ИСТИНА ИЗБИЛА НА ПОВРШИНУ: Америка доживела пораз у Авганистану

ISTINA IZBILA NA POVRŠINU: Amerika doživela poraz u Avganistanu

13 septembra 2019

Vreme je da SAD priznaju da su izgubile rat u Avganistanu, tokom koga je izgubljeno na hiljade života i potrošene su milijarde dolara, piše profesor sa Harvarda Stiven Volt u svom članku za „Forin afers“.

„Možemo koliko hoćemo da govorimo o mirnim uslovima, preostaloj snazi, posledicama za predstojeće izbore u Avganistanu i slično, ali je surova realnost da su SAD izgubile rat u Avganistanu“, piše stručnjak za međunarodne odnose u svom članku.Prema njegovim rečima, svaka diskusija poslednjih meseci nije ništa drugo do „smokvin list“, smišljen da prikrije veliki strateški neuspeh.

Profesor ističe da je poraz u Avganistanu pre politički nego vojni i povezan je sa činjenicom da „pridošlice“ nikada neće odlučivati o sudbini zemlje.

Volt smatra da su planovi SAD da pretvore Avganistan u savremenu demokratsku zemlju od samog početka imali mnogo mana i malo šansi za uspeh.

Kako je rekao, to je povezano sa istorijom i tradicijom zemlje, njenim položajem, siromaštvom i korupcijom.

Profesor ističe da je nemoguće završiti sve ratove pobedom, a tako velikoj naciji, kao što su Amerikanci, preostaje da izvuku zaključke iz te greške.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 10. septembra da su pregovori SAD sa talibanima mrtvi.

Tramp je takođe rekao i da bi Amerika mogla da uništi talibane, ali da bi to prouzrokovalo smrt miliona ljudi.

Rat koji traje 18 godina

Avganistanska kampanja je najduži rat u američkoj istoriji, koji traje skoro osamnaest godina (počeo je 7. oktobra 2001. godine) i do sada je, prema podacima koje je prikupio novinar „Njujork tajmsa“ Rod Nordland, na strani Amerikanaca i američkih saveznika odneo oko 70.000 života, među kojima su životi oko 2.300 američkih vojnika.

Vodnik prve klase Elis Bareto Ortiz, koji je poginuo u napadu talibana prošle nedelje, zbog čega je Tramp odlučio da prekine mirovne pregovore, šesnaesta je američka žrtva ove godine.

Za ovih osamnaest godina, odnosi između talibana i Vašingtona prošli su ciklus od ljutih neprijatelja (SAD su napale Avganistan jer su talibani bili zaštitnici Osame Bin Ladena i Al Kaide) do strana za pregovaračkim stolom. Sada, nakon Trampovog otkazivanja pregovaračkog procesa, budućnost Avganistana opet je neizvesna.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Podvucite rep u dupe i pustite Avgane da žive svoj život!!!

 2. milorad2 says:

  nije im uspela stabilizacija baze u cntralnoj aziji protiv rusije i kine a pri tome rusija ikina nisu ništa specijalno preduzimali protiv njih u tom ratu(mogli su da naoružaju razne frakcije, mogli su mnogo čime d zagorčaju život USA trupama tamo).Posle svih zločina, kaznenih ekspedicija,taktike spaljene zemlje i predavanja vlasti nad avganistanom u ruke narko bosova, opet, oni ne mogu da OKUPIRAJU avganistan efikasno.Zato što su talibani počeli da odstrel SARADNIKA, i to efikasno, pa sad oni više ne mogu ni prevodioca da nadju tamo a da ne radi za talibane:) i to znaju u štabu.Američke trupe ne smeju ni u patrole više da idu, jer nemaju pojma odakle i KO će da zapuca na njih:)Gerila ih je slomila a pitanje je kako će i da se povuku odatle i TO im je problem jer kad počnu veći pokreti oni postaju laka VELIKA meta koja ne može da se promaši.Izvlačenje američkih trupa iz avganistana će biti ozbiljan problem za njih.Verovatno će kao zaštitnice ostaviti manje-vrednu stoku iz NATO kontigenta(ustaše i ostala buranija sa konca i konopca ) da ih masakriraju talibani:)

 3. Slobodanka says:

  Psi ližu samo svoje rane. tj, broje samo svoje žrtve. Kolike su žrtve na strani talibana i posebno medju civilima u Avganistanu to retko kad pominju.

 4. Zoran says:

  Eto, mozes pobediti Ameriku i sa 10 puta slabijim naoruzanjem od srpskog. Al treba srce i pamet.

 5. padre says:

  Oni još ne mogu da sjašu sa svog konja prepotentnosti "planovi SAD da pretvore Avganistan u savremenu demokratsku zemlju"!Sredite prvo svoju "demokratiju" pa onda će drugi da vas slede!

 6. Svarog says:

  Pošto je amerika samo nastavak hitlerovske vizije(odnosno cionostičke),talibani su videli da ogroman novac od narkotika amerikanci koriste,e pa to treba podeliti ali ameri nisu spremni na kompromis...ovaj rat će trajati dokle god bude narkomana!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *