ИСТИНА ЈЕ НАПОКОН ОТКРИВЕНА: Србија је бомбардована 1999. године ЈЕР ЈЕ ОДБИЛА…

ISTINA JE NAPOKON OTKRIVENA: Srbija je bombardovana 1999. godine JER JE ODBILA…

17 marta 2019

Nekadašnji potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović ocenjuje da je Pariska konferencija koja je počela na današnji dan 1999. godine kao nastavak pregovora u Rambujeu, bila još jedna neiskrena ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, posle čije propasti je usledilo je bombardovanju Srbije.

Prema njegovim rečima, skup u Parizu koji je propao posle samo četiri dana, bio je još tužniji od Rambujea koji je predstavljao kraj jednog procesa.Kako kaže, u Rambujeu nije bilo pregovora, a u Parizu nije bilo ni razgovora, prenosi Politika.

Bombardovanje Srbije je bilo izvesno, zaključuje Šainović. Trebao im je izgovor – srpsko odbijanje mirovnog sporazuma i u Parizu, a koji ni Albanci nisu potpisali u Rambujeu, gde su prethodno vođeni pregovori pod okriljem Kontakt grupe za Balkan.

„Kosovu ni pod pretnjom nismo mogli da damo suverenitet kao ni da istim potpisom prihvatimo okupaciju cele zemlje”, rekao je Šainović za Tanjug i podsetio da je srpskoj delegaciji upravo ponuđen takav dokument.

On je podsetio da se tada „od Beograda očekivalo da prihvati da snage Nato pakta dođu u zemlju, da nose oružje, lišavaju slobode koga hoće, da ga izvedu pred službenika, ne pred sud”, što su sve, kako kaže, elementi okupacije.

„Samo dve rečenice ispod u dokumentu koji je trebalo da potpišemo, pisalo je da bi tako bilo tri godine, a posle toga bi međunarodna konferencija odlučivala u skladu sa voljom naroda”, naveo je Šainović.

Šainović je podsetio da je tadašnja državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt rekla da je odbijanje Srbije da potpiše takav tekst sporazuma preduslov za bombardovanje.

„Ni tada nismo, a ne bismo ni danas mogli da potpišemo taj papir i to je istorijska činjenica. Iz dana u dan stizale su nam sve lošije ponude. U Parizu nam je nuđeno to isto zato što se znalo da ništa ne možemo da prihvatimo”, rekao je on.

Godinu dana nakon bombardovanja, stigla je nova potvrda da su tvrdnje srpske strane da cilj pregovora u Rambujeu nije bio traženje rešenja, već način da se bombarduje Srbija, činjenica i to iz Bele kuće od čoveka koga je 15 godina kasnije, za zasluge, odlikovala takozvani kosovski predsednik Atifete Jahjaga.

Portparol Stejt departmenta i jedan od glavnih saradnika Olbrajtove Džejms Rubin je izjavio da cilj Vašingtona nije bio postizanje mirovnog dogovora.

„Stvarna namera SAD bila je da započne rat u koji će uvući Evropu, rukovodeći se ciljem da se jugoslovenska delegacija dovede u položaj da prosto ne može da potpiše dokument. Svi zvaničnici uključeni u proces veoma jasno su stavili do znanja da se Srbi moraju učiniti odgovornim kako bi se prešlo u vojnu akciju”, rekao je Rubin.

Ceo dotadašnji proces obećavao je mogućnost da se kriza ublaži i da ne dođe do oružanog sukoba, ali u leto 1998. SAD menjaju stranu što potvrđuju i u Ženevi, kaže Šainović.

On dodaje da je upravo slika Ričarda Holbruka iz Junika, sa čovekom sa kalašnjikovom, događaj koji potvrđuje da je Albancima obećana država.

Rečeno im je da će SAD izvršiti takav pritisak na Miloševića da promeni Ustav da bi Kosovo dobilo nezavisnost, navodi Šainović i dodaje da je istovremeno poruka bila „odatle, pa nadalje onaj ko vodi proces vodi ga u rat”.

„Zato je Raumbuje bio osuđen na politički neuspeh”, kaže Šainović.

On je podsetio i na to da je prvi čovek SAD Bil Klinton rekao delegaciji američkih Srba da ono što je dato Miloševiću, ni on ne bi potpisao, a da bi prekid bombardovanja doveo u pitanje kredibilitet Nato, SAD i predsednika SAD.

Skup u Parizu, poslednja runda pregovora o Kosovu počela je 15. marta, a okončan neuspehom posle svega četiri dana. Dve delegacije su 18. marta potpisale različite sporazume.

KOMENTARI6 komentara

 1. Sveta says:

  "Istina je napokon otkrivena" novinar otkrio rupu na saksiji. Svako normalan to zna od početka.

 2. Ivana says:

  Celo vreme to svi znamo sad ste izmislili toplu vodu pitanje je zašto izdajnik Vučić pregovara s teroristim su oteli Kosovo znači Albancima. A još veće pitanje je zašto sluša naredbe Evrope i Amerike koje su bombardovale našu zemlju porušile mostove i fabrike ubijali nevine civile i zemlju i sad on sprovodi naredbe tih zlikovaca. Pod njim je Srbija obični protektorat Srbija se tek treba osloboditi. Ako treba uz pomoć Rusije neka oporba traži pomoć ovaj neće sam otići.

  • Velika Metla says:

   "Ako treba uz pomoć Rusije neka oporba traži pomoć ovaj neće sam otići". Naravno da treba! Vidiš da svako iole normalan traži pomoć protiv terorista zvanih nato! Nije u nato-u jedna država pa da se ide 1 na 1,nego ih je kao kusih pasa,pa se stoga mora tražiti pomoć od slobodnih zemalja,a ne od onih koje je nato okupirao! Te zemlje,narodi,koje je nato okupirao su zemlje bez slobode i dostojanstva! A šta je čovek bez slobode,i dostojanstva? Gola materijalna masa,i ništa drugo! Fikus!

  • Sasulja says:

   Ivana,problem je sto su ovi iz opozicije isti, ako ne i gori.Pitam se zasto nema ni jednog profesora ili akademoka da preuzme zadatak,stane ispred naroda,a ovi zuti sto se guraju,oni su sljam i gledaju samo licni interes.

  • Ludodoba says:

   Prosto je,zato sto mora da nas opet ne bi bombardovali.U tim pregovorima gleda da sto manje stete imamo.A imacemo sigurno!!!Od 2 zla biras manje!!!

 3. rajko says:

  Prestanite više da nas zaludjujete. Evo kako je lako bilo spasiti zemlju, ali vas zemlja nije zanimala. Da sam nekim (nemogućim) slučajem ja bio na čelu države, već ranih devedesetih, tj. '92.-'93. kad je već postalo sasvim jasno da je zapadu srpska vlast, a naročito Milošević, izgovor za sva nepočinstva prema Srbima, počeo bih da pripremam tim koji će me naslediti, jer kad medijska mašina krene da melje, ona ne staje dok ne samelje sve do poslednje klice. Vi ste sigurno znali da od pregovora u Rambujeu nema ništa. U tom slučaju, nekoliko meseci ranije ja (u ulozi Miloševića) bih dao ostavku zajedno sa čitavom vladom, raspisao vanredne izbore i potrudio se da izbore dobije maksimalan broj pripremljenih ljudi. Zamislite kakvo bi čudjenje i zbunjenost nastali na zapadu! Mediji bi tog trenutka morali da stanu sa propagandom hteli-ne hteli. Prosto ne bi više bilo goriva ni alibija. E, onda bi se u Rambujeu drugačije pregovaralo, ako bi se uopšte i pregovaralo. Ali vi ste bili s jedne strane potpuno nedorasli ozbiljnoj politici, a s druge toliko pohlepni i vlastoljubivi, da vam ideja o napuštanju vlasti nije bila ni na kraj pameti. Eto to je glavni uzrok naše propasti: vi, vaša nedoraslost, pohlepa i vlastoljublje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *