ИСТИНА ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ: Америка наоружава суседе Србије, А ИЗА СВЕГА СЕ ЗАПРАВО КРИЈЕ…

ИСТИНА ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ: Америка наоружава суседе Србије, А ИЗА СВЕГА СЕ ЗАПРАВО КРИЈЕ…

20 јуна 2019

Конгрес САД је предложио да се обезбеде кредити чланицама НАТО-а, како би те земље модернизовале своје оружане снаге и смањиле „зависност“ од Русије. Руски стручњаци сматрају да САД нуде кредите како би обогатили свој војно-индустријски комплекс, јер ће чланице НАТО-а за тај новац куповати америчко оружје, преноси РТ.Иницијатор новог нацрта закона је демократа Елиот Енгел, који је раније позивао да се Мађарска ослободи „руског утицаја“. Наиме, амерички Конгрес предлаже да се обезбеде механизми кредитирања како би се „пружила подршка савезницима Организације Северноатлантског споразума да се модернизују њихове оружане снаге“, и да се из употребе избаци совјетско оружје. Такође је истакнуто да те земље немају довољно финансијских ресурса за куповину „нове скупе опреме“.

Према тексту документа, немогућност појединих земаља-чланица НАТО-а да у потпуности сарађују са Оружаним снагама САД, умањују борбене способности НАТО-а и стварају додатне потешкоће америчкој војсци.

„Политика САД је да подржи савезнике НАТО-а у набавци и распоређивању савремене војне опреме која испуњава стандарде НАТО-а по оперативној компатибилности, а такође желе да смање њихову зависност од војних производа Русије и земаља бившег Совјетског Савеза“, наводи се у нацрту документа, који је унет у Конгрес на разматрање.

Како се истиче у документу, након Другог светског рата САД су помагале својим савезницима да обнове оружане снаге, пружајући им финансијску подршку, а наглашено је да САД након завршетка Хладног рата нису финансирале сличне потребе нових чланица НАТО-а.Такође се наводи да повратак „агресивне Русије“ указује да треба пружити помоћ савезницима НАТО-а како би модернизовали своје оружане снаге.

Према томе, САД већ достављају војну опрему низу земаља преко програма страног војног финансирања, према коме Вашингтон пружа финансијску подршку својим савезницима, коју они морају да искористе на набавку америчког оружја, војне опреме или услуга.

Наоружавање Источне Европе

У документу се предлаже давање кредита чланицама НАТО-а, које су се придружиле Пакту након 1. марта 1999. године. На тој листи се налазе Албанија, Бугарска, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Чешка и Естонија.

У случају да Конгрес одобри закон, земље ће се кредитирати највише 12 година. САД ће давати кредите тек након што државни секретар САД потврди да земља-прималац показује напредак у испуњавању обавеза, усвојеним у декларацији након самита НАТО-а у Велсу 2014. године, као и да „поштује демократске вредности“.

Како пише РТ, данас совјетску опрему користе многе земље, а посебно државе Источне Европе. Према мишљењу директора Центра за стратешку конјунктуру Ивана Коновалова, овакве иницијативе сведоче о намерама САД да започну модернизацију наоружања у Источној Европи.„У суштини, овај предлог је повезан са модернизацијом наоружања, на чему су САД активно инсистирале, а на то Источна Европа нерадо пристаје. Немају нарочито новца, а сад ће имати кредит. То ће још више везати те земље за САД, то су дужничке обавезе. И за тај исти новац Америка продаје своје оружје тим земљама“, истакао је стручњак у разговору са РТ.

Наводи се да Пољска, Румунија, Бугарска, Мађарска, Чешка и Словачка поседују највише совјетског оружја међу чланицама НАТО-а. Према речима Коновалова, земље Источне Европе, са изузетком Пољске, не журе да троше новац на модернизацију наоружања, на шта их подстичу САД.

Нема никакве сумње да ће уговоре добити управо америчке фирме

„Земље Источне Европе су спремне да уступе своје територије Американцима, али не желе да троше свој буџет на куповину америчког оружја, које је веома скупо, а није увек високог квалитета. Жеља Американаца је да присиле пре свега земље Источне Европе да модернизују оружане силе америчким оружјем, које ће набављати од САД за амерички новац“, додао је стручњак.

Према мишљењу главног уредника листа „Арсенал отечества“ Виктора Мураховског, Сједињеним Државама не одговара да било која земља користи совјетску технику, међутим, поједине земље је и даље набављају.

„Пољска у великој мери има совјетску оклопну технику, а понешто и у саставу авијације. Чињеница је да су поједине чланице НАТО-а и након совјетског времена наставиле да купују руске системе, на пример Грчка. Турска је куповала, а и данас купује руску опрему, на пример противтенковске системе. Али системи С-400 су изазвали узбуну у САД“, истакао је стручњак.Према речима Виктора Мураховског, нови нацрт пројекта је усмерен на то да уговоре о издатим кредитима добију искључиво америчке фирме.

„Нема никакве сумње да ће уговоре добити управо америчке фирме. То је, у ствари, и разлог издавања кредита. Наравно да се тим новцем не може куповати руска опрема. То је лобирање америчког војно-индустријског система, они користе методе притиска и различите операције против политичара који заговарају нормалне односе са Русијом“, закључио је експерт.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Istina oslobađa says:

    ...oružje koje imaju Nato vojnici nije ni za trećinu izdržljivo i precizno kao rusko naoružanje... Pisao sam primer o slovenačkim puškama poreklom iz Belgije FN F2000 koje ni belgijska vojska neće da koristi, pa su jim utrpali za koriščenje... prodaja oružja može za pojedine vojske da bude pogubna, za druge dobra zarada... Nije sve u modernizaciji oružja... upamtite...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u