Istina o čipsu: Stvoren da izazove zavisnost

Istina o čipsu: Stvoren da izazove zavisnost

6 juna 2013

Crisps-ImagePrema rezultatima istraživanja u Velikoj Britaniji trećina dece jede čips svaki dan, što znači da jedna osoba pojede sto kesica godišnje. Kesica čipsa dnevno ima isti efekat kao da ste popili pet litara jestivog ulja godišnje, piše „Dejli mejl“.

Majkl Mos u svojoj knjizi „So, šećer, masnoća: Kako su nas na to navukli proizvođači hrane“ tvrdi da je čips proizveden tako da izazove zavisnost.

Njegov sastav izaziva prijatan ukus u ustima. Da bi proizveo takav ukus on mora sadržati određenu količinu masnoće koji će stimulisati te osećaje i poslati informacije mozgu. Mozak instinktivno traži slane, slatke  i masne ukuse, tako da nas kombinacija koja se nalazi u čipsu tera da jedemo još.

Mos tvrdi da čak i lajt varijante čipsa, koje sadrže manje masnoće, imaju isti efekat.

Autor ove teorije tvrdi da je rešenje u umerenosti i da bi čips trebalo eventualno jesti dva puta mesečno i to u malim porcijama.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *