ИСТИ ЈЕ СЦЕНАРИО ЗА МОСKВУ, ХОНГKОНГ И МИНСK, питање је само KО ШАЉЕ ИНСТРУKЦИЈЕ…

ISTI JE SCENARIO ZA MOSKVU, HONGKONG I MINSK, pitanje je samo KO ŠALJE INSTRUKCIJE…

15 februara 2021

Tokom nedavnih protesta podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom Ruse su najviše iritirali pozivi preko društvenih mreža upućeni tinejdžerima da izađu na ulice.Kako je to izgledalo, opisao je novinar Aleksandar Žirnov: „Nepuna tri dana nakon što se ’berlinski pacijent’ vratio u Rusiju, moja 13-godišnja ćerka me je zasula pitanjima: ko je Navaljni, zašto ga treba braniti i zašto treba izvaditi SIM karticu iz telefona kad se bude išlo na miting 23. januara.”

Društvene mreže su tada bile preplavljene pozivima i detaljnim uputstvima kako da se ova deca što bolje pripreme: ne nosite sa sobom dokumente (ako ih imate), nosite neupadljivu odeću i udobne cipele (da biste se lakše sakrili i pobegli), sakrijte sve „posebne znakove” (tetovaže, ofarbanu kosu i sl), nosite masku i zaštitne naočare, telefon zaštitite lozinkom (još bolje je da ga ostavite kod kuće ili izvadite SIM karticu), ponesite mleko (zbog zaštite od suzavca), pratite situaciju i gledajte oko sebe, ako vas uhvate, recite da još nemate 18 godina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo su više puta upozoravali na odgovornost organizatora i učesnika u ovim protestima, a tužilaštvo je zahtevalo ograničavanje pristupa portalima koji su širili ove pozive.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je da rukovodstva američkih IT kompanija namerno promovišu sadržaje koji podstiču akcije u Rusiji i da se pripreme za nelegalne skupove vode prema smernicama SAD. Zaharova tvrdi da nema sumnje da je rukovodstvo kompanija namerno, uz upotrebu algoritma koji „izbacuje” prioritetne sadržaje, masovno promovisalo ovakve sadržaje:

„Sve ovo je bilo u vezi s političkom podrškom zapadnog mejnstrima, koji je ruske građane obmanama i širenjem dezinformacija otvoreno podsticao na ilegalne aktivnosti“.

Komisija Državne dume koja se bavila utvrđivanjem činjenica koje govore o stranom mešanju u ove akcije, ustanovila je da postoje ozbiljne podudarnosti i veoma slični scenariji između poslednjih protesta u Moskvi i Sankt Peterburgu i letošnjih u Minsku i Hongkongu.

Niz podudarnosti

Predsednik komisije Vasilij Piskarev rekao je ruskim medijima da postoji podudarnost u sledećim oblastima: primenjena je ista taktika delovanja demonstranata, ista je ciljna grupa demonstranata, objavljuju se imena pripadnika policijskih snaga, istovetna je reakcija stranih zvaničnika, kao i koordinisana informativna podrška istih stranih medija, plasiranje lažnih informacija i fotografija. On je naglasio da su strani državljani, uključujući i one iz Ukrajine, umešani u širenje lažnih vesti na društvenim mrežama o zabranjenim skupovima u Moskvi.

Komisija je utvrdila da su velike strane platforme kao po komandi počele da pozivaju maloletnike da učestvuju na protestima u Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije 23. i 31. januara. Piskarev je naveo da su zapadni mediji emitovali direktne prenose na „pristrastan način”.

Ambasada SAD u Moskvi je na svom internet sajtu 22. januara postavila spisak mesta okupljanja na neodobrenim protestima pristalica Navaljnog. Prema tim informacijama, protesti će biti održani u 38 gradova, objavljene su rute kojima će se kretati, a „provučena” je i informacija o kretanju demonstranata prema Kremlju. U tom saopštenju, koje je objavljeno i na „Tviteru”, navedeno je da SAD podržavaju pravo svih ljudi na mirne proteste i slobodu izražavanja mišljenja, a da su ruske vlasti usmerene na „gušenje tih prava”.

 

KOMENTARI3 komentara

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Tako je to kada dopustiš sotoni da ti obezbeđuje internet servise i organizuje društvene mreže. Mogu li Rusi da naprave svoju mrežu i svoj servis RoosiaNet? Ovo vam je oblik specijalnog ratovanja protiv jedne zemlje.

  2. petrovgrad says:

    Klimaju Rusiju sa svih strana.Prvo propaganda, zatim bojkot ruske robe, prozivanje zvaničnika Rusije, sankcije,podrska opozicionarima, izmišljanje afere, preuzimanje pojedinih TV kanala, posebno nastup preko društvenih mreža. Izazivanje haosa u zemlji, sukoba i žrtava. Na kraju direktno uplitanje, naravno ako smeju. Jedino bi imalo efekta da Rusija prekine svaku saradnju sa EU na 6 meseci.

  3. Za Srbiju says:

    Pitanje je zašto Rusi nisu spremni na ovakav rat? I država i narod. Zar ne znaju koliko je puta ovakav projekat uspeo u svetu? Mi smo "obojenu revoluciju" imali,( čitaj ulični puč ), pa opet ima budala koje nasedaju na istu zapadnu priču. Što je još gore, neki takvi su na vlasti u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *