ИСТОРИЧАР ЧЕДОМИР АНТИЋ: „Косово је већ изгубљено, а ово што ради Вучић…“

ИСТОРИЧАР ЧЕДОМИР АНТИЋ: „Косово је већ изгубљено, а ово што ради Вучић…“

30 јула 2017

Србија је у време међународне економске кризе, у периоду од 2009. до 2011. под притиском споља била принуђена да се одрекне реалног суверенитета, утицаја и установа на Косову, каже историчар Чедомир Антић и додаје да не види шта још имамо да изгубимо на Косову.

„Србија је имала неке аргументе за постизање историјског компромиса са Албанцима, али ми смо те аргументе изгубили, пре свега због слепила Демократске странке, нејасне политике и псеудо-конзервативизма ДСС-а и незаинтересованости осталих партија и социјалног радикализма Српске радикалне странке“, рекао је Антић за Тањуг.

После 2001. године, међународна заједница је, истиче, третирала Косово као и све остале југословенске републике.

„Прихватили смо да Срби не буду национална мањина и да имају она права на Косову која им је дао Ахтисаријев план. Срби имају Заједницу општина на Косову која нема никаква овласћења. Имамо, слично, Заједничко веће општина у Славонији, по Ердустском споразуму, које је на нивоу невладине организације“, објасњава Антић.

Стога је, за њега, сасвим јасно да данас заправо ни немамо „црвене линије“ у вези са решавањем статуса Косова и Метохије.

„Црвена линија“ за решавање косовског питања могла је, уверен је, да буде историјски компромис у време када је, почетком осамдесетих година прошлог века, Добрица Ћосић дефинисао идеју поделе Косова:

„То је значило да по свим питањима Србија попусти, али и да по свим питањима одређене уступке дају и Албанци“.

Сада, међутим, не говоримо о статусу Срба на Косову или некој подели, већ само, описује Антић, о томе да ли ће се наш амбасадор тамо звати амбасадор или високи дипломатски представник и да ли ће на плочици испред столице Републике Косово у Уједињеним нацијама стајати нека тачка или тачкица, јер смо ми тако желели.

Цењени историчар напомиње да је наша држава под притисцима међународне заједнице учествовала и у преговорима који су резултирали Бриселским споразумом.

„Питам се шта је нама остало после Бриселског споразума. Остало је питање пријема Косова у међународне организације, такође питање пријема Косова у Уједињене нације“, каже Антић.

Он, међутим, указује да та питања уопсте не зависе од Србије:

„Може Србија да призна Косово, а да Руска Федерација или Кина не дозволе његов пријем у Уједињене нације. По мом мисљењу, у оваквом развоју ситуације, то би се чак и догодило“, указује Антић.

Идеју о ширем друштвеном доијалогу о важним питањима, попут позива председника Александра Вучића на такав дијалог о Косову и Метохији, сматра свакако јако важном за развој демократије.

Ово је озбиљна идеја, каже, јер ми нисмо имали озбиљан дијалог на нивоу власти и и опозиције, али и читавог друштва све до сада.

„Сад је, међутим, питање колики је маневарски простор наше државе да било шта учини по питању Косова у овом моменту“, указује Антић.

Ипак, жели да нагласи: „Вреди се борити, све док није крај“.

Не очекује неке смислене предлоге из дијалога, пре свега зато што су, како наводи, наше институције разграђиване од стране Милошевића и стихијских реформи ДОС-а.

„Већина људи који буду дошли на дијалог о Косову искористиће прилику да се представе као на неком феудалном сабору, где сви долазе да виде и буду виђени. Најопасније је да људи говоре унутар тог дијалога оно што се од њих очекује, да би задржали постојеће привилегије или прибавили нове“, сматра Антић.

Предвиђа и да ће доћи до промене Устава Србије, мада га чуди да је председник Вучић покренуо ту иницијативу само два месеца пошто се заклео на том уставу.

„У уставу се Косово помиње само на два места: у преамбули и заклетви председника“, указао је Антић. Верујем да је цела прича око дијалога пут ка изласку у сусрет свим захтевима које САД и Европска Унија имају према Србији по питању Косова и то Вучић чини са места председника, јер верује да је то најкорисније и најбезбедније за земљу у овом тренутку“, закључује Антић.

KOMENTARI18 коментара

 1. kuka says:

  Ako je Antić u pravu, ako je KiM već izgubljen, ako je nezavisna država, čemu onda njegov aktivizam? I ne samo njegov. Čemu tolika buka i dreka? Zašto svi oni imaju potrebu da nama objašnjavaju od jutra od mraka, evo već godinama. Nešto se tu ne uklapa. Biće da to i nije sve baš tako. A čak i ako jeste, ako uskoro saznamo da je KiM zaista izgubljen, onda mi tog trenutka krećemo da ga povratimo. Prvo ćemo videti ko je za to odgovoran, kazniti ga, a zatim vratiti KiM u sastav Srbije, pa kom pravo, a kom krivo.

  • Miraš says:

   Kuka - U pravu ste. Minimum je da se držimo preambule iz Ustava Srbije, Rezolucije SB UN 1244 u kojoj stoji da je KIM sastavni deo Srbije sa širokom autonomijom, a Briselski sporazumi su protivustavni pa treba tražiti njihovo poništavanje. Možemo da tražimo i odustajanje od EU puta jer to više nema nikakvog smisla, a to bi bio baš odgovor na ovaj dijalog. Na poslednjem sastanku u Trstu predstavnici EU su ponovili da nema daljih proširenja EU. Prema tome čemu onda služi EU putovanje Srbije, nego za zamajavanje Srba i da se odradi izdaja i priznavanje R. Kosova od strane Srbije.

  • hristina says:

   SRPSKI odgovor Anticu i ostalim petokolonasima iz usta Matije Beckovica (svaka mu se pozlatila!): "Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo? Ako je njihovo, zasto nam ga otimaju? Ako vec mogu da ga otmu, zasto se toliko ustrucavaju?"

  • Kosovac says:

   @ kuka,…. Потпуно си у праву, чему активизам Чедомира Антића? Да би још један примерак Тројанске ергеле подупро издајништво на „научној“ бази. Проблем је само у томе што смо тог идиота Чедомира Антића сви препознали….. Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо?

 2. Za Srbiju says:

  Прекинути све разговоре, док не формирамо владу националног спаса.

 3. deda mraz says:

  Jadni smo mi i ponizeni ko narod i sada se komunistickom sljamu zuri da ovo sto pre sprovede jer im seizuzetno zuri a ovaj idiot od predsednika dobro zna kako se Srbi izdaju jer je ucestvovao u izdaji Srba iz Hrvatske i on je jedan od onih sto ih zovu deca komunizma.

  • Miro says:

   Antic istoricar Smesno Do juce se izdavo za srpskog nacionalistu a sad istice belu zastavu Znacilazno se predstavljao i on je petokolonas

 4. мила says:

  Ако је њихово-шта онда имају разговарати са нама?

 5. opet ja says:

  To što su izdajnici potpisivali mene uopšte ne zanima, uskoro im stiže kraj....

 6. Miodrag says:

  Koliko je poznato svima nama,postoji neka odluka i povelja Medjunarodne zajednice o nepovredivosti međudržavnih granica u Svetu,koju smo i mi potpisali,tako da prisilno stvaranje novih država,po gotovo onih odvojenih od matice,jednostavno-nema pravnu formu. To što je 110 zemalja priznalo Kosovo,pod prisilom ucena-ili ne,i dalje ne znači da tu nečeg ima regularnog.Nema i ne može biti. Dakle,i da hoćemo i da nećemo-mi ne možemo da priznamo Kosovo ako imamo i malo državne časti i morala. Kosovo nije bilo nikakva federalna jedinica u SFRJ,da bi joj pripao republički status i pravo na otcepljenje,po dezintegraciji iste. To je bila Autonomna pokrajina Republike Srbije,tako da nasilna majorizacija od strane etnicke zajednice,susednog albanskog sastava, koji čini nacionalnu manjinu na teritoriji Republike Srbije,ne možemo označiti kao konstitutivni elemenat državnost,pa time pristati na priznanje te svoje teritorije kao njihove države. Bez obzira na sve pritiske i insistiranja koje trpimo,mi jednostavno nemamo pravnog osnova da udovoljavamo svim tim interesnim zahtevima sa strane,svih tih medjunarodnih cinilaca. U ostalom vreme ne radi- za njih,već za nas.

 7. Salomon says:

  Srbi sa Kosova masovno uzimaju Kosovske pasoše i dokumenta ako njima ne smeta nezavisno Kosovo i konstantna prodaja imovine i naseljavanje po Bg zašto bi smo se onda mi zalagali za neku pravdu i dizali na ustanak. Kada je jedino rešenje vojno rešenje ali čemu pogibija kada naši srbi služe vojisku u redovima KZK i kada su mnogi na platnom spisku Tačija i mafije. Preko pojedinih Srba sa Kosova šiptari kupuju nekretnine po jugu Srbije i sa pojedinim Srbima prave biznise i šverc drogom i kradenim kolima. Žali Bože manastira i crkava a kosovara srba mi nije žao .

 8. Kosovo i Metoxija says:

  Kosovo nije izgubljeno a ovo šta radi Vučić je izdaja mic po mic od 2012 i najgrublje kršenje Ustava Srbije za koje MORA odgovarati.

 9. Radulović says:

  Pa Vučić je nedavno dobio nove naloge u USA koji se moraju sprovoditi i koji su iznad Ustava "nezavisne" Srbije i Miroslavljevog jevanđelja.

 10. Zarko Milosevic says:

  U vezi navedenog clanka treba dodati sledece!Pitanje je prvo -a sta je predmet istorijske nauke, ako je neko istoricar?Dali su dogadjaji stari tek desetak godina, ili dogadjai koji jos uzivo traju!?Pre bi mogao biti odgovor -da nisu!Ako se istoricari ukljucuju u te aktuelne teme nuzno je da oni time ulaze u "Politiku" i njen uzi deo psihologiju.Pre bi se reklo da su ovde tretirana pitanja iz oblasti Prava i to unutrasnjeg i Medjunarodnog ali i geostrateske orijentacije i interesa.Iz prava se zna(bar stvarnog prava)kod drzavine da kod neke izgubljene stvari je bitna i "Volja" subjekta i sve dok pravni subjekat smatra da mu ona pripada(makar i oteta)ono nije vlasnistvo tog drugog.Srbija se jos nije bar zvanicno odrekla suvereniteta tog dela teritorije(makar to zvali i formalno)!A ako se udje u fakticko stanje stvari, tu se neminovno dolazi do vojnih opcija, i vojnih kapaciteta i potencijala jedne drzave.Vreme je pokazalo da nekim Beogradskimm krugovima ovakav pristup skoro apsolutno ne odgovara!Nesto slicno je izgovorio u Borko(vodja jedne stranke) dok je radio u Ministarstvu spoljnih poslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u