosta vitalan i samo malo slabije čuje, odmah smo pitali ono što verovatno najviše intrigira sve – zašto je o svemu ćutao do sada?

– Tada se znalo. Za priču ode glava. Niko me na to nije ni morao upozoravati. Ljudi su nestajali preko noći. I tada i kasnije, kaže Miodrag i nastavlja:

– Kasnije, kad je prošlo puno godina i komunisti otišli sa vlasti, nikoga to nije interesovalo. Niko me do danas nije ni pitao. Ma koga to interesuje i sada. Narodu daj da pojede i popije, da ode u kafanu. Ali znali su svi za to. Znali, samo niko nije smeo da priča.

Svedočenje Miodraga Čenića do koga su došli članovi banjalučkog Ravnogorskog pokreta biće, kažu u ovoj organizaciji, ključno kako bi od gradskih, banjalučkih vlasti tražili dozvolu za iskopavanje, koje bi trebalo da bude najverovatnije na proleće.

A odmah ispod Šibova je groblje, poznatije kao partizansko.

DžOMIĆ: PROŠLI GOLGOTU

Dostupni istorijski podaci govore da su se četnici Pavla Đurišića od kraja 1944. godine pa sve do kraja rata povlačili od Crne Gore, a potom pravcem Rudo – Gornje Rudance – Višegrad – planina Semić – Brankovići – planina Devetak – Olovo – Kladanj – planina Konjuh – Maglaj – planina Ozren – Trebava.

– Po zaleđenim planinama, bez adekvatne odeće i obuće, bez hrane i lekova, kolona je prolazila kroz spaljena i opustela srpska sela po Bosni. U selima nije bilo žive duše. Mnogi su se u tim teškim uslovima smrzli, neki su zalutali, a bilo je i onih koji su samovoljno napuštali kolonu i odlazili u drugom pravcu. Oni koji su išli u pravcu suprotnom od komande, odlazili su pravo ustašama i komunistima pod nož ili na nišan. Svi su nemilosrdno pobijeni po Bosni – piše protojerej mr Velibor Džomić u tekstu „Put od Vezirovog do Zidanog mosta“.

Đurišića su ubile ustaše u Staroj Gradišci sa većom grupom četničkih oficira i vojnika.

KOMENTARI6 komentara

 1. DRAGAN says:

  ZALOSNO !!!! istorija koja se jos uvek jako dobro krije od svih srba.. rat nad srbima jos uvek traje i sve je anti srpski jos uvek do dan danas..pitanje je jako jednostavno do kadace se jos kriti srpska stratista i srpski djelati kao izvrsioci svih nedela svirepo pocinjenih prema ovom jadnom narodu???!~!!

 2. REALNO says:

  I danas su na vlasti potomci tih dzelata

 3. duki says:

  gde je dosad bio ovaj čiča i zašto nije o tome pričao? Nekako mi je sumnjivo da su na kraju rata kad je već sve bilo gotovo, partizani štedeli municiju i odlučili se da četnike likvidiraju maljevima!? Čiča kaže da nije prisustvovao egzekucijama, ali kod sahranjivanja nije video rupe od metaka na telima žrtava. Znači, trvdnju o načinu izvršenja on je ČUO ili nagađao pa sad iznosi kao jedinu istinu.

 4. Zoka says:

  Interesantno, cetnici su pohvatani u lijevcu polju dok su se povlacili od partizana a citavo vrjeme od 1941 do oslobadjanja Banja Luke 1945 ti isti cetnici nisu ucinili nista da pokusaju da oslobode Banja luku vec su zabijali noz kako kome stignu.I onda treba da ih zalimo dok su ustase ubijale po Banja luci a cetnici oko Banja luke

 5. Sale says:

  Nije Draža Mihailović bio saradnik Nemaca i ustaša,nego TITO....https://zlj13051967.wordpress.com/2015/05/20/draza-mihailovic-nije-bio-saradnik-nemaca-i-ustasanego-tito/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *