ИСТИНА О „МИРОЉУБИВОЈ“ И „АПОЛИТИЧНОЈ“ ЕВРОВИЗИЈИ: Ево о чему се пева

ISTINA O „MIROLJUBIVOJ“ I „APOLITIČNOJ“ EVROVIZIJI: Evo o čemu se peva

12 maja 2018

Iako je izbor za pesmu Evrovizije događaj koji nema neku posebnu važnost za one koje uglavnom zanima unutrašnja i spoljna politiku, čini se da je pobeda predstavnice Ukrajine, Suzane Jamaladinove – Jamale u Švedskoj 2016. označila povratak trenda u ovom službeno “apolitičnom” muzičkom događaju.Naime, tada je ukrajinska pevačica Jamala pobedila s pesmom naziva “1944” u kojoj je “opevala” deportaciju krimskih Tatara 1944. koju je naložio tadašnji sovetski vođa Josif Visarionovič Staljin kao odmazdu za saradnju Tatara s nacistima.

Uprkos činjenici da prema pravilima Evrovizija mora ostati izvan politike, ove godine je takmičenje obilježeno rekordnim brojem pesama s političkom konotacijom, piše švedski dnevni list Dagens Nyheter.

Autorica članka Hana Fahl pretpostavlja se da će vrhunske ocene u finalu dobiti pesme o tužnoj sudbini izbeglica, terorističkim akcijama u Evropi i Bliskom istoku, te o nasilju nad ženama.

„Na brodu “L’Aquarius” u kojem su se u Severnoj Africi ukrcali nigerijski imigranti na putu za Evropu 21. marta (ožujka) prošle godine je rođena beba. Nazvana je Mersi (Milosrđa). Istoga dana je francuski duo Madam Monsieur na internetu vidio fotografiju deteta i odmah o tome napisao pesmu. Nakon 10 meseci su Francuzi ovu pesmu izabrali da ih predstavlja na Evrosongu, a pesma je već hit u Francuskoj. Predviđa se da će pri ocenjivanju zauzeti mjesto na samom vrhu, te da će ući u finale koje će se održati 12. svibnja”, piše Dagens Nyheter.

„U maju (svibnju) 2017. je u koncertnom kompleksu, u Mančesteru, eksplodirala bomba. Nakon ovog napada su Ermal Meta i Fabrizio Moro napisali pesmu “Non mi avete fatto niente“, u prevodu Niste mi učinili učinio ništa. Pesma govori o terorističkim napadima u Evropi i na Bliskom istoku. Očekuje se da će i ona ući u prvih deset”, piše dalje Hana Fahl.

Isto se može reći za izraelsku pesmu “Toy” koju peva Neta Barzilai. pesma je inspirirana radom pokreta MeToo, koji se nedavno proširio cijelim svetom.

„Žene ponovo počinju dizati glas”, rekla je pevačica u intervjuu za Dagens Nyheter.

“Međutim, na Evroviziji je zabranjeno izražavati svoje političke stavove, bilo na pozornici ili prije nastupa. Nema spornih zastava u “zelenoj sobi” i ne smije biti zapaljivih govora na konferencijama za medije. Osim toga, učesnici se, naravno, boje i gubitka dela publike, jer im je potrebna što veća podrška za pobjedu. Moglo bi se reći da ovi uslovi dovode do činjenice da konkurenti pevaju o neodređenim ljubavnim temama i “drugim beznačajnim glupostima”. Ovo je delomično istina, ali je takmičenje u isto vrijeme uvijek bilo na rubu politike. Najočitiji primjer je Evrosong 1990. godine. U jesen 1989. godine je pao Berlinski zid, događaj koji je ostavio ozbiljne utiske na takmičaree. Više od 12 pesama je u jednom ili drugom obliku bilo posvećeno Evropi ili njezinoj budućnosti”, nastavlja švedska novinarka koja za Dagens Nyheter uređuje rubriku kulture

Poslednjih nekoliko godina su se takmičari okrenuli unutrašnjim sukobima u Evropi, uključujući i krizu u Ukrajini koja je u 2016. dovela do pobede pevačice Jamala s pesmom “1944” o deportaciji krimskih Tatara. Pesma je bila određeni odgovor na “aneksije” Krima od strane Ruske Federacije.

Trenutno je Evrosong pod uticajem izbegličke krize, terorističkih napada i svetskog pokreta MeToo, što se nije moglo ne odraziti na izbor pesama.

Pitanje je jesu li televizijski gledaoci spremni glasati za parole u duhu feminizma ili za simpatije za izbeglice iz kriznih područja? S obzirom na političke trendove u Švedskoj i ostatku Evrope, možda se mislilo da će učesnici sa suznim očima dobiti više glasova samo zato što će pevati o „Ženama koje su takođe vredne!” i „Čovječanstvu koje je divno!”, zaključuje Hana Fahl.

(Logično)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ajde kompozitori spevajte jednu pesmu o konstantnom pljačkanju ostatka sveta od strane zapada,i o migrantima koji su morali napustiti svoje domove zbog toga što ih je zapad bombardovao kao kaznu za to što nisu pristali da budu opljačkani! Ostavite se vi terorizma islamista i ostalih,jer zapad je najveći terorista na svetu!

  • Za Srbiju says:

   Bravo za komentar!

 2. Idi begaj:) says:

  Osim SRBIJE i Kipra ostalo je dragi moji veeeeeliko BLJAK!!

 3. Trifun says:

  U EU Rajhu je u toku antisemitizacija, antisrpstvo je vec izgradeno jer smo mi bili laka meta za Nemacke naciste i njihove vazale povlacenjem Rusije, kao i antirusizacija odnosno svi oni elementi Hitlerove antisemitske, antiruske i antisrpske rasne i genocidne politike. To je vise nego ocigledno i kroz tijesnu saradnju Nemacke i Irana, a i Francuska nakon velikih talasa islamizacije polako hvata taj voz sa Nemackom. Ideje kako ce Srbija uspijeti zaustaviti taj monstruozni momentum u EU Rajhu svojim uclanjivanjem i uspijeti da se odupre pritiscima iznutra onima koji kupuju evrima te kvislinski klike po drugim drzavama da im se pokore, su za degenerike bez trunke mozga. Srpki narod ima samo jednu opciju da se izvuce iz kandzi EU Rajha i tako izbjegne brutalan gradanski rat koji su nam pripremaju ti zlotvori. A to je da zbrisemo germanofile i anglofile vladare sa scene. Nema nazad.

 4. Enzo says:

  Legalna gay parada za citav svijet,nista vise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *