ИСТИНА О КОКА-КОЛИ: Сви њени штетни састојци и шта се догађа у нашем телу кад је унесемо

ISTINA O KOKA-KOLI: Svi njeni štetni sastojci i šta se događa u našem telu kad je unesemo

13 marta 2015
coca-cola-bloodDa li je „Coca-Cola“ (u daljem tekstu Koka-Kola) tako bezopasna kao što izgleda na novogodišnjim reklama kada je pije Deda Mraz? Pijemo je svakodnevno, neobazirući se na to da je izuzetno štetna po naš organizam.Najmoćniji brend na svetu je Koka-Kola. Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država. Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh?Kokain je iz sastojaka Koka-Kole izbačen pre više od 100 godina zato što nije bio potreban, postojali su drugi sastojci koji su obavljali istu funkciju kao kokain.

Ako bolje razmislite, zapitajte se zašto je receptura koka kole tajna i zašto niko do sad nije uspeo da kopira formulu. Trenutno samo dva čoveka na svetu zna formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

Kako je nastala i istorija

Datum stvaranja Koka-Kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstrakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi. Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše Koka-Kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Kandler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. veka (1903.) veka Koka-Kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka-Kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša). Od tada Koka-Kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da Koka-Kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu.

1919. Kandler Koka-Kola kompaniju prodaje Ernest Vudrufu za 25 miliona dolara.

Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je brend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 Koka-Kola proizvoda.

Interesantno je to, da je Koka-Kola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Šta se događa u našem telu kad popijemo koka kolu?

Da li ste se zapitali zašto Koka-Kolu (pepsi-kolu ili neki drugu kolu) popijemo s osmehom? To je zato što se njom zapravo drogiramo, iako su kokain iz Koka-Kole izbacili još pre sto godina. Zašto su izbacili kokain iz Koka-Kole? Zato što je bio sasvim suvišan.

10 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: 10 kafenih kašičica šećera dospeva u naš organizam. Mi ipak zbog tolikog šećera nećamo odmah da povratimo jer fosforna kiselina u koli ublažava sladak ukus.

20 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Količina šećera u krvi naglo skače, uzrokujući insulinsku eksploziju. Naša jetra tada odgovara tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće. (U tom trenutku jetra ima mnogo toga da pretvori u masnoće.)

40 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Kofein iz kole je u potpunosti apsorbovan. Šire nam se zenice; raste nam krvni pritisak; kao reakcija na sve to, naša jetra pumpa još više šećera u naš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osećaj vrtoglavice.

45 minuta nakon što smo popili Koka-Kolu: Naše telo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre za osećaj prijatnosti u mozgu. Ovo je, važno je pomenuti, isti način na koji na nas deluje i heroin.

1 sat nakon što smo popili Koka-Kolu: Fosforna kiselina reaguje s kalcijumom, magnezijumom i cinkom u debelom crevu, osiguravajući dodatnu eksploziju u našem metabolizmu. Ovo se dodatno komplikuje velikim dozama šećera i veštačkih zaslađivača koji dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće.

Više od 1 sat nakon što smo popili Koka-Kolu: Diuretička svojstva kofeina počinju da utiču na naše telo. (Imamo potrebu da mokrimo.) Tada sav kalcijum, magnezijum i cink koji su bili namenjeni našim kostima i telu, kao i elektroliti natrijuma i voda izlaze iz tela.

Blizu 2 sata nakon što smo popili Koka-Kolu: Kako se haos u našem telu stišava, počinjemo da osećamo nedostatak šećera. Možemo da postanemo lako razdražljivi i usporeni. Do sada smo već izmokrili svu vodu iz Koka-Kole. Ali ta voda se prethodno sjedinila s najvažnijim hranjivim materijama iz našeg tela važnih za izgradnju naših kostiju, zuba, mišića i nerava, taksmo i te materije izbacilii.

Nekoliko sati nakon što smo popili Koka-Kolu: Zbog stvorene navike, organizam oseća nedostatak kofeina, i javlja se želja za još jednom dozom Koka-Kole.

Uz veoma važne mikroelemente koje ste trebali da apsorbujete, vi izbacujete i ogromnu količinu tečnosti. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate da popravite stanje. Ako ste navikli na Koka-Kolu, to će vam biti najlakši način, a bogami, Koka-Kola baš prija. Da li znate da Koka-Kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Koje sve supstance se nalaze u Koka-Koli i njihova štetnost

Sve bi bilo lepo da je ovo piče prirodno i da ne sadrži mnoge hemikalije.

FENILALANIN (Phenylalanine) – Utiče na lučenje SEROTONINA (hormona sreće) i izaziva zavisnost.

FOSFORNA KISELINA (Phosphoric acid) – E338 – Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

NATRIJUM CIKLAMAT (Sodium cyclamate) – E952 – Veštački zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

ACESULFAM K (Acesulfame potassium) – E950 – Veštački zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

ASPARTAM (Aspartame) – E951 – Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

KOFEIN (Caffeine) – izaziva zavisnost.

NATRIJUM CITRAT (Sodium citrate/Trisodium citrate) – Regulator ukusa je u stvari anestetik (za jezik) i antikoagulant

NATRIJUM BENZOAT (Sodium benzoate) – E211 – Konzervans, koji moze da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takođe utvrđeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrije.

2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece.

Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5.5 poena. U Koka-Koli su izjavili da će obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamena”. Naravno, nije Koka-Kola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali “Zero Koka-Kola” u sebi nema ništa drugo.

ASPARTAM – E-951 – Jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je veštački zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokalorican. Zbog toga je idealan za sve “sugarfree” proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostale gazirane sokove). Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo dejstvo (tj. posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač multipleks skleroze i lupusa (a po nekima i kancera).

Veštački zaslađivači i GMO šećer

Pored sve muke i zavisnosti koju nam ovo, najpopularnije piće, donosi, u novjije doba imamo problem i sa zaslađivačima koji su zbog profita GMO.

Da bi Koka-Kola bila jeftinija, umesto šećera se koristi visoko fruktozni kukuruzni sirup (high fructose corn syrup – HFCS) koji se dobija od genetski modifikovanog (GMO) šećera. U svetu se vrši veliki pritisak na Koka-Kolu da je etiketira kao GMO. Aspartam je takođe još jedan zaslađivač koji je GMO, a proizvodi se uz pomoć GMO bakterije.

Mnoge studije HFCS dovode u vezu sa teškim obolenjem dijabetesom tipa 2. Istraživači sa Univeziteta Oxford su došli do zaklučka da je dijabetes tipa 2 za 20% zastupljeniji u zemljama u kojima se koristi HFCS u hrani i pićima.

Sredstvo za bojenje Koka-Kole 4-MEI (metilimidazol) je kancerogeno

Sredstvo za bojenje 4-MEI (metilimidazol) je u kaliforniji stavljeno na listu kancerogenih proizvoda tako da će Koka kola i Pepsi morati da menjaju recept. To jest da uklone sastojak 4-MEI koji se pored ovih pića nalazi i u soja sosesevima i nekim vrstama piva. Testiranja na životinjama su pokazala da ovo sredstvo može potencijalno da bude kancerogeno i da izazove teška oboljenja, kao što su rak pluća, rak jetre, leukemija…

(Intermagazin.rs)

Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 05. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lek za glavobolju. Džon je pomešao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dve biljke, južno američke Koke i afričke Kole. Ovaj lek je prodavan po 5 centi.

Ubrzo, lek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godina počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2300 dolara.

Početkom 20. veka (1903.) veka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je takođe stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jenda čaša).

Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima menjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cene šećera na tržištu, ali o tome malo kasnije.

1919. Candler Koka kola kompaniju Ernest Woodruffu za 25 miliona dolara.

Danas se vrednost kompanije procenjuje na skoro 200 milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi. Zapošljava širom sveta 146000 ljudi. Najprepoznatljiviji je bend (97% populacije prepoznaje logo). Svake sekunde se popije preko 10000 koka kolinih proizvoda.

Interesantno je to, da je Coca-Cola Company država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

– See more at: http://flick.rs/2013/05/25/istina-koka-koli-istorija-delovanje-gmo-otrovi/#sthash.OURsPibC.dpuf

Najmoćniji brend na svetu je Coca Cola (u daljem tekstu, koka kola). Dnevno se konzumira 2 milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Šta mislite odakle slogan, koka kola i osmeh?

– See more at: http://flick.rs/2013/05/25/istina-koka-koli-istorija-delovanje-gmo-otrovi/#sthash.OURsPibC.dpuf

KOMENTARI18 komentara

 1. pele says:

  Ja to sranje ne pijem, kao ni alkohol... Jedem isključivo, srpsku organsku hranu.

 2. Stojko says:

  Zaboravili ste da napišete da je pred sam kraj drugog Svetskog rata bombardovana fabrika Sinalka, glavnog konkurenta tom piću u to vreme! I u jednoj od klauzula ugovora o kapitulaciji tadašnjeg Rajha stoji da Sinalko nema pravo prodavati proizvode na tlu Amerike. Pa razmislite...

  • Ruza Radovic says:

   Smisljena je kao napitak, koji unistava sve koji je piju, najbezlenija je ciroza jetre, a o rakovima mozga, pluca i debelog creva, ne treba ni goboriti. Zasto se cuti o stetnosti coca cole, edukovati decu da se ne pije, nista sto je obojeno, samo prirodni sokovi.

 3. jA says:

  GTZGG

 4. Max Q says:

  Kakva zbirština pseudo-naklapanja.

 5. ketrin says:

  Hvala za iscrpnu prezentaciju lošeg uticaja cole na ljudski organizam. Volela bih kada bi više roditelja zajedno sa decom pročitali ovaj poučni članak i kada bi zajedno odlučili da se odreknu pijenja ovako loše po zdravlje napitka. Srdačan pozdrav!

 6. Stella says:

  Zahvaljujem na procitanom, zahvaljujem sa svom decom koja su cula ovu poruku. Radim u skoli i svakoj generaciji ostavim u secanju ISTINU, ako ne shvataju sada, jednom ce se to nesto probuditi iz malog mozga i tada ce im se sve vratiti. Tada ce znati da postoji i druga strana u prici o veseloj Kokakoli. Kada bih dobila dinar svaki put kada sam ispricala pricu i ljudi su mi se smejali, bila bih milioner. Sto je jos neverovatnije, ljudi ne samo da negiraju stetnost, vec divljacki agresivno podrzavaju koriscenje Kokakole i drugih stvari koje niste pominjali u tekstu, a stavljam ih u istu kantu za djubre. Svaki roditelj koji voli svoje dete, nece mu dati da pije Kokakolu. Roditelji koji dozvoljavaju deci upotrebu ovog pica, neodgovorni su, nihova nezainteresovanost u direknom je proporcionalnom odnosu sa padom kvaliteta potomstva koje ostavljaju za sobom. Hodajuci mrtvaci koji ce biti jalovi za buducnost i ostvariti ciljeve Globalnog Neprijatelja - Smanjenje IQ (ocigledno i u pocetnim fazama), razboljevanje i sterilizacija u cilju KONTROLE i DEPOPULACIJE.

 7. mike says:

  stella@ svaka Vam cast pravo u centar.

 8. Milovan says:

  Ne razumem ove pseudonime, zasto se skrivati. Stella je u pravu a ja za koka kolu mogu reci: Konzumirajte sopstvenu smrt. Da drzavom vladaju strucnjaci ova pisaca od pica bila bi zabranjena. KOKAKOLA I SMRT !

 9. BOBAN says:

  Idem da kupim koka kolu

 10. nikyy says:

  Kupujem kokakolu samo kada mi nestane Odvijac za Zardjale srafove jer bolje ona unisti koroziju nego odvijac Ajos jedan primer uzmite Pilecu dzigericu i stavite u casu koka kole pa ce da vidite sta se desava jer sam i to proverio al zato je kriva drzava sto dozvoljava uvoz takog otrovnog djubreta

 11. Veljko says:

  Sto bi rekli mladi, jadno je koliko ste naivni.Nije problem koka kola nego lenjost, zato ste debeli i bolesni, jer vise volite da swdite i jedete rostilj ispred tv-a nego da odvojite 30min dnevno za usmerenu fizicku aktivnost...i onda ajde da okrivimo koka kolu i globalizaciju i masone da nas unistavaju.Ja licno poznajrm coveka koji sada ima 58 godina a po 2l koka kole pije dnevno minimalno od 15te godine i danas trci avakog dana bar 10ak km i to za 40min i brze, zdrav je konstantno, a rec je o coveku koji je i visoko obrazovan sa najvisim ocenama na fakultetu sto znaci da nije neki dunster koji ne ume da cita i pise...ko voli neka pije koka kolu, ali i neka vezba redovno.Eto vam resenja.

  • Miloš says:

   Je l' jos uvek ima 58 godina?

   • Svitac says:

    Sad ima 54.

  • Budi Bog s nama says:

   Čast izuzecima koji su pametni, trče i imaju godina za blizu penzije. Njima zaista ne smeta Coca~Cola ali im je genetika uništena pa će se to odraziti na potonje generacije ako ih bude bilo. Umesto krsta treba im staviti logo kokakole.

 12. Zoran says:

  To sa dzigericom je veoma prosto,kad bi ta pileca dzigerica u casi mogla da podrigne ostala bi citava i zdrava.

 13. petrovgrad says:

  Ya mene je to otpadna voda kapitaliyma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *