Istok Ukrajine obnavlja „Novorosijsku Republiku“ iz vremena „Ruske imperije“

Istok Ukrajine obnavlja „Novorosijsku Republiku“ iz vremena „Ruske imperije“

7 maja 2014

rusija-imperija02-600x356Poslanik ukrajinske skupštine Oleg Carev izjavio je da će žitelji Donjecke i Luganske oblasti sa ostalim regionima obnoviti republiku Novorosiju“ koja je postojala za vreme Ruske imperije.

Carev je najavio i mogućnost formiranja Novorosijske Republike.

„Biračka mesta neće biti otvorena ni u Donjeckoj, ni u Luganskoj oblasti„, rekao je Carev u intervjuu ruskom TV kanalu „Rosija-24″, a prenose RIA Novosti.

Agencija podseća da su ranije pristalice federalizacije Ukrajine u te dve oblasti odlučile da sprovedu referendum o statusu regiona, planiran za isti dan – 11. maj.

Carev je rekao da već sledeće sedmice može početi proces formiranja Novorosije.

„Ukoliko žitelji Luganske i Donjecke oblasti podrže ovo pitanje, naš pokret Jugoistok obratiće se svim drugim jugoistočnim regionima da krenu istom proceduorom i formiraju novu federativnu tvorevinu – republiku Novorosiju„, rekao je on.

Prema rečima Careva, njene granice praktički su podudarne sa Novorosijskom gubernijom, koja je postojala za vreme Ruske imperije i u nju bi mogle da udju Hersonska, Nikolajevska, Odeska, Zaporožska, Dnjepropetrovska, Harkovska, Luganska i Donjecka oblast.

Novorosija (Nova Rusija) je istorijska oblast na jugu Rusije i Ukrajine iz druge polovine 18. do početka 20. veka, koja je obuhvatala teritorije priobalnih oblasti Crnog i Azovskog mora.

Carev je u intervjuu ruskoj TV rekao i da je broj žrtava u sukobima od 2. maja u Odesi mnogo veći od 46 zvanično saopštenih.

„Ubeđeni smo da policija ne dopušta ulaz u tu zgradu kako se ne bi prebrojao broj leševa. Pouzdano znamo da su tamo i maloletna deca„, rekao je on, tvrdeći da je žrtava više od stotinu i dodajući da će „vlasti učiniti sve kako bi sakrile tragove svog zločina“.

„Stiče se utisak da su ljude ubijali, a sudeći po tome da su pojedene ženske osobe neodevene, moguće i silovali, po čitavoj zgradi. A tek zatim polivali iz ‘molotovljevih koktela’ i spaljivali„, rekao je Carev.

Njegov pokret, kako je rekao, sprovodi sopstvenu istragu dogadjaja u Odesi na osnovu svedočenja preživelih i foto i video dokumentacije.

Carev je bio registrovan kao kandidat za predsednika Ukrajine na vanrednim izborima, ali je 1. maja povukao kandidaturu.

Protiv Careva je u Ukrajini nekoliko krivičnih postupaka zbog izjava o neophodnosti federalizacije zemlje, a Glavno tužilaštvo iniciralo je oduzimanje Carevu poslaničkog imuniteta.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *