Istinita priča o tome kako je poginuo Jurij Gagarin

Istinita priča o tome kako je poginuo Jurij Gagarin

19 juna 2013

images-1579570377Prvi čovek koji je poleteo sa naše planete put svemira, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, ponovo je dospeo u žižu interesovanja svetske javnosti: ovaj put tema nije njegov istorijski podvig već činjenica što je istina o njegovoj pogibiji izašla na videlo tek ovih dana. Gagarinov kolega kosmonaut Aleksej Leonov saopštio je pre nekoliko dana da je 20 godina potrošeno ne bi li istina o kraju prvog kosmonauta bila obelodanjena.

U zvaničnom zaključku istrage piše da je Gagarin avionom izvršio oštar manevar u vidu zaokreta, upao u kovit i sudario se sa zemljom. U nesreći je poginuo i kopilot Vladimir Seregin. Sve se dogodilo u blizini seoceta Novoselovo, Kiržačskog rejona u Vladimirskoj oblasti. Leonov, međutim, tvrdi drugačije.

„Tokom pilotiranja avionom u istom rejonu 27. marta 1968. iznenada se našao drugi avion koji za to nije imao dozvolu. Bio je to jedan ’suhoj 15’ koji je leteo sa aerodroma ’Žukovski’. Pilot ovog aviona narušio je režim letenja, spustio se na visinu od 450 metara – to znam i ja, a o tome su pričali i svedoci – našao se u neposrednoj blizini (10–15 metara) od Gagarinovog aviona, prevrnuo ga i naterao u kovitlac, tačnije u spiralu pri brzini od 750 kilometara na sat”, kaže Leonov.

„Gagarin je na sve načine pokušao da se izvuče iz nevolje, i taman kada je izgledalo da će mu to poći za rukom, udario je u zemlju.”

Leonov, međutim, nije želeo da navede ime pilota koji je prouzrokovao nesreću pošto se, kako je rekao, radi o čoveku koji sada već ima više od 80 godina i narušenog je zdravlja.

A o pogibiji Gagarina i Seregina, vremenom, ispleteno je bezbroj priča. Po jednoj, kosmonaut je došao u sukob sa višim rukovodstvom tadašnjeg KGB-a i upravo su mu ljudi iz ove službe „namestili” nesreću. Još neuobičajenija je verzija po kojoj je Gagarin tajno uhapšen od strane specijalnih službi, i posle plastične operacije na licu smešten u jednu psihijatrijsku kliniku u provinciji, gde je i preminuo.

Po nekima, Gagarin je, u stvari, inscenirao svoju smrt da bi ostatak života proveo u jednom selu u oblasti Orenburg, gde je poginuo nesrećnim slučajem – u lovu. A postoji i verzija po kojoj je smrt Gagarina nastupila tokom neuspešnog leta vasionskog broda koji je krenuo ka – Mesecu.

Najbizarnija, svakako, jeste verzija po kojoj su Gagarin i Seregin pred let popili po čašu votke. Ma koliko ova verzija zvučala „ruski”, lekarske analize su je opovrgle u potpunosti.

Let Gagarina u kosmos kao prvog čoveka kojem je to uspelo predstavljao je veliki tehnološki napredak i, za ono vreme i te kako važnu, pobedu nad svemirskim programom koji su razvijali Amerikanci. Bila je to, u neku ruku, ideološka bitka između – kapitalizma i socijalizma, i svaki uspeh bilo koje strane na tom planu slavljen je kao veliko dostignuće.

A u tom nizu u svemir su slani razni sateliti, pa i onaj sa sirotom kerušom „Lajkom”, koja je ostala da doveka plovi svemirskim prostorom. Ne čudi onda što su se i verzije o nesrećama astronauta tretirale više kao „državna tajna”.

Kako je najavljeno, uskoro bi u centru britanske prestonice, Londonu, trebalo da bude podignut spomenik Juriju Gagarinu.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *