ИСТИНИТА ПРИЧА О ТУЖНОМ МОНАХУ: Зашто Бог допушта трагедије и несреће!

ISTINITA PRIČA O TUŽNOM MONAHU: Zašto Bog dopušta tragedije i nesreće!

30 januara 2016

vnsdfkucn-640x480Da bi mu bolje objasnio da ne treba uvek ni da se trudi da razume zašto Bog daje različite sudbine različitim ljudima, anđeo pošalje monaha na put

Prema legendi, jednom monahu anđeo je objasnio zbog čega se na svetu dešavaju tragedije, zlo i nesreće, i dao odgovor na čuveno pitanje “Zašto Bog to sve dopušta”.

Veruje se da je u pitanju istinita priča, a evo kako je sve to izgledalo:

Jedan monah nije više znao šta da radi, jer nije bio u stanju da razume sve Božije odluke. Umiranje dece, krađu, bolesti, tuđe postupke…

U njegovoj nemoći javi mu se anđeo i on mu ispriča svoju muku i zamoli ga da mu objasni zašto se nekim ljudima dešavaju ružne stvari, iako nisu zaslužili.

Da bi mu bolje objasnio da ne treba uvek ni da se trudi da razume zašto Bog daje različite sudbine različitim ljudima, on ga pošalje na put. I tako monah krenu.

Na putu on sretne drugog monaha. Zaputili su se na isto mesto, ali da ne bi praznorečili, oni se obavežu na zavet ćutanja, sve dok ne stignu na odredište.


Nakon nekog vremena, oni zastanu kod jedne bogate kuće da potraže konak. Uđoše, a primiše ih roditelji malog deteta. Međutim, na zaprepašćenje monaha, ovaj drugi monah zakla malo dete, i oni odoše.

Bio je zaprepašćen neverovatnim postupkom drugog monaha, ali zbog zaveta ćutanja na koji su se obavezali, ne reče ništa.

Sledeće noći, na konak ih primi siromašna porodica, ali ih ugostiše kao rod najrođeniji – sve što su imali izneli su i ponudili monasima. U kući su imali samo jednu vrednu stvar – skupoceni sud. Drugi monah ukrade sud pod okriljem noći i baci ga u reku.

Ponovo je monah bio razočaran, ali zbog zaveta ćutanja, opet ništa ne reče.

Nastaviše oni svojim putem, kad naiđoše na ruševine stare crkve. Drugi monah pronađe neko kamenje i poče da gađa svetinju.

Ovome opet nije bilo jasno kako se to jedan monah ponaša, ali poštujući zavet, zadrža misli za sebe.

Konačno, dva monaha stigoše na odredište. Zavet ćutanja prestade da važi i monah osu drvlje i kamenje na drugog monaha:

“Kakav si ti to monah?! Zašto si uradio sva ova zlodela? Ubio si malo dete! Ukrao sirotinji jedino vredno što su imali! Gađao si svetinju!”

U tom trenutku, umesto čudnog monaha, ukaza se anđeo sa kojim je monah razgovarao i poče da objašnjava:

“To malo dete poraslo bi i ubilo svoje roditelje, a njihove nedužne duše bi za to na Božijem sudu ispaštale. Ta porodica imala je jednu vrednu stvar, ali je bila ukradena. Uništivši je, skinuo sam deo greha sa njih. I ne, nisam ja gađao svetinju – gađao sam đavole koji su nad njom kolo igrali, radujući se što je srušena. Možda ti je sada jasnije zašto ne razumeš svaku Božiju odluku i zašto ne treba da je preispituješ – ljudima nije dato da sve znaju i vide očima Božijim”, objasni anđeo.

(Stil,Kurir.rs)

KOMENTARI8 komentara

 1. rEmA says:

  Bog nas Srbe i ostale bije zato što još ima nade za nas. Ne dozvoljava nam da uđemo u satansku bandu i zato nas bije odnosno spašava nas. Mi smo Božiji narod. Kada bi svi Božiji narodi nestali, Bog bi se onda obračunao sa Satanom. Sve bi zbrisao sa lica zemlje i presudio im večnu smrt. Ponosan sam što sam Srbin.

 2. Bozo says:

  I ja!

 3. rEmA says:

  Dok god ima nas koji se suprostavljamo satanama i novom svetskom poretku, život na zemlji će i dalje trajati. Satane pokušavaju vekovima da unište duhovnu moć u nas Pravoslavaca i ne mogu. Uvek se uzdignemo kao feniks iz pepela. A to je zato što je Bog sa nama. On nam daje snagu i moć da se suprostavimo đavoljoj bandi. Mač istine je u nas. Pogledajte koliko junaka ima Srbija. Sve su to bili Božiji ratnici. Heroji večno žive. Ja se držim svete kletve cara Lazara: https://www.youtube.com/watch?v=CLEvZyHSNo0

 4. kosovac says:

  Srbi su Nebeski narod, ali i grešan narod, nijedan narod nema toliko otpada. Međutim treba navesti da je još 1992. godine američki predsednik Džordž Buš stariji rekao da su Srbi velika opasnost za bezbednost USA. To je tadašnja srpska demokratska opozicija dočekala grohotnim smehom, dokazujući kako su Srbi slabašan narod. Nisu primetili da je Buš mislio da su Srbi opasni zato što su mogli da postanu primer borbe protiv Novog Svetskog Poretka. Posle su jednim intenzivnim radom, naročito zahvaljujući srpskoj demokratskoj opoziciji, Srbi postali primer kojim se pokazuje efikasno dejstvo Pete Kolone. Takođe i primer promene svesti gde najviši član SANU savetuje Srbe da postanu „Ponosne Pobegulje“.

 5. rEmA says:

  kosovac: Nažalost u pravu si. Srbi se sve više okreću od Boga i priklanjaju Sotoni (kukavice). Zato nas on kažnjava. Malo je ostalo nas junaka koji se i dalje držimo Božije reči. Ali ja verujem da će se Srpski narod probuditi i izvaditi mač istine sa kojim ćemo presuditi Sotoni. https://www.youtube.com/watch?v=nhwOs3HqMmw

 6. ??? says:

  Možda izgleda da se Bog ne meša, ali ne direktno, kažnjava pokolenjepa je učiniocu greha mnogo teže nego da je on kažnjen. Drugo, čovek je razumno biće, stvoren po Božijem liku, i dato mu je pravo da upravlja, a kako to radi je lični izbor, ali u svakom slučaju zbog nedela, PATIĆE.

 7. Bozo says:

  Ako se ne probudi Srpski narod, probudiće se Ruski. Pa će rešiti i ova naša pitanja što mi nemožemo.

 8. rEmA says:

  Ništa se ne brini Bozo moj. Srbi i Rusi su nebeski narodi koji se bore za pravdu na ovom svetu. Samo zajedničkom snagom možemo da pobedimo zlo koje se nadvilo nad ovom planetom. Mi ne želimo rat sa našim komšijama i nikad ga nismo ni želeli. Želeli su ga vladari iz senke radi ostvarivanja njihovog sotonskog plana (da vladaju celim svetom). E zato mi ispaštamo jer im se suprostavljamo. Što pre naše komšije to shvate to bolje za sve nas. Hrvati i Bosanci moraju da se pomire sa tim da su oni Srbi i da ne smeju dizati ruku na svoju pravoslavnu braću. Moraju to da priznaju zato što je to istina, a Bog je u istini. Ukrajinci i Poljaci isto tako da ne diraju svoju braću Ruse. Zapravo mi sloveni smo svi isti, iste krvi i svi smo braća. Šaka ludaka koji žele da nadvise Boga su uspeli da nas zavade. Hrvati i Bosanci razmislite malo ko vam je isprao mozak protiv nas Srba i za koga prolivate krv. Ako to ne uradite rat će se ponoviti ali pravda i istina uvek pobeđuju, to da znate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *