Истина о Великој сеоби Срба!

Istina o Velikoj seobi Srba!

23 novembra 2015

Seoba_Srba 76Baveći se studioznije našom istorijom, svaki misleći čovek ne može a da se ne upita: šta su radili srpski istoričari poslednjih 200 godina?

Ako ostavimo po strani pitanje autohtonosti Srba u Panonskoj niziji, kao i podatak da je još Despot Stefan Lazarević 1403. i 1404. godine stupio u vazalne odnose sa ugarskim kraljem Žigmundom i na osnovu toga od njega dobio Mačvu, Beograd, Golubac i imanja po Ugarskoj, nepobitne su sledeće istorijske činjenice:

1. 1480. godine, 210 godina pre takozvane Velike seobe Srba, ugarska vojska pod komandom Pavla Kinižija prešla je Dunav nizvodno od Smedereva i prodrla sve do Kruševca, te se zatim zajedno sa oko 60000 roblja vratila u Ugarsku. „Radilo se o prinudnom preseljenju stanovništva koje je sa svojom kompletnom imovinom (kolima, stokom, žitom i drugim stvarima) bilo naseljeno po Ugarskoj.“

2. Sledeće godine, 1481. godine, 209 godina pre Velike seobe Srba, ponovo je ugarska vojska prodrla sve do Kruševca, gde se zadržala 12 dana žareći i paleći, a zatim se povukla u Ugarsku sa sobom povevši oko 50000 stanovnika oblasti kroz koje je prošla, nesumnjivo srpskih, da bi sa njima naselila ratom opustošene ugarske teritorije.

3. Jedan od naših najpriznatijih istoričara, Vladimir Ćorović, tvrdio je da je ugarski kralj Matija Korvin u jednom svom saopštenju naveo da je od 1478. pa do 1482. godine u Ugarsku bilo preseljeno oko 200000 Srba. Dakle, u periodu od 212 pa do 208 godina pre Velike seobe Srba.

4. 1525. godine, dakle, 165 godina pre Velike seobe Srba po antisrpskim istoričarima, vlastelin Pavle Bakić sa Venčaca u Šumadiji preselio se zajedno sa svojim narodom koji je sa sobom poneo svu svoju imovinu u Ugarsku, te je od ugarskog kralja dobio grad Šoljmoš.

5. O masovnosti srpskog naroda u tadašnjoj južnoj Ugarskoj govori i istorijska činjenica da se posle ugarske katastrofe na Mohaču 1526. godine pojavljuje Srbin, car Jovan Nenad, koji je vladao Bačkom i Sremom, dok mu je prestonica bila u Subotici. Međutim, već u julu 1527. godine on je ubijen. Dakle, 163 godine pre Velike seobe Srba.

6. Brojnost Srba severno od Save i Dunava potvrđuje i njihov ustanak u Banatu protiv turske vlasti 1594. godine. Dakle, 96 godina pre Velike seobe Srba.
Napred navedene istorijske činjenice nam nedvosmisleno dokazuju da je srpski narod u velikom broju bio prisutan severno od Save i Dunava dvesta i kusur godina pre takozvane Velike seobe Srba, to jest da se ni u kom slučaju 1690. godina ne može uzeti kao datum od kada se oni masovno pojavljuju u Panonskoj niziji.

Da vidimo sada koliko se Srba 1690. godine doselilo u tada već Austrijsku, Habzburšku Carevinu predvođeno svojim Patrijarhom Arsenijem III Čarnojevićem (Crnojevićem)?

Hroničari toga doba su zapisali da je sam patrijarh Arsenije III izjavio da je sa njime prešlo Savu više od 30000 duša, a da je nešto kasnije, drugom prilikom, izjavio da je sa njime prešlo 40000 ljudi.

Za to vreme to svakako nije bio mali broj ljudi, jer je na primer, čitava Evropa sa sve Rusijom početkom 17. veka imala tek oko 100 miliona stanovnika.

Ako i prihvatimo drugu, veću cifru, ispada da je Velikom seobom prešlo minimum 5 puta manje pripadnika srpskog naroda nego što je prešlo u periodu od 1478. pa do 1482. godine, dvesta i više godina ranije. Velika seoba Srba 1690. godine niti je bila najveća, a tek je daleko od istine da je to bila njihova prva seoba severno od Save i Dunava.

Razlika između takozvane Velike seobe Srba i prethodnih njihovih seoba nije samo u vremenu i u brojnosti, već je, pre svega, u tome što je tek tu seobu predvodio lično srpski Patrijarh sa velikim brojem najviđenijih Srba. Pred sam prelazak, Arsenije III je sazvao 16.06.1690. godine u Beogradu Zbor crkvenih i svetovnih lica, kojem je, pored njega, prisustvovalo i 5 vladika, 11 kapetana i 7 igumana.

Dakle, možemo da zaključimo da je istorijska laž da se tek od Velike seobe Srba 1690. godine srpski narod pojavljuje kao značajan činilac severno od Save i Dunava. Tu laž mogu da zastupaju samo oni koji nam ne misle i ne žele dobro. Oni koji to tvrde ne iz zlih namera, već iz ubeđenja, time potvrđuju da su pristalice stava da je istorija sveta, a u okviru nje i srpska, pre svega i pod jedan, istorija vladajućih klasa i slojeva društva.

(SRBIN.INFO – Aleksa Mijailović)

KOMENTARI8 komentara

 1. srdj says:

  niko ne govori u srpskoj istoriografiji da je velika seoba pocetak srpskog prisustva u panonskoj niziji. na fakultetu se prica upravo o recima samog matije korvina da je preveo 60 pa 50 hiljada u samo dva upada preko dunava i save. srem je bio etnicki srpski jos u ranom srednjem veku i to se uci na faksu. caslav je ratovao sa madjarima zbog njega, dragutin jw u miraz dobio posede sa etnikumom srpskim, a ne madjarskim jer je mogao da ih kontrolise lakse no budim. tamo je besenovo podigao.

 2. Milutin says:

  Dakle, možemo da zaključimo da je istorijska laž da se tek od Velike seobe Srba 1690. godine srpski narod pojavljuje kao značajan činilac severno od Save i Dunava. /////////// Nedavno sam razotkrio mega-laž, kako su Sloveni/Geti bili nepismeni pre Ćirilija/Metodija. Otkrio sam naime da su za Slovene priredili GOTSKA slova. Dakle, Geti su se služili slovima / pismom već pre njih. Samo nekim drugim pismom. Možda nekim nalik Vinčanici.

 3. Milutin says:

  vidi navod iz knjige The Church history, o tome kako su za Slovene priredii njihova, tj. GOTSKA slova http://s13.postimg.org/4dvxcbh5j/gothicas_literas_text_book_of_churc_history.png

 4. Jani says:

  U cilju da se sazna istina. ''Velika seoba srba'' je seoba makedonaca posle Karposhevog ustanka.

 5. Milutin says:

  Baveći se studioznije našom istorijom, svaki misleći čovek ne može a da se ne upita: šta su radili srpski istoričari poslednjih 200 godina? /////////////// izgleda da su samo mahom papagajsi, udvoricki ponavljali tzv. naucne istine, ozvajuci se na falsifikate itd. cast izzecima, kao sto je Budimir, Djuric, Reljkovic,... jadno je po njih da ja (hobi istoričar), otkrivam neistine o navodnoj nepismenosti slovena, srpskom grbu (ocila su zapravo amblem, odbrana od zla, zlih očiju,....izokrenuti Tau krst) ********** Više toga o istorijskim falsifikatima: https://tinyurl.com/pvexlhd

 6. Milutin says:

  evo primera kako se (nesvesno) laze, odn. papagajski ponavljaju revizionisticke ist. skole, (a crno na belo sam dao originalan navod, koji kaye da su koristili GOTSKA slova): ************* Nekoliko mjeseci prije svog odlaska Ćiril se pripremao za misiju sastavljajući pismo za Slavene. Navodno je imao dara za fonetiku. Tako je, koristeći grčka i hebrejska slova, http://wol.jw.org/en/wol/d/r19/lp-c/2001166

 7. Harry Neron says:

  Ove priče o masovnim selidbama otvaraju više novih pitanja nego daju odgovora. Meni se otvori samo jedno ali bitno. U kojoj formi su se to srbi večinsko selili? Kao navodi avtor ovog teksta ugri so srbe selili kao svoje roblje sa teritorije današnje centralne Srbije na teritoriju Panonske nizine ( preko Dunava i Save). Ali bitna je forma seldbe. Srbe su ugri selili kao vlastito roblje što znači da su bili ti srbi vlast tih ugarskih plemiča. To je slična priča kao sa afričkim crncima koji su bili vekovima seljeni diljem belog svta kao robovi.

 8. felixfaber says:

  Zaboravili ste da napomenete da je na ostrvu Cepelj kod Budima postojala srpska enklava još u 14.veku. Zatim,da u porodičnom rodoslovu Save Tekelije se izričito navodi da pripada delu srpskog naroda koji nikad nije ziveo južno od Save i Dunava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *