ИСТИНА О ПАДУ КРАЈИНЕ: Хрватска злочиначка акција „БЉЕСАК“! ЕВО КО ЈЕ КРИВ

ISTINA O PADU KRAJINE: Hrvatska zločinačka akcija „BLJESAK“! EVO KO JE KRIV

3 maja 2018

Najveći krivac za akciju „Bljesak“ 1. i 2. maja 1995, kada je ubijeno ili nestalo 283 Srba i proterano oko 15.000, jeste tadašnji predsednik Republike Srbije Slobodan Milošević, smatraju stručnjaci.

Dok jedni ocenjuju da je sve moglo biti sprečeno da je prihvatio ponuđeni plan države u državi Z4, dotle oficiri poput Veselina Šljivančanina smatraju da je tada moćna Vojska Jugoslavije mogla sprečiti „Bljesak“ da je imala takvo naređenje, a ne odbacuju ni mogućnost da je Milošević šurovao sa Tuđmanom.

Šljivančanin, koji je penzionisani srpski oficir, objašnjava da je „Bljesak“ mogao biti izbegnut da je državni vrh postupio drugačije.

– Nisam bio na političkim funkcijama, već vojnik i oficir, ali mislim da je tada Vojska Jugoslavije još uvek bila moćna i snažna, te da je verovatno mogla da učini da do te akcije ne dođe da je imala takvo naređenje tadašnjeg državnog vrha. Istovremeno, možda su i postojali neki dogovori Miloševića i tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, to ne možemo znati. Ali, svetski moćnici su to planirali i pomagali su i činili sve što su mogli kako bi Hrvati ostvarili svoje ciljeve – očistili svoju teritoriju od Srba – ističe Šljivančanin.MOĆNI MENTORI

Dodatni problem, ističe, bio je i u samim srpskim redovima.

– Vladalo je veliko nejedinstvo među srpskim narodom, što je bio veliki problem jer su Hrvati, s druge strane, koliko god možda među sobom bili nesložni, imali isti nacionalni stav – smatra Šljivančanin.

Predsednik Dokumentacionog informativnog centra Veritas Savo Štrbac objašnjava za Srpski telegraf da je „Bljesak“ mogao biti izbegnut da je prihvaćen ponuđeni plan Z4.

– Hrvati su imali svoje mentore, imali su Nemačku, Vatikan… E, tu ja vidim Miloševićevu grešku, što se arogantno odnosio prema velikim silama i izigravao neku veličinu i na taj način odbio od Srbije Ameriku, pa i tradicionalne prijatelje Francusku, Englesku, a čak su i Rusi bili ljuti jer nismo prihvatili plan Z4 (pogledati okvir) – navodi Štrbac i podseća da je Hrvatska samo čekala povod da izvede akciju te da je već u decembru 1994. sve bilo pripremljeno za „Bljesak“.

POGREŠNI POTEZI

Da dobar deo odgovornosti za „Bljesak“ svakako snosi Milošević, smatra i Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

– Režim Slobodana Miloševića je trebalo da preduzme sve mere da do te akcije ne dođe. Istovremeno, deo odgovornosti snosi i međunarodna zajednica, koja nije poslala jasnu poruku Hrvatskoj da ima obavezu da poštuje činjenicu da je područje Republike Srpske Krajine bilo zaštićeno područje Ujedinjenih nacija i da Hrvatska nema pravo da krši rezoluciju UN jednostranim vojnim akcijama – istakao je Linta.

Plan Z4: Srbima puna autonomija

Plan Z4 je nudio Srbima u Krajini široku autonomiju unutar Republike Hrvatske. Krajina bi imala pravo na predsednika, parlament, vladu i sudove, ime, zastavu, grb, sopstveni novac, upotrebu jezika i pisma, pravo na sopstvene poreze, policiju, carinu i sklapanje međunarodnih ugovora. Hrvatska vojska bi mogla da uđe u Krajinu samo na poziv krajiškog predsednika, hrvatski zakoni bi se sprovodili samo uz saglasnost Krajine, dok bi sporove između Krajine i Hrvatske rešavao poseban ustavni sud.

Episkop Lukijan: Pomoći niotkuda

Episkop slavonski Lukijan u izveštaju Saboru SPC o akciji „Bljesak“ napisao je između ostalog i ovo:

U ranim jutarnjim časovima 1. maja 1995. godine izvršile su snage Republike Hrvatske agresiju na Republiku Srpsku Krajinu na prostoru zapadne Slavonije. Napad je izveden sa svih strana uz učešće tri puta jačih snaga (15.000 „zengi“) uz sadejstvo tenkova, artiljerije, pa čak i avijacije. Naši su imali dva tenka i četiri topa. Iznenađenje je bilo tim veće jer su snage RH preuzele punktove UN i odatle napale, osim toga, Vlada RSK je ispoštovala sve odluke UN onako kako je naredio predsednik Srbije Slobodan Milošević, koji je stajao iza svih tih odluka.

Negde oko 10 časova otišao sam da vidim kako se drži Pakrac. Naši su vratili Hrvate na polazne položaje i čak ušli i oslobodili veći deo grada. Vodile su se ulične borbe. Hrvati su se povlačili. Naši su očekivali pomoć u artiljeriji… Naši su dugo odolevali, ali pomoć nije stizala ni iz ostalih delova RSK, ni iz RS, ni iz Jugoslavije. Branioci su ginuli ne žaleći život za svoje najmilije. Ali uzalud.

(Mediji)

KOMENTARI27 komentara

 1. milos says:

  "tradicionalne prijatelje Francusku, Englesku" To je bajka kojom smo lagali sami sebe

 2. milos says:

  "ali pomoć nije stizala ni iz ostalih delova RSK"

  • RASPUCHIN says:

   A kako je mogla stići pomoć iz ostatka RSK. Iz Istočne se moglo stići jedino preko Srbije i R.S. a sa najbližih položaja na Baniji preko R. Srpske. Sve odgovore na ta dešavanja imaju oficiri JNA tj. VJ koji su sve držali pod kontrolom.

  • KUZMAN says:

   Sve sto je poslato od vojne pomoci Zapadnoj Slavoniji iz drugi delova RSK. JE REPUBLIKA SRPSKA SPRECILA TAKO STO NIJE DOZVOLILA DA VOJSKA SVK PREKO TERITORIJE RS PRUZI VOJNU POMOC SLAVONIJI.RS je u kordinaciji sa Hrvatskom vojskom u potpunosti ispostovala dogovor koji su imali.Ispostovali su ga tokom Bljeska ali i na Kupresu Glamocu Grahovu.RS je povukla kompletnu vojsku sa ovih podrucja.Tako da su se Hrvati prakticno bez opaljena metka usetali na Kupres i kasnije Glamoc i Grahovo.Time je odbrana Severne Dalmacije i Juzne Like bila nemoguca.Sve je to dogovor Milosevica Tudjmana i Ksradzica a osnovni ideolog je bio u Moskvi.Kad kazem u Moskvi ne mislim na Jelcina vec na Ruske obavestajne strukture.Koje su bile prave gazde ovom trojcu Milosevic Tudjman Karadzic ranije i Cosic.

  • KUZMAN says:

   Istocno Slavonski korpus SVK je bio drugi korpus po brojnosti u RSK nakon 7 Severno Dalmatinskog.Brojao je 21.000 ljudi problem je bio sto tim korpusom Knin uopste nije komandovo.Vec je komandu drzao direktno DB Srbije.Tako kad je Bljesak poceo taj korpus nikakve operacije nije sproveo u zoni svoje odgovornosti.Iako su mu vlasti RSK izdali naredbu da pokrenu napad prema Vinkovcima i Djakovu.Taj Istocno Slavonski deo RSK je jedini korpus i tetitorija u RSK kojom Knin nije komandovo.Zato jer se radi o izuzetno bogatoj teritoriji pre svega izvorima nsfte ali i gasa.Beograd i DB jednostavno nisu dozvolili Kninu da vlada ovom teritorijom.Vec su celo vreme rata likovi poput Arkana izvlacili naftu i indusustrijsko drvo i odvozili u Srbiju.I onda se bogatili.

   • RASPUCHIN says:

    Bez jednog imena a koje je povezano sa službama koje pominjete sva priča je nepotpuna. Radi se o izdajniku Borislavu Bori Mikeliću. Moglo bi se tu dodati i još nekoliko aktuelnih političara iz R. S. kojima je Boro bio mentor iz predratnih vremena.

  • KUZMAN says:

   Kuda da stigne pomoc?Zapadna Slavonija je potpuno odsecena u tom momentu bila od ostatka RSK.Jedino je pomoc mogla biti pruzena odlucnom intervencijom vojski SVK i RS sa teritorije RS.Medjutim takvo nesto RS nije dozvoljavala.Da se sa teritorije RS deluje po Hrvatskim snagama.Bilo je neki pokusaja sa strane SVK da udju na teritoriju RS i da odatlen artiljetijski deluju.Ali sta vredi kad je RS vratila tu Krajisku vojsku nazad sa svoje teritorije.Sve je to u detalj isplanirana izdaja RS i Srbije.Mogu ti dati porazavajuc podstak o stanju Krajiske vojske u tom momentum.Tenkovi RSK su u proseku imali izmedju 50 i 70 litara nafte prakticno neupotrebljivi.Narocito to je bilo u Dalmaciji izrazeno.Artiljerijske municije je bilo relativno dovoljno za minobacace i lakse topove.Recimo nedostatak municije kalibara 155,152 i 130 milimetara je bio evidentan jos krajem 1994. Cak ako bi nesto iz Srbije i bilo upuceno prema RSK.Vlasti RS bi tu posiljku zadrzali kod sebe.Cak je bio i vidljiv nedostatak municije za teske mitraljeze 12,7 milimetara.Jedan borbeni komplet na 7 dana pa se ti brale snadji.O nedostatku hrane ne vredi ni govoriti uglavnom se jela riza na ulju izmesana nekim mesnim konzervama UNHCR porekla cesto sa minimalnom kolicinom hleba.O totalnom padu morala nema potrebe govoriti jer je bio prisutan kako kod civila tako i kod vojske.

 3. DUSKO says:

  OD PLANA Z-4 NE BI OSTALO NI SLOVO , OPET LAZ ZAPADA ! DA SU SRBI OSTALI U KRAJINI POBILI BI IH KO U JASENOVCU !!!

  • KUZMAN says:

   Mozda bi Zapad vremenom oduzimao Srbima ingerencije koje im je davao Z4.Medjutim cinjenica je da je Srbija uz podrsku RS izdala RSK.Jer su i RS i Srbija videli za sebe korist u izdaji RSK.RS je korist videla u nagodbi sa Tudjmanom u vezi Posavine.A Srbija je svoju korist videla u tome da preko nestanka RSK sacuva Kosovo.Plus da na Kosovo naseli 300.000 Krajisnika.To su bili osnovni razlozi zasto su RS i Srbija tako lako doneli odluku da zrtvuju RSK.Bas zato vise nema Kosova u sastavu Srbije niti ce Zapad dozvoliti RS da se osamistali a kamo li prikljuci Srbiji.Zapad nije imao intetes da Srbi nestanu iz RSK.Ali Rusima nije odgovaralo da Srpski ( Britanski faktor) pravi bedem nekoj buducoj Rusko Nemackoj ekspanziji na Jadran.Zato su Srbi eliminisani iz RSK preko Ruski igraca Milosevica Tudjmana Karadzica.

   • Edmond Dantes says:

    Kuzmane sa tobom se gotovo sve slazem,i ja imam neke slicne informacije.Iako sam Rusofil,njihova krivica je i odvajanje Crne Gore.Ali gde nadje da smo mi Britanski faktor,jedino ako mislis na nase politicare.A z4 ne bi dugo funkcionisao,oduzimale bi se nama ingerencije,vidi Dejtonski i Kumanovski sporazum.

    • KUZMAN says:

     Da naravno mislim na Srpsku elitu kao Anglofilnu.Rusi znaju da nikad preko Srpskog faktora nece moci da ovladaju Balkanom niti Jadranom.Jer Srbija je uvek u prelomnim momentima sledila Britanske interese i postavljala se tako da je kontra Ruski.Rusi su zato preko Nemaca izabrali Hrvate da preko njih ostvare ono sto preko Srba i Srbije ne mogu.To ti je cela sustina raspada svih Jugoslavija i atentata na Kralja Aleksandra zakljucno sa progonom Srba iz Krajine.Geopoliticki rat se na Balkanu vodi izmedju Anglosaksonskog faktora koji predstavljaju ( Srbi i Bosnjaci) i Germansko Ruskog koji se olicava u (Hrvatima Srbima iz RS i jednom delu Albanaca koji je manjinski Albanski deo).Od okolni drzava Germansko Ruski faktor cini Bugarska i Madjarska.A Anglosaksonski Rumunija i Grcka.Ovako stoji raspored snaga ova dva suprotstavljena bloka na Balkanu.I tu se nista nije menjalo u zadnji 100 godina.Svi su ostali na istim stranama izuzev Bosnjaka.Koji su uz Srbiju na Anglosaksonskim pozicijama.

 4. axiles says:

  Svaka budala zna da je Milosevic i te kako bio za plan Z4.I da rukovodstvo RSK to nikako nije htelo da prihvati.Sada ga oni isti,koji su taj plan odbili optuzuju sto ga nije prihvatio.Da je vojska Jugoslavije tada intervenisala,samo bi jos vise dala povod NATO hijenama da napadnu Srbiju i da jos 1995 urade ono sto su uradili 1999.Isti oni koji sada placu za Z4 su tada optuzivali Milosevica za izdaju ,jer ih je ubedjivao da je bolje da prihvate.

  • KUZMAN says:

   Pa bas zato sto Srbija nije intervenisala 1995 vojno i sto nije Marticu omogucila da potpise Z4 ste izgubili Kosovo.Milosevic je izdao RSK jer je dobio garancije ( usmenog tipa) od Amerike.Ukoliko prepusti RSK Tudjmanu da mu Amerika nece dirati Kosovo.Milosevic je u izdaji RSK video priliku da sacuva Kosovo a 300.000 Krajisnika pokusa naseliti na Kosovo.Jednim metkom ubiti dva zeca to je on hteo.Naravno da su ga Ameri s punim pravom prevarili i uzeli mu Kosovo.Srbija je potpuno zasluzeno za vek i vekov izgubila Kosovo.I nikad ga vise vratiti nece.Izdaja RSK se Srbiji 1999 obila o glavu i tek ce se obijati u narednom periodu.

   • axiles says:

    KUZMAN .Sto nije Marticu omogucila da potpise.... Pa vec sam napisao da je Milosevic vrsio pritisak na rukovodstvo Rep.Srpske krajine da prihvate Z4.To njihovo neprihvatanje mu jos vise vezivalo ruke.Ne razumem kako mozes da pises "da Srbija nije omogucila Marticu" Vrlo dobro se secam tog perioda i znam kako je rukovodstvo rep.srpske krajine napadalo Milosevica da je njemu lako da prihvati Z4 kada on ne zivi u rep.srpskoj krajini vec u BG.Ja neznam da li bi prihvatanje Z4 bilo na duze vreme dobro i da li bi se Hrvati pridrzavali ,ali znam da je Milosevic bio taj koji je vrsio pritisak da se Z4 prihvati a oni isti koji sada kukaju zbog neprihvatanja ,su ga tada nazivali izdajnikom jer su za Z4 tvrdili da je to izdaja.A Kosmet bi i ovako i onako kad tad USA-NATO otimali od Srbije.Radi se o unistavanju svega sto je Srbsko nema tu veze ko bi bio predsednik;ti,ja,Milosevic ili bilo ko drugi.Njima je i ova nepravda koju su nam ucinili mala.

    • KUZMAN says:

     Martica se nista nije pitalo kao ni bilo kog drugog RSK vlastodrsca.Svi oni su radili onako kako Beograd kaze.Niko nista nije na svoju ruku radio.Radilo se doslovno kako BG naredi.Martic je odbio uzeti Z4 u ruke tek kad je prethodno sa Milisevicem razgovarao.Kad mu je isti Milosevic rekao nista ne potpisuj niti uzimaj na razmatranje.Martica kao i celo rukovodstvo RSK je celo vreme Milosevic ohrabrivao laznom pricom.Kako ce Srbija vojno intervenisati krene li Tudjman na RSK.I zaista svi su tim Milosevicevim obecanjima verovali kako od RSK politicara tako i narod.Cak i kad je Zapadna Slavonija pala postojalo je i dalje verovanje da ce ipak Srbija priskociti u pomoc.Medjutim definitivno ta ocekivanja su nestala onog momenta.Kada VRS povlaci komplet vojsku sa Grahova i Glamoca i kad te prostore neometano Hrvati zauzimaju.Tad je Krajinom prohujala vest da je VRS u tajnom savezu sa Hrvstskom.I da su zbog svojih interesa predali te prostore Hrvatima.Cime su im za 50% sigurno omogucili lakse zauzimanje Severne Dalmacije i Like.Tad je postalo svakom jasno da smo izdati cekao se doslovno momenat kad ce Hrvati udariti.Tako se i desilo i opet se pokazalo da Srbija ni RS nisu imali nameru da pomognu RSK.To jest da su nas izdali.Objektivno gledajuci RSK se mogla OD braniti jedino uz podrsku Srbije.Da bi se RSK odbranila Srbija je morala angazovati minimum 50.000 vojnika+ 42.000 nasih Krajiski u Zapadnom delu RSK i + jos 21.000 u istocnoj Slavoniji KOLIKO je brojao Istocno Slavonski korpus.Teziste udara je trebalo biti na pravcu Osijek Vinkovci Djakovo od strane VJ I Istocno Slavonskog korpusa.Tako da bi akcija Oluja bila batina sa dva kraja.U Dalmaciju Liku Kordun Baniju je trebalo biti dopremljeno bar 40.000 vojnika VJ DA bi Zapadne delove RSK efektovno branilo 80.000 vojnika.+ naoruzanje narocito municija i nafta i hrana za period od bar mesec dana.Sve ovo je ite kako moglo biti sprovedeno sa vojne strane naravno uz podrsku Srbije .Oluja bi veoma brzo dozivela slom.Narocito bi Hrvati doziveli katastrofu na pravcu Osjek Vinkovci Djakovo.Medjutim nije se to desilo zbog tajnih dogovora da se RSK zrtvuje.Zbog kao sto sam napisao prevashodno zastite Kosova i Posavine.

     • Idi begaj:) says:

      Nazalost potrosih svoje dragoceno vreme citajuci sve tvoje lazi kojima trujes i pokusavas da uneses neslogu i razdor medju SRBE.Ti si obican SRB-RUSomrzac,obican poklonik fatikana!Uzasno glupe i lazljive (dez)informacije siris...ima nas,hvala GOSPODU koji znamo sta je ISTINA!

 5. padre says:

  Ja ipak mislim, da su to anlize bez podataka!Dali ovaj Šljivančanin zna, čime su pretili Miloševiću, da je on tako postulio?Srbija je tada bila potpuno sama i ja mislim, da je uspeh, što se uopšte održala, pored tih hijena!

  • milos says:

 6. padre says:

  Ja ipak mislim, da su to anlize bez podataka!Dali ovaj Šljivančanin zna, čime su pretili Miloševiću, da je on tako postulio?Srbija je tada bila potpuno sama i ja mislim, da je uspeh, što se uopšte održala pored tih hijena!Nije on tek tako pustio ni KiM, niti ostale Srbe!

  • axiles says:

   padre Brate ,potpuno si u pravu pozdrav

 7. da da says:

  šljivančanin je jedan pokvareni smrad,izdajica srpske države i naroda..po nacionalnosti jugosloven i kao takav mrzi Srbiju u kojoj živi od bogate penzije..nikad se on nije borio za srpski narod,koji mu je omogućio da postane oficir,inače bi čuvao ovce na onom crnogorskom brdu sa kojeg se dovuko u beograd...ljiga od čoveka...

 8. bane says:

  Mazohisti protiv sadista, ...

 9. Svetislav Surina says:

  Da je Martić bio pametan i potpisao plan z4, Franju bi ustaše sasekle u komade.

 10. Brzi says:

  Prazne teorije. Pitajte Hrvoja Sarinica sta mu je Milosevic govorio za Krajinu a cuo se sa njim pet puta dnevno. I knjigu je objavio.

 11. Pastrovic says:

  Necu da palamudim o totalnom svesrbskom izdajstvu, pa preporucujem knjigu Dusana Glavasa "Moja Krajina - ratni dnevnik". Svi su Srbi postali IZDAJNICI onog casa kad su kao picke prihvatili ustaski barjak koji se zahvaljujuci bas nama viori diljem ove pogane planete. Priznase ga i Rusi i Jevreji, iako neptestano laprdaju o "borbi protiv fasizma"! Stidimo se od guzice kad obraza nemamo, izdajnicka braco i sestre Srbi!

 12. dane adokovic says:

  milosevic je poslan iz AMERIKE da srusi jugoslaviju milosevic je sve radijo sto je tito napisao SRBIMA nista dati milosevic i udba jugoslavije su vojsku drzali zavezanu u BEOGRADU jer je milosevic volijo bratstvo i jedinstvo i tako se zvala jugoslovenska vojska sve se republike ocepljuju u jugoslaviji a milosevic drzi jugoslaviju da postoji SRBI SU LUD, NAROD. milosevic je naredijo tudmanu da sve SRBE POBIJE U HRVATSKOJ

 13. Dr says:

  Mi priznajemo celovitost Ukrajine a od Rusa bismo da nas podrze oko Kosova...Koliko teorija i analiza,samo,sta je sa onim pricama da su lokalci prodali naftu iz vozilai tako ih onesposobili za borbu?Pa Srbe iz Krajine su i papovazolegani izdali?Ili te price sire jadni fabrikanti koji su iz Beograda hrabro bodrili narod koji je ostao,ocekujuci da borbu vodi neko drugi u njihovo ime i zza njih?Neom rat nekom brat-to se desilo i dobrimje delom razlog ishoda...Nije li sramota kad u knjizi o Milutinu,sam Milutin kaze,da su sva njegova braca izginula braneci nasu bracu?Sve to i Rusi i amei znaju bolje od nas,imaju sluzbe za to.pa su se u postupanju prema tome i odredili.Upoznao sam mnogo mudrih analiticara koji su u svemu NAJ...a da barut omirisali nisu...Tu je odlucilo ono," ...Neki ce te da izginete a neki cemo da se vratimo..."...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *