ИСТИНА ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ! Ево како се распада НАТО

ИСТИНА ИСПЛИВАЛА НА ПОВРШИНУ! Ево како се распада НАТО

20 септембра 2021

ПОРТПАРОЛ француске владе Габријел Атал изјавио је да ће Емануел Макрон наредних дана разговарати са председником САД Џозефом Бајденом.То ће бити њихов први контакт након дипломатске кризе између две земље настале чим су Вашингтон и Лондон увукли Аустралију у свој антикинески пакт АУКУС, а Канбера објавила да раскида уговор потписан са француским војним бродоградилиштем Naval Group о градњи 12 класичних ударних подморница типа Baracuda.

До телефонског разговора Бајден-Макрон доћи ће на иницијативу председника САД који ће покушати да затвори „рупу“ у америчко-француским односима и да предупреди могућу „француску побуну“ унутар НАТО.

Макрон се, по свему судећи, неће задовољити Бајденовим објашњењима. Могуће је да неће пристати ни на могући минимални компромис.

Макрон се није задовољио ни објашњењем аустралијског премијера Скота Морисона да је – због промењене гополитичке ситуације у његовом делу света – одустао од класичних подморница јер жели атомске (које ће градити у својим бродоградилиштима са америчким атомским технологијама).

Појавиле су се претпоставке да ће Бајден понудити Макрону да Французи ипак саграде део подморница за Аустралију или да се генерално укључе у њихову градњу, али да погон буде – атомски и амерички.

Већина коментара поводом овог заоштравања бави се повлачењем француских амбасадора из Вашингтон и Канбере и изјавом шефа Макронове дипломатије, Жан-Ива Дриана, да су три чланице новог антикинеског пакта његовој земљи „забиле нож у леђа“. Међутим, ствари су још горе.

Британски The Times отворено пише да су се Бајден, Џонсон и Морисон о формирању АУКУС договарали још у јуну на самиту Г7 у Корнволу. Док су у суседним канцеларијама – ништа не подозревајући – били остали учесници, међу њима и Макрон.

Исти лист тврди да је Морисон са тог самита одлетео у Париз да Макрону и лично потврди приврженост споразуму о градњи подморница.

На том самиту били су и кључни лидери Европске уније који су најавили да ће средином септембра представити дуго формулисану нову стратегију ЕУ у индо-пацифичком региону.

Американци, Британци и Аустралијанци су о формирању АУКУС објавили дан пре него што је комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел требало да представи ту нову стратегију ЕУ.

Волфганг Мунхау, директор аналитичке групе Еурообавештајне службе, без дипломатског увијања назвао је АУКУС „катастрофом за Европу“.

Тројни антикинески пакт је тежак ударац и за НАТО који је био искључен из договарања као и Француска и ЕУ.

KOMENTARI5 коментара

 1. filip says:

  kad se oni međusobno glože, a to je prirodno jer prisilno imaju zajednički cilj, onda je normalno da se raspadnu. Moe se zamisliti kada bi oni zaratili sozbiljnom silom na ozbiljan način raspali bi se za 72 časa. Njihovi motivi za ratovanjem su nikakavi pa bi bilo beanije na sve strane. Ko je lud da gine za oveglobalne budale koje uivaju u bogatstvu a ostatak sveta satiru

 2. Gagi says:

  Nasa glupost i neobrazovanost je u tome, sto nam se stalno potura i sugerise da je narod nesto vazan. A, nije u opste. Narod pro-forma izlazi na izbore a izbori se kradu i namestaju po potrebi, to znaci, narod se majmunise. U zapadnom svetu je sve privatno, postoje ogromne privatne kompanije koje su jace od pojedinih drzava. Te kompanije su delovi mega konzorcijuma za koje niko nije upoznat o vlasnistvu. Jedino mozemo da pretpostavimo ko je vlasnik, ko je to bio a i danas je najbogatiji u celo ljudskoj istoriji. Ova vojna formacija je znaci privatna vojska koja stiti njihov privatni interes, istovetno kao Rimska legija koja je imala svog gazdu. Sta tu nije jasno, sto mi ne napravimo Slovenski savez koji ce stititi svoje pravoslavne clanice. Narodi ne pristupaju ovom privatnom vojnom savezu, to rade kupljeni politicari koji su vec izdali a i danas izdaju "svoj" narod. Evo svakodnevno na nasim tv stanicama tih prodanih dusa koji nesmetano agituju da budemo okupirani sa "demokratskom svescu". Drzava to odobrava i dozvoljava, cak i karijerno podstice te narodne konvertite. A, KO je danas drzava?????

 3. VRSK says:

  Sad bi mi trebali da udjemo u Nato i da ga spasimo.

 4. Zoran says:

  Aiiii, vasi naslovi.....jad i beda.

 5. RASPUCHIN says:

  Посебну пажљу обратити на реченицу : " Волфганг Мунхау, директор аналитичке групе Еурообавештајне службе, без дипломатског увијања назвао је АУКУС „катастрофом за Европу“.". Да се не замарам и не понављам се , обратите пажњу на оно што сам написао на наслов : " KИНЕСKИ АНАЛИТИЧАРИ: Изгледа да је америчко-руски сукоб заиста неизбежан "

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u