ИСТИНА ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ! Ево како се распада НАТО

ISTINA ISPLIVALA NA POVRŠINU! Evo kako se raspada NATO

20 septembra 2021

PORTPAROL francuske vlade Gabrijel Atal izjavio je da će Emanuel Makron narednih dana razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.To će biti njihov prvi kontakt nakon diplomatske krize između dve zemlje nastale čim su Vašington i London uvukli Australiju u svoj antikineski pakt AUKUS, a Kanbera objavila da raskida ugovor potpisan sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group o gradnji 12 klasičnih udarnih podmornica tipa Baracuda.

Do telefonskog razgovora Bajden-Makron doći će na inicijativu predsednika SAD koji će pokušati da zatvori „rupu“ u američko-francuskim odnosima i da predupredi moguću „francusku pobunu“ unutar NATO.

Makron se, po svemu sudeći, neće zadovoljiti Bajdenovim objašnjenjima. Moguće je da neće pristati ni na mogući minimalni kompromis.

Makron se nije zadovoljio ni objašnjenjem australijskog premijera Skota Morisona da je – zbog promenjene gopolitičke situacije u njegovom delu sveta – odustao od klasičnih podmornica jer želi atomske (koje će graditi u svojim brodogradilištima sa američkim atomskim tehnologijama).

Pojavile su se pretpostavke da će Bajden ponuditi Makronu da Francuzi ipak sagrade deo podmornica za Australiju ili da se generalno uključe u njihovu gradnju, ali da pogon bude – atomski i američki.

Većina komentara povodom ovog zaoštravanja bavi se povlačenjem francuskih ambasadora iz Vašington i Kanbere i izjavom šefa Makronove diplomatije, Žan-Iva Driana, da su tri članice novog antikineskog pakta njegovoj zemlji „zabile nož u leđa“. Međutim, stvari su još gore.

Britanski The Times otvoreno piše da su se Bajden, Džonson i Morison o formiranju AUKUS dogovarali još u junu na samitu G7 u Kornvolu. Dok su u susednim kancelarijama – ništa ne podozrevajući – bili ostali učesnici, među njima i Makron.

Isti list tvrdi da je Morison sa tog samita odleteo u Pariz da Makronu i lično potvrdi privrženost sporazumu o gradnji podmornica.

Na tom samitu bili su i ključni lideri Evropske unije koji su najavili da će sredinom septembra predstaviti dugo formulisanu novu strategiju EU u indo-pacifičkom regionu.

Amerikanci, Britanci i Australijanci su o formiranju AUKUS objavili dan pre nego što je komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel trebalo da predstavi tu novu strategiju EU.

Volfgang Munhau, direktor analitičke grupe Euroobaveštajne službe, bez diplomatskog uvijanja nazvao je AUKUS „katastrofom za Evropu“.

Trojni antikineski pakt je težak udarac i za NATO koji je bio isključen iz dogovaranja kao i Francuska i EU.

KOMENTARI5 komentara

 1. filip says:

  kad se oni međusobno glože, a to je prirodno jer prisilno imaju zajednički cilj, onda je normalno da se raspadnu. Moe se zamisliti kada bi oni zaratili sozbiljnom silom na ozbiljan način raspali bi se za 72 časa. Njihovi motivi za ratovanjem su nikakavi pa bi bilo beanije na sve strane. Ko je lud da gine za oveglobalne budale koje uivaju u bogatstvu a ostatak sveta satiru

 2. Gagi says:

  Nasa glupost i neobrazovanost je u tome, sto nam se stalno potura i sugerise da je narod nesto vazan. A, nije u opste. Narod pro-forma izlazi na izbore a izbori se kradu i namestaju po potrebi, to znaci, narod se majmunise. U zapadnom svetu je sve privatno, postoje ogromne privatne kompanije koje su jace od pojedinih drzava. Te kompanije su delovi mega konzorcijuma za koje niko nije upoznat o vlasnistvu. Jedino mozemo da pretpostavimo ko je vlasnik, ko je to bio a i danas je najbogatiji u celo ljudskoj istoriji. Ova vojna formacija je znaci privatna vojska koja stiti njihov privatni interes, istovetno kao Rimska legija koja je imala svog gazdu. Sta tu nije jasno, sto mi ne napravimo Slovenski savez koji ce stititi svoje pravoslavne clanice. Narodi ne pristupaju ovom privatnom vojnom savezu, to rade kupljeni politicari koji su vec izdali a i danas izdaju "svoj" narod. Evo svakodnevno na nasim tv stanicama tih prodanih dusa koji nesmetano agituju da budemo okupirani sa "demokratskom svescu". Drzava to odobrava i dozvoljava, cak i karijerno podstice te narodne konvertite. A, KO je danas drzava?????

 3. VRSK says:

  Sad bi mi trebali da udjemo u Nato i da ga spasimo.

 4. Zoran says:

  Aiiii, vasi naslovi.....jad i beda.

 5. RASPUCHIN says:

  Posebnu pažlju obratiti na rečenicu : " Volfgang Munhau, direktor analitičke grupe Euroobaveštajne službe, bez diplomatskog uvijanja nazvao je AUKUS „katastrofom za Evropu“.". Da se ne zamaram i ne ponavljam se , obratite pažnju na ono što sam napisao na naslov : " KINESKI ANALITIČARI: Izgleda da je američko-ruski sukob zaista neizbežan "

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *