ИСТИНА О КОКА-КОЛИ: Сви њени штетни састојци и шта се догађа у нашем телу кад је унесемо

ИСТИНА О КОКА-КОЛИ: Сви њени штетни састојци и шта се догађа у нашем телу кад је унесемо

13 марта 2015
coca-cola-bloodДа ли је „Coca-Cola“ (у даљем тексту Кока-Кола) тако безопасна као што изгледа на новогодишњим реклама када је пије Деда Мраз? Пијемо је свакодневно, необазирући се на то да је изузетно штетна по наш организам.Најмоћнији бренд на свету је Кока-Кола. Дневно се конзумира 2 милијарде њених производа у 207 држава. Шта мислите одакле слоган, кока кола и осмех?Кокаин је из састојака Кока-Коле избачен пре више од 100 година зато што није био потребан, постојали су други састојци који су обављали исту функцију као кокаин.

Ако боље размислите, запитајте се зашто је рецептура кока коле тајна и зашто нико до сад није успео да копира формулу. Тренутно само два човека на свету зна формулу, и никад не путују истим авионом. Тајна се чува.

Како је настала и историја

Датум стварања Кока-Коле се сматра 8. 05. 1886. када је апотекар Џон Пембертон пробао да направи лек за главобољу. Џон је помешао, као главне састојке, екстракте из две биљке, јужно америчке Коке и афричке Коле. Овај лек је продаван по 5 центи. Убрзо, лек је постао изузетно популаран због ефеката кокаина и кофеина које је садржао, и преписивао се за главобољу, малаксалост, слабост, стомачне тегобе…

Није ни чудно, јер су три чаше Кока-Коле имале кокаина у себи идентично једној дози данашњих кокаиномана. Пацијенти су се осећали јачим и полетнијим, а главобоља је нестајала.

Џон Пембертон је од 1888. година почео да продаје свој бизнис разним партнерима, међу којима је био и бизнисмен Аса Кандлер, који коначно, 1891. откупљује сва права уз укупне трошкове од 2300 долара.

Почетком 20. века (1903.) века Кока-Кола је морала да избаци кокаин из састојака, али су зато појачали присуство кофеина који је такође стимулатор, али није забрањен. Кока-Кола садржи 19,6 мг кофеина у 200 мл течности (једна чаша). Од тада Кока-Кола има сличну рецептуру коју и даље чува у тајности, али се сходно савременим трендовима мењају заслађивачи, чисто да Кока-Кола не би зависила од цене шећера на тржишту.

1919. Кандлер Кока-Кола компанију продаје Ернест Вудруфу за 25 милиона долара.

Данас се вредност компаније процењује на скоро 200 милијарди долара, са годишњим приходом од преко 48 милијарди. Запошљава широм света 146000 људи. Најпрепознатљивији је бренд (97% популације препознаје лого). Сваке секунде се попије преко 10000 Кока-Кола производа.

Интересантно је то, да је Кока-Кола Цомпанy држава, са годишњим приходом од преко 48 милијарди долара била би на 76. месту од 195 држава, значи моћнија од 120 држава.

Шта се догађа у нашем телу кад попијемо кока колу?

Да ли сте се запитали зашто Кока-Колу (пепси-колу или неки другу колу) попијемо с осмехом? То је зато што се њом заправо дрогирамо, иако су кокаин из Кока-Коле избацили још пре сто година. Зашто су избацили кокаин из Кока-Коле? Зато што је био сасвим сувишан.

10 минута након што смо попили Кока-Колу: 10 кафених кашичица шећера доспева у наш организам. Ми ипак због толиког шећера нећамо одмах да повратимо јер фосфорна киселина у коли ублажава сладак укус.

20 минута након што смо попили Кока-Колу: Количина шећера у крви нагло скаче, узрокујући инсулинску експлозију. Наша јетра тада одговара тако што све шећере које нађе у крви претвара у масноће. (У том тренутку јетра има много тога да претвори у масноће.)

40 минута након што смо попили Кока-Колу: Кофеин из коле је у потпуности апсорбован. Шире нам се зенице; расте нам крвни притисак; као реакција на све то, наша јетра пумпа још више шећера у наш крвоток. Рецептори аденозина у мозгу су сада блокирани, што спречава осећај вртоглавице.

45 минута након што смо попили Кока-Колу: Наше тело повећава производњу допамина, стимулишући центре за осећај пријатности у мозгу. Ово је, важно је поменути, исти начин на који на нас делује и хероин.

1 сат након што смо попили Кока-Колу: Фосфорна киселина реагује с калцијумом, магнезијумом и цинком у дебелом цреву, осигуравајући додатну експлозију у нашем метаболизму. Ово се додатно компликује великим дозама шећера и вештачких заслађивача који додатно повећавају излучивање калцијума путем мокраће.

Више од 1 сат након што смо попили Кока-Колу: Диуретичка својства кофеина почињу да утичу на наше тело. (Имамо потребу да мокримо.) Тада сав калцијум, магнезијум и цинк који су били намењени нашим костима и телу, као и електролити натријума и вода излазе из тела.

Близу 2 сата након што смо попили Кока-Колу: Како се хаос у нашем телу стишава, почињемо да осећамо недостатак шећера. Можемо да постанемо лако раздражљиви и успорени. До сада смо већ измокрили сву воду из Кока-Коле. Али та вода се претходно сјединила с најважнијим храњивим материјама из нашег тела важних за изградњу наших костију, зуба, мишића и нерава, таксмо и те материје избацилии.

Неколико сати након што смо попили Кока-Колу: Због створене навике, организам осећа недостатак кофеина, и јавља се жеља за још једном дозом Кока-Коле.

Уз веома важне микроелементе које сте требали да апсорбујете, ви избацујете и огромну количину течности. Долази до шећерног колапса и једноставно морате да поправите стање. Ако сте навикли на Кока-Колу, то ће вам бити најлакши начин, а богами, Кока-Кола баш прија. Да ли знате да Кока-Колу можемо да сврстамо у дрогу, врло је лако навући се на њу, а последице су вишак килограма и стомак као код труднице.

Које све супстанце се налазе у Кока-Коли и њихова штетност

Све би било лепо да је ово пиче природно и да не садржи многе хемикалије.

ФЕНИЛАЛАНИН (Пхенyлаланине) – Утиче на лучење СЕРОТОНИНА (хормона среће) и изазива зависност.

ФОСФОРНА КИСЕЛИНА (Пхоспхориц ацид) – Е338 – Смањује густину костију, јер везује калцијум и магнезијум и ствара соли које се не апсорбују. Такође изазива болести бубрега, као и стварање камена.

НАТРИЈУМ ЦИКЛАМАТ (Содиум цyцламате) – Е952 – Вештачки заслађивач који је 1969. ЗАБРАЊЕН, јер је откривено да формира канцерогену материју у организму.

АЦЕСУЛФАМ К (Ацесулфаме потассиум) – Е950 – Вештачки заслађивач за који се тврди да није довољно тестиран пре пуштања у употребу и за који се сумња да је канцероген.

АСПАРТАМ (Аспартаме) – Е951 – Сумња се да је штетан за мозак и да изазива тумор.

КОФЕИН (Цаффеине) – изазива зависност.

НАТРИЈУМ ЦИТРАТ (Содиум цитрате/Трисодиум цитрате) – Регулатор укуса је у ствари анестетик (за језик) и антикоагулант

НАТРИЈУМ БЕНЗОАТ (Содиум бензоате) – Е211 – Конзерванс, који мозе да реагује са Витамином Ц и формира Бензен, чија су канцерогена својства позната. Такође утврђено је да ова хемикалија изазива ћелијско оштећење, јер утиче на ДНК митохондрије.

2007. је откривено да натријум бензоат (Е211) изазива хиперактивност и смањење интелигенције код деце.

Према овим истразивањима ИQ опада и до 5.5 поена. У Кока-Коли су изјавили да ће обуставити употребу Е211 “чим се пронађе адекватна замена”. Наравно, није Кока-Кола једина која има ове састојке у себи, али “Зеро Кока-Кола” у себи нема ништа друго.

АСПАРТАМ – Е-951 – Један од најопаснијих, а на жалост и најдоступнијих додатака храни. Наиме аспартам је вештачки заслађивач који је 2000 пута слађи од шећера (1 кг аспартама замењује 2 тоне шећера), а истовремено је нискокалорицан. Због тога је идеалан за све “сугарфрее” производе (типа Орбит жваке, Цоца Цола, Пепси и остале газиране сокове). Проблем настаје кад се уноси у организам, јер овај заслађивач на температури људског тела постаје отрован као нпр. цијанид. Најгоре је то што има закаснело дејство (тј. последице се осете годинама након узимања, јер се константно таложи у организму). А директни је изазивач мултиплекс склерозе и лупуса (а по некима и канцера).

Вештачки заслађивачи и ГМО шећер

Поред све муке и зависности коју нам ово, најпопуларније пиће, доноси, у новјије доба имамо проблем и са заслађивачима који су због профита ГМО.

Да би Кока-Кола била јефтинија, уместо шећера се користи високо фруктозни кукурузни сируп (хигх фруцтосе цорн сyруп – ХФЦС) који се добија од генетски модификованог (ГМО) шећера. У свету се врши велики притисак на Кока-Колу да је етикетира као ГМО. Аспартам је такође још један заслађивач који је ГМО, а производи се уз помоћ ГМО бактерије.

Многе студије ХФЦС доводе у везу са тешким оболењем дијабетесом типа 2. Истраживачи са Унивезитета Оxфорд су дошли до заклучка да је дијабетес типа 2 за 20% заступљенији у земљама у којима се користи ХФЦС у храни и пићима.

Средство за бојење Кока-Коле 4-МЕИ (метилимидазол) је канцерогено

Средство за бојење 4-МЕИ (метилимидазол) је у калифорнији стављено на листу канцерогених производа тако да ће Кока кола и Пепси морати да мењају рецепт. То јест да уклоне састојак 4-МЕИ који се поред ових пића налази и у соја сосесевима и неким врстама пива. Тестирања на животињама су показала да ово средство може потенцијално да буде канцерогено и да изазове тешка обољења, као што су рак плућа, рак јетре, леукемија…

(Intermagazin.rs)

Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi.

Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. veka (1903.) veka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jenda čaša).

Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu, ali o tome malo kasnije.

1919. Candler Koka kola kompaniju Ernest Woodruffu za 25 miliona dolara.

Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je bend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 koka kolinih proizvoda.

Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

– See more at: http://flick.rs/2013/05/25/istina-koka-koli-istorija-delovanje-gmo-otrovi/#sthash.OURsPibC.dpuf

Najmoćniji brend na svetu je Coca Cola (u daljem tekstu, koka kola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh?

– See more at: http://flick.rs/2013/05/25/istina-koka-koli-istorija-delovanje-gmo-otrovi/#sthash.OURsPibC.dpuf

KOMENTARI18 коментара

 1. pele says:

  Ja to sranje ne pijem, kao ni alkohol... Jedem isključivo, srpsku organsku hranu.

 2. Stojko says:

  Zaboravili ste da napišete da je pred sam kraj drugog Svetskog rata bombardovana fabrika Sinalka, glavnog konkurenta tom piću u to vreme! I u jednoj od klauzula ugovora o kapitulaciji tadašnjeg Rajha stoji da Sinalko nema pravo prodavati proizvode na tlu Amerike. Pa razmislite...

  • Ruza Radovic says:

   Smisljena je kao napitak, koji unistava sve koji je piju, najbezlenija je ciroza jetre, a o rakovima mozga, pluca i debelog creva, ne treba ni goboriti. Zasto se cuti o stetnosti coca cole, edukovati decu da se ne pije, nista sto je obojeno, samo prirodni sokovi.

 3. Max Q says:

  Kakva zbirština pseudo-naklapanja.

 4. ketrin says:

  Hvala za iscrpnu prezentaciju lošeg uticaja cole na ljudski organizam. Volela bih kada bi više roditelja zajedno sa decom pročitali ovaj poučni članak i kada bi zajedno odlučili da se odreknu pijenja ovako loše po zdravlje napitka. Srdačan pozdrav!

 5. Stella says:

  Zahvaljujem na procitanom, zahvaljujem sa svom decom koja su cula ovu poruku. Radim u skoli i svakoj generaciji ostavim u secanju ISTINU, ako ne shvataju sada, jednom ce se to nesto probuditi iz malog mozga i tada ce im se sve vratiti. Tada ce znati da postoji i druga strana u prici o veseloj Kokakoli. Kada bih dobila dinar svaki put kada sam ispricala pricu i ljudi su mi se smejali, bila bih milioner. Sto je jos neverovatnije, ljudi ne samo da negiraju stetnost, vec divljacki agresivno podrzavaju koriscenje Kokakole i drugih stvari koje niste pominjali u tekstu, a stavljam ih u istu kantu za djubre. Svaki roditelj koji voli svoje dete, nece mu dati da pije Kokakolu. Roditelji koji dozvoljavaju deci upotrebu ovog pica, neodgovorni su, nihova nezainteresovanost u direknom je proporcionalnom odnosu sa padom kvaliteta potomstva koje ostavljaju za sobom. Hodajuci mrtvaci koji ce biti jalovi za buducnost i ostvariti ciljeve Globalnog Neprijatelja - Smanjenje IQ (ocigledno i u pocetnim fazama), razboljevanje i sterilizacija u cilju KONTROLE i DEPOPULACIJE.

 6. mike says:

  stella@ svaka Vam cast pravo u centar.

 7. Milovan says:

  Ne razumem ove pseudonime, zasto se skrivati. Stella je u pravu a ja za koka kolu mogu reci: Konzumirajte sopstvenu smrt. Da drzavom vladaju strucnjaci ova pisaca od pica bila bi zabranjena. KOKAKOLA I SMRT !

 8. nikyy says:

  Kupujem kokakolu samo kada mi nestane Odvijac za Zardjale srafove jer bolje ona unisti koroziju nego odvijac Ajos jedan primer uzmite Pilecu dzigericu i stavite u casu koka kole pa ce da vidite sta se desava jer sam i to proverio al zato je kriva drzava sto dozvoljava uvoz takog otrovnog djubreta

 9. Veljko says:

  Sto bi rekli mladi, jadno je koliko ste naivni.Nije problem koka kola nego lenjost, zato ste debeli i bolesni, jer vise volite da swdite i jedete rostilj ispred tv-a nego da odvojite 30min dnevno za usmerenu fizicku aktivnost...i onda ajde da okrivimo koka kolu i globalizaciju i masone da nas unistavaju.Ja licno poznajrm coveka koji sada ima 58 godina a po 2l koka kole pije dnevno minimalno od 15te godine i danas trci avakog dana bar 10ak km i to za 40min i brze, zdrav je konstantno, a rec je o coveku koji je i visoko obrazovan sa najvisim ocenama na fakultetu sto znaci da nije neki dunster koji ne ume da cita i pise...ko voli neka pije koka kolu, ali i neka vezba redovno.Eto vam resenja.

  • Miloš says:

   Je l' jos uvek ima 58 godina?

  • Budi Bog s nama says:

   Čast izuzecima koji su pametni, trče i imaju godina za blizu penzije. Njima zaista ne smeta Coca~Cola ali im je genetika uništena pa će se to odraziti na potonje generacije ako ih bude bilo. Umesto krsta treba im staviti logo kokakole.

 10. Zoran says:

  To sa dzigericom je veoma prosto,kad bi ta pileca dzigerica u casi mogla da podrigne ostala bi citava i zdrava.

 11. petrovgrad says:

  Ya mene je to otpadna voda kapitaliyma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u