Испуњена Нушићева жеља

Ispunjena Nušićeva želja

9 februara 2017

15 ispunjena_620x0

POSLE raznih verzija i rediteljskih čitanja našeg „živog“ klasika Branislava Nušića, ovih dana ćemo ga prvi put gledati u mjuzikl izdanju: premijera „Mister Dolara“ je u petak, 10. februara, na sceni Pozorišta na Terazijama.

U našem jedinom muzičkom teatru već dve godine spremaju se za ovaj poduhvat, pet meseci trajale su probe, a za jednog od glavnih likova (Žana) čak tri glumca su bila u konkurenciji: prvo je ulogu konobara trebalo da igra Svetislav Goncić, potom Ivan Đorđević (obojica su bili sprečeni zbog drugih obaveza), da bi u poslednjih mesec dana proba „uskočio“ Marko Gvero. Ovaj ambiciozan projekat najavljuje se kao spektakl sa stotinak izvođača.

– Raditi Nušića je neka vrsta obaveze. Daleke 1932. godine, kad je „Mister Dolar“ nastao, bio je vivisekcija društva i džet-seta. U međuvremenu, ništa se nije promenilo, naprotiv. Ovo delo je, zapravo, aktuelna društvena komedija – ističe reditelj Vladimir Lazić, koji je uradio i adaptaciju.

Kompozitor je Ninoslav Ademović (inače, dugogodišnji saradnik Gorana Bregovića, baš kao i njegov sin pevač Alen Ademović), songove je pisao Željko Marjanović, neke od njih komponovao je Aleksandar Sedlar, koji je i muzički aranžer i dirigent.

– Pre premijere, predsednik Fondacije „Branislav Nušić“, praunuk pisca Nebojša Nušić, predaće teatru statuetu slavnog komediografa u znak zahvalnosti što smo ispoštovali njegovu testamentarnu želju: da se neki njegov komad igra kao mjuzikl. Eto, mi je ispunjavamo – otkriva, za naš list, Aleksandar Đaja, direktor kuće.

U ansamblu će se u jednoj od glavnih uloga pojaviti Rade Marjanović, čiji advokat Aleksandar Matković „vuče celu priču“, beskrupuloznu novinarku lista „Istina“ igra Dušica Novaković, u podeli su i Valentina Pavličić, Milan Milosavljević, Ana Simić, Žarko Stepanov, Milan Antonić, Miroljub Turajlija, Anja Mit, Ivan Zablaćanski, Aleksandar Dunić, Maja Noveljić i Ana Zdravković – glumica koja je poslednjih godina češće u „ulozi“ reditelja i umetničkog direktora „Madlenijanuma“. Scenograf je Aleksandar Veljović, kostimograf Vanja Popović, a koreograf Milica Cerović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *