ИСТИНА ИЗЛАЗИ НА ВИДЕЛО! Лажирали су РАЧАK да би УНИШТИЛИ Србију – француски новинар ОТKРИО ко је НАЈВЕЋИ KРИВАЦ

ISTINA IZLAZI NA VIDELO! Lažirali su RAČAK da bi UNIŠTILI Srbiju – francuski novinar OTKRIO ko je NAJVEĆI KRIVAC

5 maja 2019

Događaji u Račku bili su vešta manipulacija OVK da bi izazvali međunarodniu vojnu intervenciju protiv Srba, u čemu su imali podršku tadašnjeg šefa misije OEBS-a Vilijema Vokera, izjavio je reporter francuskog „Figaroa“, svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar.

On je rekao da je u to vreme bio u Dečanima s dopisnicom Bi-Bi-Sija, gde su se pripadnici OEBS-a žalili da Albanci ne poštuju prekid vatre, i da je po stizanju u hotel „Grand“ u Prištini dobio sapštenje da su srpske snage izvršile uspešnu antiterorističku akciju u Račku.Žirar je rekao da je sutradan otišao u Račak i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

– Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo – naveo je Žirar.

Predstavili su vojnički sukob kao masakr civila, rekao je čuveni reporter „Figaroa“ i dodao da je bio iznenađen što unaokolo nije bilo praznih čaura, da je video i rovove oko sela, ali da im je u početku poverovao.

– Albanski separatisti su bili veoma lukavi, shvatili su da se Zapad oseća odgovornim za ono što se dogodilo u Srebrenici. A situacija je bila različita, na Kosovu su u opasnosti bili Srbi – rekao je Žirar.

Na pitanje kako je saznao istinu, Žirar je zaslugu za otkrivanje istine pripisao dopisniku „Monda“ i dvojici kamermana Asošijeted presa, kao i svedočanstvima koja je skupio.

– Shvatio sam da je veče posle akcije bilo mirno i da su stanovnici koji su tu ostali bili prisutni kada su policajci ušli u selo. Srbi nisu imali šta da kriju, sami su obavestili novinare o uspehu antiterorističke operacije – istakao je Žirar.

On je objasnio kako se u svom članku u „Figarou“ zapitao nije li šef OEBS Vilijem Voker požurio sa zaključcima i da mu je posle tog teksta zabranjen ulaz u sedište OEBS-a u Prištini.

Istakao je i to kako je Voker odmah osudio Srbe, i opisao svov dolazak u Račak i razgovor s liderima OVK.

– Došao je u Račak tek u subotu, zatim je dugo razgovarao s liderima OVK, a potom je direktno otišao u Prištinu na konferenciju za novinare gde je ponovio optužbe protiv Srba. Da je hteo dobro da radi posao posmatrača, otišao bi prethodno u policijsku stanicu u Štimlje da čuje i srpsku stranu – rekao je Žirar.

Naveo je i konstataciju koju je čuo od nekoliko pripadnika OEBS-a o Vokerovoj antisrpskoj orijentaciji i jednostavnom traženju povoda za rat protiv Srbije.

Prema njegovim rečima, Vokerov pomoćnik Gabrijel Keler rekao je kako je on zabranio da se u sedište OEBS-a u Beču dostavi izveštaj u kome je zaključeno da su za trećinu nasilnih smrti Albanaca krivi Srbi, a za dve trećine sami Albanci.

Žirar je opisao svedočanstva srpskih žitelja u Dečanima, i naveo intervuje s tamošnjim poslednjim srpskim žiteljima koji su svedočili o spaljenim imanjima, pretnjama i proterivanjima.

Na pitanje o njegovom doprinosu u spasavanju beogradskih mostova 1999. godine, ispričao je da se tokom bombardovanja nalazio u prestonici Srbije, da je posle rušenja novosadskih mostova bio zgrožen i da je tom prilikom pitao svog prijatelja Dominika de Vilpena, tadašnjeg generalnog sekretara Jelisejske palate, kada će zaustaviti ludilo komandanta NATO-a Veslija Klarka.

– Sledećeg dana predsednik (Francuske Žak) Širak je stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova – zaključio je čuveni francuski reporter.

KOMENTARI12 komentara

 1. petrovgrad says:

  Cilj opravdava sredstvo, a što naši novinari nisu tako nešto uradili. Za to treba velika sposobnost i rad. Ne može samohvalisavac da napravi takvu priču da mu svet poveruje. Za takve priče treba umeće. Nši novinari jedino znaju da pljuju po Srbiji u Vučiu. Sa svetskim medijima su manji od mahovog zrna. Na naših novinara koji bi mogao da izidje bilo kom novinaru na crtu, pa ni Šiptarskom.

  • Slobodanka says:

   Ko bi preneo vesti naših novinara u svetskom orkestru kontrolisanih medija? Koliko bi se takve vesti čule u svetu? Bolje je ovako kada o tome pišu izvori sa Zapada. Zatim sudbina istine koju bi objavili naši novinari unapred je prilično jasna i na drugi poseban (=zločinački) način: 1) Dana 23.04.1999. godine bombardovan je RTS i tom prilikom poginulo je 16 radnika ove medijske kuće i još 16 je povredjeno. 2) Desetak dana kasnije na Svetski dan slobode medija, 3. maja 1999. godine, u NATO bombardovanju srušena je zgrada Televizije Novi Sad (TVNS) na Mišeluku.

   • axiles says:

    Slobodanka Svaka cast na tekstu ,sve je tacno

  • Slobodanka says:

   Koliko naših novinara ćuti o Vučiću samo da bi sačuvali posao u medijskim kućama koje SNS kontroliše ili da ne bi upali u neke druge neprilike?

   • Rafmanjinov says:

    To su isti oni koji cute od 2000-te godine,koji cute o zutima,tako da je to dokaz da je Srbija okupirana zemlja,i pozicija i opozicija su iz istog centra.

  • Velika Metla says:

   To što pljuju po Vučiću SVAKA IM ČAST,i treba! Po svakoj nazovi vlasti od 5.oktobra treba da polivaju kofe pljuvačke! Uz to,sve im konfiskovati,i poslai u rudnike da zarađuju za život,a porodice im izbaciti na ulice,i neka žive od narodnih kuhinja!

   • Rafmanjinov says:

    Pored tih izdajnika,i vazala okupatorskih,ta laz o Racku je bila pocetak bomvardovanja Srbije i Crne Gore,i to osiromasenim uranijumom,to su strasne stvari,o tome se malo govori,Srbija bi pod hitno trebala da tuzi zlocinacku nato alijansu,i trazi odstetu,za ljudske zrtve i sve sto je unisteno,ali i za to ovi izdajnici dobijaju novac,da se o tome ne govori javno. Ali sve je to iz iste kuhinje,kao i Srebrenica.

    • Velika Metla says:

     Navedi mi,drugar,JEDNU JEDINU istinu koju je zapad rekao! Nema je! Nisu naši stari bili ne informisani,i u zabludi,kada su nam ostavili u "amanet" da je "zapadu majka laž,a otac obmana"! Ja u to ne sumnjam ni mrvu jednu jedinu! Sve je zapadu laž!

 2. Istina says:

  ...kasno je istina došla, jer je laž obmanula ljude... ne pomaže nam ni pravda ni ispravljanje laži na istinu, pravi i iskreni ljudi su znali to od samoga početka ali zapadna propaganda protiv Srbije je prije 20 godina preokrenula istinu i objavila laži... dok laž obiđe svet, istina obuva cipele... kasno kasno prekasno...

 3. petrovgrad says:

  Ja sam ubedjen da zapad ne merzi generalno Srbe, niti voli posebno Albance.Ne mogu Albanci da budu uticajniji u SAD od Srba, ipak Srbi su brojniji i duže su u Americi. Takav slučaj je sa zapadnom evropom. Ja sam nastojao da dublje saznam kako Albanski novinari imaju bolji prodor od naših. Realno naši su školovaniji. Došao sam do zaljučka da su Šiptarski novinari patriotski nastrojeni za Kosovo Republiku, i njih ne interesuju političari. več da stvore državu rušeći drugome suverinitet. Kod nas, naši novinari sve poistovećuju sa političarima, prvo su govorili to je Miloševićeva država, sada Vučićeva. Srbija je iznad svega. Ja smem javno da kažem da sam Srbin i da se ponosim time. Srećan sam što živim u Srbiji.Da mi nije dobro otišao bi. Realno ima problema taj liberalni kapitalizam preti da nas uništi, ali moramo se odupreti. Znam Ja da Javni beležnik, Javni izvršitelji , bankari i mnogi imaju primanja preko 15.000 mesečni, a niko se ne buni protiv toga.

 4. Sasulja says:

  Srbi dozovi te se pameti,morate da shvatite da vas zapad tretira i gleda kao male Ruse, a dobro znate sta zapad misli o Rusima i sta im sve zeli,pametnom dosta.Srbiji nema mesta u zapadnoj "eu-demonkratiji".

  • Rafmanjinov says:

   Mi i necemo u tu poganu EU,sto ne raspisu referendum??? Pa zna se ko finansira sve medie na zapadu i u Srbiji i bivsoj YU,prema tome to nema veze sa novinarima,nego sa dozvolom ko ce sta da objavi,pa Srbiju od 1990 godine satanizuju,ko je kad objektivno izvestavao o Srbima,niko,a bas ce da dozvole da srpski novinaro iznesu istinu,prolaze novinari koji dobijaju novac i pisu sta im se kaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *