ИСТИНА – Ко је заправо крив за напад на „Шарли Ебдо“?

ISTINA – Ko je zapravo kriv za napad na „Šarli Ebdo“?

12 januara 2015

Charlie Hebdo 44Piše: Tijeri Mejsan

Sedmog januara komandosi su upali u prostorija Šarli ebdoa i ubili 12 ljudi. Još četiri žrtve su i dalje u kritičnom stanju. Na snimcima čujemo napadače kako uzvikuju „Alah uekber“ i „svetimo Muhameda“. Jedan svedok, po profesiji dizajner Koko Šanela, rekao je da su glasno isticali svoju pripadnost Al Kaidi. To je sve što je Francuzima bilo potrebno da napad okarakterišu kao islamistički i da ga osude kao takvog.

Međutim, ova pretpostavka je nelogična. Misija ovih komandosa nije imala nikakve veze sa džihadističkom ideologijom. Pripadnici ili simpatizeri Muslimanksog bratstva, Al Kaide i Islamske države ne bi se zadovoljili samo ubijanjem novinara nevernika – oni bi uništili i arhive na licu mesta, baš kao što su radili u Severnoj Africi i na Levantu. Džidastima je prvi cilj da unište sve predmete za koje se veruje da vređaju Boga, i da se kazne „Božji neprijatelji“. Dakle, ne bi ostavili posao nedovršen bežeći od policije. Pre bi završili misiju do kraja, makar poginuli.

Pored toga, snimci i dokazi pokazuju da su napadači bili profesionalci. Iskusno su baratali oružjem i precizno gađali. I nisu bili obučeni kao džihadisti, već kao vojni komandosi. Način na koji su se rešili povređenog policajca koji nije predstavljao opasnost po njih pokazuje da njihov cilj nije bio da „osvete Muhameda“ zbog grubog humora Šarli ebdoa.

Činjenica da su napadači dobro govorili francuski i da su verovatno Francuzi ne mora nužno značiti da je ovo bio unutrašnji incident. A činjenica da su profesionalci ih dosta udaljava od njihovih potencijalnih sponzora. A nema nikakvih dokaza da su ti sponzori Francuzi.

U SMERU GRAĐANSKOG RATA

Uobičajen je refleks, ali često i pogrešan, da žrtva, kada biva napadnuta, odmah zna svog napadača. To je najlogičnije na polju običnih zločina, ali je pogrešno u domenima međunarodne politike. Sponzori napada su znali da će se stvoriti podela između francuskih muslimana i nemuslimana. Šarli ebdo specijalizovao se u antimuslimanskim provokacijama i većina muslimana u Francuskoj bili su na njegovoj meti, direktno ili indirektno. Iako je sigurno da će francuski muslimani osuditi ovaj napad, oni neće iskusiti onu tugu zbog ubijenih koju proživljavaju čitaoci Šarlija. I mnogi će to smatrati kao saučesništvo u zločinu.

Stoga, umesto da na ovo gledamo kao na smrtonosan islamistički napad na novine koje su objavljivale karikatrure Muhameda i antimuslimanske parole, biće logičnije gledati na ovo kao na prvi korak u procesu započinjanja građanskog rata.

Ideologija i strategija Al Kaide, Muslimanskog bratstva i Islamske države ne zagovara otvaranje građanskog rata na Zapadu, već sasvim suprotno, započinjanje rata na Istoku kako bi se hermetički odvojila ova dva sveta. Ni Said Kutb (osnivač Muslimanskog bratstva) ni njegovi naslednici nisu se usudili da izazivaju sukobe između muslimana i nemuslimana van njihovog sveta.

Sa druge strane, strategiju „sukoba civilizacija“ dizajnirao je Bernard Luis iz američkog saveta za Nacionalnu bezbednost, a progurao je Semjuel Hantington, ali ne kao strategiju osvajanja, već kao očekivanu situaciju [1]. Cilj je bio da se stanovništvo NATO članica ubedi u neminovnost sukoba, koji bi posle dobio primese „rata protiv terorizma“.

I taj „sukob civilizacija“ se ne zagovara u Kairu, Rijadu ili Kabulu, već Vašingtonu i Tel Avivu. Sponzori napada na Šarli Ebdo nisu dakle težili zadovoljenju talibana ili džihadista, već nekonzervativnih i liberalnih jastrebova. Ne zaboravimo istorijske presedane. Moramo imati na umu dela SAD i NATO:

– Testiranje razarajućih efekata određenih opijata nad civilnim stanovništvom u Francuskoj [2];

– Podrška OAS (francuskoj paravojnoj organizaciji u vreme rata u Alžiru) u atentatu na De Gola [3];

– Izvođenje lažnih napada protiv civila u određenim NATO zemljama [4].

DA LI SU SPONZORI U VAŠINGTONU

Takođe ne smemo zaboraviti da od raspada Jugoslavije američki Generalštab praktikuje i usavršava svoju strategiju borbe „prsa u prsa“ u mnogim zemljama. To izgleda tako što se prvo ubiju članovi većinske (etničke) zajednice, zatim pripadnici manjine i zatim se prebacuje krivica kao teniska loptica do trenutka kada svi shvate da su u smrtnoj opasnosti. Na taj način je Vašington prouzrokovao rat u Jugoslaviji, a nedavno i u Ukrajini. [5]

Francuzi moraju imati u vidu da nisu oni preuzeli inicijativu u borbi protiv džihadista koji su se vraćali iz Sirije i Iraka. Štaviše, nijedan od njih nije izvršio napad u Francuskoj, ne računajući Mahdija Nemuša, koji je zapravio bio agent sa zadatkom da ubije dva Mosadova pripadnika u Briselu [6] [7].

Vašington je bio taj koji je 6. februara 2014. sazvao ministre unutrašnjih poslova Nemačke, Velike Britanije, Poljske, Francuske (koju je predstavljao premijer Vals) i Italije kako bi se razgovaralo o povratku džihadista kao nacionalnom bezbednosnom problemu. [8] Tek posle ovog sastanka Francuska je pokrenula ovo pitanje, a vlast počela da se bave time.

Džon Keri je prvi put govorio na francuskom kako bi poslao poruku Francuzima. On je osudio napad protiv slobode izražavanja (dok njegova zemlja od 1995. bombarduje televizijske stanice koje joj smetaju u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu i Libiji) i pozdravio je borbu protiv ćutanja i medijskog mraka.

Ne znamo ko je sponzor ovog profesionalnog napada na Šarli ebdo, ali ne smemo dozvoliti da nas to proguta. Treba da razmotrimo sve pretpostavke i priznamo da nas ovaj problem trenutno deli, ali i da su sponzori ovoga najverovatnije u Vašingtonu.

(Voltaire netvork, za Standard.rs preveo Andrej Cvijanović)

KOMENTARI4 komentara

 1. Sale says:

  ISLAAAAAAAAAAAAAAAAAAM!

 2. false flag says:

  "Pored toga, snimci i dokazi pokazuju da su napadači bili profesionalci. Iskusno su baratali oružjem i precizno gađali. I nisu bili obučeni kao džihadisti, već kao vojni komandosi. Način na koji su se rešili povređenog policajca koji nije predstavljao opasnost po njih pokazuje da njihov cilj nije bio da „osvete Muhameda“ zbog grubog humora Šarli ebdoa." ****** Pa ko je jučer ili prekjučer prati onaj skup u parizu, mogao je da primeti kako Junker (predsednik Evropske komisije) uporno namešta i držipalčeve u obliku masonskog znaka - trougla/piramide... dakle, i to ide u prilog da se radi o false flag operaciji. Nekoliko odabranih i kraćih razmišljanja na tu temu: http://bit.ly/1wT15Yf

 3. JE SUIS GAGA.....LADY GAGA....... says:

  NAJLJIGAVIJI SU MI,IPAK,DRUGOSRBIJANCI, KOJI SU ONAKO TEATRALNO ŽALILI, AFEKTIRANO RONILI SUZE I PATETIČNO PALILI SVEĆE,A SVE ZBOG NEČEGA ŠTO SE MORALO DESITI,I ŠTO SE NAS NEKAKO I NE TIČE MNOGO. Misli,imamo mi oko čega da vodimo brigu. Recimo, kako da od istih koji su ucmekali novinare oslobodimo Kosovo i Metohiju.

 4. Saška says:

  Ono što mene interesuje, je šta se dešava sa vašim sajtom koji inače redovno čitam ? Izgled je potpuno drugačiji ! Sve je učinjeno bez ikakve najave od strane redakcije, a što je još interesantnije, odjednom ima mnogo komentara čitalaca koji kao da nisu bili prisutni ranije. Uglavnom je to navala komentara ljudi, koji se izgleda ne slažu sa temama i uredništvom redakcije. Zato bih želela da pitam da niste doživeli neku vrstu napada (hakerskog,političkog,NVO) ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *