ИСТИНА О АМЕРИЧКОЈ ДЕМОКРАТИЈИ: Ево колико су светских лидера свргнули

ISTINA O AMERIČKOJ DEMOKRATIJI: Evo koliko su svetskih lidera svrgnuli

12 jula 2017

Kad vlast u nekoj državi iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kog drugog razloga ne odgovara Sjedinjenim Američkim Državama, one je svrgavaju na silu prema matrici koju su nasledile od Velike Britanije.

Da ste vi Vladimir Putin, koga sam upoznao tokom godina, vi sedite tamo i izvučete se, iako ste bukvalno pokušali da promenite ishod ne samo naših izbora. Francuskih izbora. Pokušao je da zbaci Vladu Crne Gore, lepe male zemlje. I nije bilo nikakve kazne.

Sve ovo ponovio je poznati jastreb američke duboke države senator Džon Mekejn, izrecitovavši svoju mantru o Rusiji i opsednutost njenim predsednikom. Ovoga puta, sve to je učinio gostujući na Si-Bi-Esu, a suština svih njegovih žaoka je klasična zamena teza.

Ako Americi smeta vlast u nekoj državi, napominje za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, iz ekonomskog, geostrateškog ili bilo kog drugog razloga, ona je svrgava na silu. To je, ističe Raković, karakteristika njihove politike koju su nasledili od Britanaca, i na tome rade zajedno.

Vek i po intervencionizma

„I kad je reč o Crnoj Gori, radili su zajedno. Takozvani pokušaj puča koga nikad nije bilo samo je akcija MI6 koja je trebalo da uvede Crnu Goru u NATO i da dâ zamah tipovima kao što je Džon Mekejn da mogu da pričaju gluposti o navodnom pokušaju puča u korist Rusije“, kategoričan je Raković.

Nabrojati sve zemlje gde je Amerika rušila vlade ili podržavala one koji ruše te vlasti je toliko duga, konstatuje Raković, da ne možemo sve da ih pobrojimo jer bi to bilo nekoliko stotina primera u proteklih 150 godina. Ono što možemo, dodaje ovaj istoričar, jeste da se fokusiramo na neke karakteristične primere.

„Pomenimo Korejski rat i američko učešće, takođe Vijetnamski rat i haos koji su tamo napravili Amerikanci, zatim svrgavanje vlasti u Čileu uz pomoć CIA kad je zbačen Salvador Aljende, potom destabilizaciju Nikaragve ′80-ih i svrgavanje vlasti u Granadi 1983, svakako i operaciju u Panami 1989. oko kontrole Panamskog kanala“, u dahu kaže Raković.

Nema demokratije za neprijatelje Vašingtona

Napad na Republiku Srpsku 1994. ovaj istoričar takođe svrstava u američko delovanje u drugim državama, kao i svrgavanje vlasti Sadama Huseina u zalivskom ratu koji je trajao od 2003. do 2011. i svrgavanje i linčovanje Muamera el Gadafija u Libiji.

„Zatim svrgavanje vlasti u Beogradu 5. oktobra 2000. u obojenoj revoluciji, gde su takođe obaveštajne službe na čelu sa američkom davale ključni doprinos. Svrgavanje Ševarnadzea u Gruziji, pa obojene revolucije u Tunisu, Egiptu, kad su vrgnuti Ben Ali i Hosni Mubarak“, i dalje nabraja Raković.

I u Siriji je, podseća, pokušano svrgavanje Bašara el Asada, u kome nisu uspeli, ali su napravili haos u toj zemlji. Poslednji primer, ukazuje Raković, jeste smena sa vlasti Nikole Gruevskog u Makedoniji.

„Pobrojani su samo neki primeri, ali ima ih zaista previše na svim meridijanima da bismo mogli svaki da pomenemo. Svuda pokušavaju, ali nisu svuda uspeli. U Venecueli nisu uspeli, ali tamo upravo imamo pokušaj svrgavanja vlasti. U Boliviji nisu uspeli, odatle su isterani, ali pokušaće neki drugi put“, sluti Raković.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Radikal says:

    More Asada nisu i nikad nece!

  2. Dondon says:

    Venecuela je uvod za Boliviju i opomena svim neposlusnim vladama juzne amerike da su previse blizu severnog komsije da bi mogli da igraju van onoga sto SADisti dozvoljavaju. Inace moramo primetiti da je samo jaka Rusija garant da SADisticko-Britanske ofanzive na suverene zemlje mogu biti neuspesne. U periodima kad je Rusija padala i imala slabu vladu ceo svet je bio na izvolte Anglosaksoncima. Jaka Rusija je ujedno i zid istima. Steta sto je Srpska agonija i rasparcavanje krvlju zaradjenih teritorija kroz vekove unazad i dva svetska rata trajala u periodu kad je i Rusija bila unistena. Unistena do te mere da su nuklearna postrojenja bila pod zastitom Americke Vojske i Americkih bezbednosnih sluzbi i privatnih agencija jer je vlada Jeljcina zatrazila od istih da zastite objekte zbog "NEPOVERENJA" u svoje sluzbe. To je najsramniji period Rusije koji se zataskava i vrlo slabo ili nikako ne pominje. Putin je tek 2008-2009 godine uspeo da izbaci Sadiste iz ovih ugovora i svojoj Vojsci i Policiji vrati nadzor ovih objekata. To je samo jedan od rezultata pijane Jeljcinove vladavine tako da smo dobro i prosli kad sve sagledamo sa ove distance. Mogli smo biti Bg pasaluk samo da su imali jos malo vremena.

  3. goran says:

    Rusija nije nikakav garant, ona ne moze da zastiti ni Ruse u Ukrajini kojima nacisti svakodnevno seku struju i ukidaju vodu. Zanimljivo je da nasi Putinofili o tome uopste ne govore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *