ИСТОРИЧАР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ ШОКИРАО БиХ: Ми, муслимани, смо Срби и говоримо српски језик!

ИСТОРИЧАР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ ШОКИРАО БиХ: Ми, муслимани, смо Срби и говоримо српски језик!

13 октобра 2015

salih_selimovic 45Салих Селимовић је историчар, публициста и професор из Сјенице у Србији. Рођен је 1944. у Тешњу у БиХ. Познат је по истраживањима исламизације јужнословенских простора, с посебним нагласком на демографске и миграционе процесе у Рашкој области. Добитник је Вукове награде за 2013. и Кочићеве награде за исту годину.

Селимовић је објавио шест књига и више од 70 научних радова. Његову посљедњу књигу „Прилози прошлости Старе Рашке“ стручна јавност оцијенила је као историографски бисер. На почетку интервјуа , наш саговорник је одговорио на питање због чега је исламизација табу тема, о којој се врло мало говори и у Србији и у БиХ, па и у ширим релацијама.

– То је тако зато што је већина наших муслимана српског поријекла и православне провенијенције. Значи, Срби исламске вјероисповијести. Ако би то званично било прихваћено, био би увећан српски национални корпус, што није одговарало прво ранијим окупаторима, затим комунистима, а данас политичарима и интелектуалцима који инсистирају на томе да су муслимани у Србији посебан народ. Такво рјешење није одговарало ни страном фактору с империјалним амбицијама према српским земљама. Они су настојали да расцјепкају српски национални простор ради лакшег отимања територије.

У „Прилозима прошлости Старе Рашке“ истраживали сте исламизацију. Шта је њен најчешћи узрок?

– Превладавају економски разлози и данак у крви. Било је и честих случајева преласка у ислам због скривања од крвне освете. Тај процес се одвијао споро и индивидуално, а рјеђе породично. Колективних прелазака скоро да није било.

Када се исламизација догодила?

– На подручју Рашке масовнија је крајем 17. вијека, а највећим дијелом се десила у 18. вијеку. У дијелу Пештерске висоравни и у Вранешкој котлини тај хук исламизације завршен је тек у првој половини 19. вијека. Прецизни пописи из 15, 16. и у првој половини 17. вијека апсолутно јасно говоре о спорој и највише индивидуалној појави исламизације. И ти први конвертити били су муслимани у првом или другом кољену. Често су пописивани као синови Абдулаха, односно рабови Божји, како би прикрили хришћанско поријекло очева. Мада, било је и оних који су пописивани с турским или арапским именом, а задржали су очево српско име. Огромна већина пописаних уживалаца и посједника баштина су хришћани са српским именима.

Ко је вршио те пописе?

– Турске власти под строгом контролом кадија. Они су преведени и више, што се историјске науке тиче, нема никакве дилеме о вјерској и етничкој припадности становништва Старе Рашке. Истина, било је и муслимана који су били турског, грчког, албанског, бугарског, руског или мађарског поријекла, који су, као турски чиновници, улеме, војници и војне старјешине боравили у Рашкој.

Колики је био њихов број у односу на број поисламљених Срба?

– Занемарљив.

Занимљиво да је исламизовано становништво задржало српски језик.

– Поред петовјековне владавине Османлија, наши муслимани су љубоморно и упорно чували свој матерњи језик којим су говорила и њихова дојучерашња браћа православци. И они који су се уздигли на највише државне, војне и друге положаје у Османској империји увијек су са својим сународницима разговарали и дописивали се на српском језику и ћириличним писмом, познатим као босанчица.

Српски је био један од четири званична језика на турском двору?

– То је неспорна чињеница. Постојало је и тзв. беговско писмо у старој Србији и тембелијско писмо којим су се отменији муслимански кругови служили све до почетка 20. вијека. Постојао је цијели покрет међу муслиманским интелектуалцима да уџбеници у школама и друге књиге буду штампане на народном језику, а не на турском и арапском. Пјесник Мехмед Хеваји Ускуфи је 1631. написао и рјечник српско-турског језика. Многи су због тога били прогоњени од турских власти, а пјесник Илхамија то је платио и главом.

Шта је још сачувано осим језика?

– Осим језика и писма, наши муслимани сачували су и многе хришћанске и претхришћанске традиције све до данашњих дана. Никада муслимани из своје свијести нису избацили Божић, Савиндан, Васкрс, Младенце, Ђурђевдан, Илиндан, Митровдан. Приликом теренских истраживања на Сјеничко-пештерској висоравни, Полимљу и Бихору, био сам фрапиран колико су старији муслимани, посебно жене, водили рачуна о тим хришћанским празницима. Само да наведем примјер празновања и саборовања на Светог Арханђела код манастира у Куманици на Лиму. У та два дана, колико траје саборовање, скоро трећина огромне масе народа су муслимани, и то не само из ближе околине. Сви се моле и траже лијек и душевни мир. На Пештеру је највећи народни сабор и теферич 2. августа, односно на Илиндан, којег наши муслимани називају Алиђун.

До подне Илија, од подне Алија?

– Управо тако. Према народној традицији, Илија Куч се тачно у подне „потурчио“, односно исламизовао и постао Алија.

Ви у својој књизи наводите да је код муслимана постојао култ Светог Саве?

– И те како је био присутан код муслимана у Лимској долини, али и на много ширем простору. Увијек су муслимани у Старој Рашкој знали да су српског поријекла и да су прије исламизације били православци. Изузетак су само албански Малисори, који су дошли у југоисточни дио Рашке током 18. вијека. Зато су чували и штитили манастир Милешева као своју светињу. Клањали су се моштима Светог Саве и вјеровали у њихову чудотворност.

Ви тврдите да је Свети Сава због тога спаљен?

– Да би им сачували здравље и заштитили их од урока, многи муслимани су крстили своју дјецу. То је био један од разлога што је исламизовани Албанац Синан-паша наредио да мошти Светог Саве буду ископане, пренесене на Врачар и спаљене. Паша је мислио да ће тако уништити култ тог великог српског просвјетитеља и одбити муслимане од манастира Милешева.

Да ли је успио?

– Изазвао је контраефекат. Тек од тада се култ овог светитеља проширио на све српске земље, а муслимани су наставили да поштују његов култ, посјећују и дарују Милешеву.

Турци су хтјели да спале и Милешеву?

– То је 1875. хтио да учини један турски паша, који је с војском био на путу за Босну. Муслимани из околине манастира и Пријепоља су се организовали и стали пред пашу. Њихов представник Алија Малагић заплакао је, пао на кољена и замолио пашу да то не учини овим ријечима: „Аман, честити пашо, немој то да учиниш, ако за бога знаш. Нама овај манастир свијетли као сунце и из ове куће нам је благослов и на нас и на мал. Свако у овој кући добије хљеба и соли. Свакоме је она од помоћи.“ Тада је паша одустао од паљевине и рушења Милешеве.

Постоји мишљење да језик којим говоре муслимани у Србији није српски него бошњачки?

– То је српски језик. Позитивни грађански закони омогућавају националним мањинама много шта на матерњем језику, што је свакако у реду. Али, није у реду да се сада као матерњи језик муслимана измишља некакав бошњачки језик, кад је муслиманима то одувијек био српски језик.

Шта је исправно, Рашка или Санџак?

– Стара Рашка је колијевка српске средњовјековне државе коју је утемељио Стефан Немања, а међународно признање обезбиједили су јој његови синови архиепископ Сава и краљ Стефан Првовјенчани, почетком 13. вијека.

Откуд име Санџак?

– У 19. вијеку санџаци су у Турској били само административно-управна подручја. Било је 290 санџака, распоређених у 77 вилајета или покрајина. Ниједан није задржао то турско име, осим овог којем се на тај начин жели створити неки индивидуалитет у односу на друге крајеве Србије и Црне Горе.

У балканским ратовима већина муслимана борила се против српске војске?

– Зато што су вијековима убјеђивани да је за све њихове невоље и тежак живот крив српски народ. Муслимани су сматрали да, борећи се против српске војске, бране своја огњишта. Међутим, српска војска се веома коректно, чак пријатељски, односила према муслиманима послије побједе и уласка у овај крај.

Да ли је било одмазде?

– Не. Напротив. Оне који су хтјели да бјеже у Албанију или Турску српска војска је враћала кући. Није било паљевина, освета и убистава. Опроштено је свима који су се борили у турској војсци или у башибозуку, уколико нису чинили злочине над цивилним становништвом. Краљ Петар И Карађорђевић у свом прогласу пред почетак рата нагласио је: „Моја ће војска у Србији поред хришћана затећи и Србе муслимане, који су нам исто тако драги, а с њима и Арбанасе, хришћане и муслимане, с којима наш народ живи заједно већ 1.300 година, обично дијелећи с њима срећу и несрећу. Ми им свима носимо слободу, братство и једнакост у свему са Србима“.

Ви често наводите примјер села Боровићи, код Сјенице.

– Мјештани Боровића су се дигли и кренули за Турску. Срби из сусједног села, са старјешином Војом Поповићем Бобовићем на челу, стигли су и зауставили те муслимане. Тај Поповић је стао испред њих и молећи их да остану рекао: „Браћо, куда ћете? Србија је ваша отаџбина, а не Турска. Краљ вам гарантује слободу, вјеру и имања. И ја лично и сви ми, ваше комшије, исто то вам гарантујемо“. И муслимани из Боровића нису никада нигдје отишли, осим у новије вријеме, као што су и млади из других села морали да иду у урбане средине ради запослења и школовања.

У књизи пишете о истакнутим муслиманима који су се декларисали као Срби.

– Поред репресије, прво турске, а затим аустроугарске власти, бројни муслимански интелектуалци дичили су се српским поријеклом и упорно су се изјашњавали као Срби исламске вјероисповијести. Писали су пјесме српству, као и приповијетке и романе по којима су апсолутно припадали српском етносу и српској књижевности. Карактеристичан је примјер Омер-бега Сулејманпашића Деспотовића. Аустроугарске власти му нису могле ништа друго, већ су га прогласиле лудим. Када је избио Први свјетски рат, те исте власти ухапсиле су свих 139 ученика муслимана у мостарској гимназији. Само су пуштани они који су се изјаснили да су Хрвати, али велика већина се изјаснила да су Срби.

Муслимана је било и у „Младој Босни“.

– Ученик Ибрахим Б. Алајбеговић на сарајевском велеиздајничком процесу исљедницима је у лице рекао: „Ускоро ће доћи ‘Бели орлови’. Ми их жељно ишчекујемо“. Тај ученик је убијен у затвору и није дочекао тако жељену слободу.

Ви сте у књизи „Прилози прошлости Старе Рашке“ написали: „Ако су наши муслимани прије ослобођења 1912. године били Турци у политичком смислу, послије рата су били Срби у националном смислу“. Објасните овај став.

– Најисправније рјешење за наше муслимане јесте да буду оно што по поријеклу и језику и јесу, а јесу Срби исламске вјероисповијести. Тада ће престати разне злоупотребе, политикантске игре и манипулације муслиманима, прије свега од великог дијела сопствене елите. Страни фактор увијек рачуна на тај вјерско-национални моменат за стварање конфликтних ситуација, које слабе кохезиону снагу и отварају пут за сваковрсне стране притиске и интервенције.

Многи познати муслимани сматрали су себе Србима!

Можете ли да наведете имена најпознатијих људи међу муслиманима који се, кроз историју, нису одрекли свог српског поријекла или су отворено истицали да су Срби?

– То су Дервиш-бег Љубовић, Омер-бег Сулејманпашић Деспотовић, Мехмед Курт, Салих Карабеговић, Салих Казазовић, Али-Риза Даутовић, Авдо Карабеговић Хасанбегов, Авдо Карабеговић Зворнички, Осман Ђикић и његова сестра Хатиџа, Смаил-ага Ћемаловић, Ибрахим Хаџиомеровић, Али Фехим Џабић, Асим Шеремет, Мухамед Мехмедбашић, Мустафа Голубић, Хасан Ребац, Шукрија Куртовић, Узеирага Хаџихасановић, Хамид Кукић, Мустафа Мулалић, Решад Куртагић, Дервиш Шећеркадић, Мујо Пашић, Хасан Бркић, Осман Карабеговић, Џемал и Шукрија Биједић, Шефкет Маглајлић, Мидхат Муратбеговић, Скендер Куленовић, Омер, Авдо и Хамза Хумо, Ћамил Сијарић, Дервиш Сушић, Меша Селимовић, Алија Коњхоџић, Исмет Пуповац, Емир Кустурица, Џевад Галијашевић, Амир Чамџић, Мехмедалија Нухић и многи други.

(ПрессРС)

KOMENTARI35 коментара

 1. zlatiborski ovan says:

  Salih Selimović je istoričar, publicista i profesor iz Sjenice u Srbiji. Rođen je 1944. u Tešnju u BiH ///// zanimljiv apsurd. iz gradica koji najvise etnicki cist, radikalan. Npr. ona koji je napao Laznog Cara Scepana Picoustog je bio iz Jelaha, tj. Tesnja ********* Kada se islamizacija dogodila? - Na području Raške masovnija je krajem 17. vijeka, a najvećim dijelom se desila u 18. vijeku. U dijelu Pešterske visoravni i u Vraneškoj kotlini taj huk islamizacije završen je tek u prvoj polovini 19. vijeka. //////// ako moze moja malenkost da primeti. Ni Srbi nisu Srbi, vec "Власи". Уосталом као и велика већина муслимана из Раске. Само сто су они неко друго племе. Pravi bivsi bastinici srednjovekovne srpske drzave ssu osobe nalik na Merimu Njegomir. Tj osobe sa svetlijom kosom, kao i Nemanja. А и говоре истим језиком као и православни Срби, тј. неким херцеговацким нарецјем. За разлику од Бошњака из БиХ. Разлика у мелодици итд. је драстицна. И са тог становиста је апсурд да говоре "истим језиком". Mada je razlika izmedju bosanskog, crnogorskog i srpskog zanemarljiva. Zasad. /////////// Vise o ISTORIJI BOSNE, u formi rel. objektivnih i kracih kompilacija: https://tinyurl.com/p4dvrcp

 2. TAnasic says:

  Zlatiborski ovan Sam si sebi dao ime i ne vredjaj zivotinje jer su inteligentije od tebe ovna.Nemas pojma a pišeš gluposti ,Bosanski crnogorski jezik šta je to ,ovne idi na pasu :)))

 3. Apis says:

  Zlatiborski ovan! Ne bi se slozio ni sa jednom reci iz ovog tvog komentara. Ako je ovo neko zezanje onda nisam razumeo taj oblik humora.

 4. zlatiborski ovan says:

  @Apis, navedi argumente, a ne da mlataras tek tako... "Србин да се не жени у власех" (Banjska povelja) пс. Ови махом Власи, како Срби, Бошнјаци, Хрвати, су манје-више потврдили исправност горепоменутог

 5. mija says:

  Vlasi su stočari. Dubrovački Srbi su npr. Hrvate iz okolnih planina nazivali vlasima (bez pežorativnog značenja), jer su bili stočari. Zauzvrat, iz osvete, neznanja ili gluposti, Hrvati Srbe i danas nazivaju vlasima kad hoće i imaju priliku da ih uvrede (uvek oni hoće, ali ne mogu svaki put). Ko zna koje su nacionalnosti bili vlasi na koje se misli u Banjskoj povelji!

 6. zlatiborski ovan says:

  @mija Dubrovački Srbi su npr. Hrvate iz okolnih planina nazivali vlasima (bez pežorativnog značenja), jer su bili stočari. Zauzvrat, iz osvete, neznanja ili gluposti, Hrvati Srbe i danas nazivaju vlasima kad hoće i imaju priliku da ih uvrede ********* hrvati su Morlaci, odn. Morevlasi, sa tataskim primesama (Fortis). Stoga ih nisu dubrovacki Srbi nazivali tek tako, tim imenom a hrvatska je samo oblik imena Rasija, Raska, tj. CRAZZIE. Vladar im je bio Nemanjin rodjeni brat Miroslav mogao bih o tome ...

 7. zlatiborski ovan says:

  Comitis et principis Chelmenie et Crazzie

 8. Lady Gaga says:

  Dakle, u Banjskoj Povelji se pod Vlasima ili vlasima se ne podrazumeva neka nacionalna ili narodonosna skupina, već je to pre društvena ili socio-ekonomska kategorija. Često su i sami Srrbi nazivali svoje saplemenike Vlasima ili vlasima ako su se ovi bavili isključivo stočarstvom katunskog tipa. U nekim srpskim krajevima Vlasima su nazivani i Srbi izmešani sa romanizovanim stanovništvom, što se ne odnosi na Vlahe doseljene u Istočnu Srbiju negde u periodu kasnog srednjeg veka, koji su vremenom postali subetnos srpskog nacionalnog korpusa, već se predhodno navedeno odnosi na romanizovanu populaciju koja je bila relativno brojna od južne Srbije, preko Kosova, Metohije, primorskih krajeva Crne Gore, Dalmacije sa ostrvima, Srpske Bosne te Istre, u kojoj je takođe bilo značajnog srpskog etničkog elementa. Po zvaničnoj jebenoj istoriografiji, to romanizovano stanovništo je poticalo od nekakvih Ilira i Tračana, ali svi mi znamo da su to bili Srbi, te kako god okreneš, nisu se Srbi Srbi mešali sa Vlaima kao vanzemaljcima, već kao sa Srbima romejskog govornog jezika. Muslimani na prostorima srpskih zemalja jesu Srbi, to je svima jasno, samim muslimanima i Muslimanima posebno, pa sad ako ih to vređa, nek sami sa sobom rasčiste svoju shizofrenu situaciju identiteta, a svima vama poruka: AMA LJUDI MOJI, NIJE BITNO DAL SU IZVORNI SRBI PLAVI, CRNI, SMEĐI ILI ZELENI, BITNO JE DA SU SRBI. UZMITE JEDNOG NAVAHO INDIJANCA I ODGAJAJTE GA U SRPSKOM DUHU, I DOBIĆETE KARAĐORĐA. KAKVE VEZE IMA GENETIKA SA OSEĆANJEM PRIPADNOSTI JEDNOJ NACIONALNOJ IDEJI? I naravno, ne postoji nikakav crnogorski ili bošnjački jezik, to su imbecilne zamisli mentalno zaostalih srbomrza. P.S. Drugi teški slučaj idiotizacije srpskog etnosa je proglašavanje Šokaca i Bunjevaca za Rvate, i to od samih Srba, pa su oni ( Bunjevci i Šokci ) lepo odlučili da pre budu novi nacionalni identiteti no da postanu Rvati. Mislite o tome, a ako vas uobličavanje bilo kog naroda idite na ETNOGENEZA - PA NAVEDITE NAROD.

 9. Stepa says:

  Veliko postovanje gospodinu Selimovicu. Poznajem dosta muslimana iz Sandzaka koji priznaju svoje srpsko poreklo i koji su lojalni su gradjani Srbije. Nazalost ima i onih drugih koji misle da je Turska njihova "majka". Rezultati istrazivanja gospodina Selimovica su bitni za one koji se jos kolebaju i koji jos odolevaju pod naletima agresivne price Turske i bosnjackih radikalnih islamista.

 10. frka says:

  Mada sam ovaj clanak procitao ovdje prije par mjeseci i komentarisao ga,,josh bih samo pohvalio onoga ko uredjuje ove stranice da je napokon postavio link odakle intervju potiche i tako skinuo sa sebe odgovornost a pojachao vjerodostojnost Inter magacina,,sve moje chestitke,,,biti ce neshto od vas:))))

 11. Lady Gaga says:

  Frko, zašto SKINUO ODGOVORNOST SA SEBE? Sve što je u članku izneto je tačno. A ti si, ako se dobro sećam, samo jedno govno koje je imalo tu nesreću da bude Rvat. I tim povodom moram reći da sam duboko ubeđena da je Rvat dijagnoza, i to teška, i da se leči jedino budakom u glavu.

 12. Hevi šit says:

  I sta veli vrli "istoricar"? "Pjesnik Mehmed Hevaji Uskufi je 1631. napisao i rječnik srpsko-turskog jezika." Bravo za istoricara, pogodio je ime i prezime autora ali ne i naziv jezika. :))) http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uskufijev-rjecnik-iz-1631-u-novom-ruhu

 13. Hevi šit says:

  A i naslov je cool i bombastican! Da, danas po BiH svi hodaju poluludi od soka nakon sto im je istoricar objasnio veliku misteriju. Omladino ili sta li ste vec...manite se ovih ludjackih portala koji nista drugo ne rade osim sto zaradjuju na klikovima i reklamama sluzeci se obicnim izmisljotinama...jer na Balkanu danas nema nikakave kontrole medija i kaznjavanja odgovornih za sirenje lazi i izazivanje mrznje. Cugajte, vodite ljubav, sta god...

 14. zlatiborski ovan says:

  "a Geti su Sloveni (Simotaka), i govore istim jezikom kao Sarmati (Skitskim). A Sarmati istim kao Iliri. (Halkonidil)" ******* iznad sam vam resio jednacinu sa tri nepoznate, vecitu nedoumicu. naravno, od tih prokletih Srba ne ocekujem cak ni obicno HVALA, a kamoli vise. samo primer Zanke Stokic je dovoljan, kad ju su je svi kolege ostavili, izdali...a ipak joj je na sahrani svirala pesma, po njenoj zelji "Oj Srbijo"

  • ralence says:

   При продору Готских племена у Римску Империју и Илирију по Византиским списима многа племена уз Готе говорила су Словенским језиком и чак су Византинци њима плаћали одштету да их не нападају и узимали их као плаћене најамнике. Од Римске границе на рекама Рајни и Дунава до југа Илирије и Македоније ,Византијци су дозвољавали тим племенима да се ту насељавају уз обавезу да бране Римско Царство.

 15. Apis says:

  Hevi sit, Miticus, zlatiborski ovan! Malo vas je ali ste velika govna. Poput pedera svesni svoje nakaznoznosti vi se reklamirate kao elita koja kao ima neka dodatna znanja i sposobnosti. Vi ste gospodo samo izgubljeni jadnici koji imaju krizu identiteta. Ovdje vaseg drustva nema pa nastavite pricu između sebe. Kad zavrsite parkirajte jezik jedan drugome u dupe.

 16. Miticus says:

  Ne secam se da sam tebe, Apise, pominjao negde. Ali me podsecas na Aliju, junaka iz romana Vuka Draskovica "noz", kada je hteo da proguta jedini dokument, koji mu dokazuje da je Srbin, jer nije hteo da poveruje u to, vise je voleo da se zanosi da nije Srbin, jer je tako odgajen. Tako i ti ne mozes nesto prihvatiti: "to sto nisi, to jesi a to sto jesi, to nisi" citat iz istog romana. Inace, ne znam kako da i o cemu komentarisem, kad su mi obrisani svi komentari u kojem sam samo jasno naveo, koristeci se validnim slikama, koje jasno govore da je hriscanstvo, ma u kom obliku, Judaizam prilagodjen nejevrejima. Ukucavao sam u google "papa i rabin", kao i "Jicak Kaduri i patrijarh Pavle". Jesam li napisao nesto uvredljivo i da nije istinito?

 17. Apis says:

  Micitus, gde i šta si trazio uopšte me ne zanima niti ćeš ikad naći ono što tebi nedostaje. Meni je srpska krv koju nosim sasvim OK a pravoslavlju jednostavno nemam šta dodati ni oduzeti.

 18. zlatiborski ovan says:

  Apis Says: oktobar 12th, 2015 u 3:13 pm Poput pedera svesni svoje nakaznoznosti vi se reklamirate kao elita koja kao ima neka dodatna znanja i sposobnosti. Vi ste gospodo samo izgubljeni jadnici koji imaju krizu identiteta. ******* bogumilski clovece, kad cete vi kripto hriscani, a sustinski jos tzv. bogumili/patareni, sto se tice duhovnog karaktera, prestati sa zlobom, osporavanje svakoga ko pokaze neko znanje,... inace, dobro vas je opisao Dvornikovic. Zato su ga titoistacka olos i ubila, navodno neuspela operacija. Isto kao sto je navodno Nedic skocio kroz prozor

 19. vidovnjak says:

  Javlja mi se, nakon opsežne DNK analize koju provedoše Rvati, a koja im pokaza da su srpskog genetskog sastava, da je Rvat zaista samo dijagnoza. Doduše, nije ni nema lako da priznamo da su divljaci za koje je svet rekao "sačuvaj nas, Gospode, kuge, gladi i Hrvata" - stvarno naš nekakav odrod. Sreća, te kuca neka glad na vrata svuda, pa i kod Rvata, možda se, kad im padne pritisak, prisete da im je čukundedin deda slavio sv. Trifuna, a ne fensi Valentina. Do tada, neka nas s našim Muslimanima na miru, ne treba nam, za sada, vaš Rvatski savet da je bolje ići na neki dernek nego se preispitati zašto smo tu gde smo i ko smo mi da zemlju nasleđenu bilo od pravoslavnih ili muslimanskih predaka rasparčavamo zato što se to nekom belosvetskom masončini hoće. Možda baš sada raste neka generacija koja je spremna da ozvaniči pojam Srbin islamske veroispovesti, šta to Rvate briga? Ko njima cima kavez i pita za mišljenje?

 20. zlatiborski ovan says:

  Vidovnjak Says: oktobar 12th, 2015 u 5:03 pm Javlja mi se, nakon opsežne DNK analize koju provedoše Rvati, a koja im pokaza da su srpskog genetskog sastava ///////// nema apsolutno srpskog DNK. On moze biti i hrvatski, montnegrinski, ilirski (Albanci iz CG, a štokavci su posebnan deo), bosnjacki. Najpravilnije (radi bolje apstrakcije/percepcije) ga je nazvati Ilirskim A i neistina je da su Hrvati cisto "srpskog" DNK. Jer sam vec ranije napomenuo da su ti starohrvati gadno postradali od Tatara (razbijali lubanje hrv. deci, i cerekali se (Toma Arhidjakon)- poznato?) Moderni Hrvati su mesavina Tatara i starohrvata, tj. Morlaka. Cak je Kukuljevic iymisljao neke bitke starohrvata i Tatara (Borba Hrvatah s Mongoli i Tatari), kojih nije bilo kako je dokazao Klaic (Klaic, Povijest Hrvata u razvijenom sr. vijeku, str. 322)

 21. zlatiborski ovan says:

  Videti fusnotu (152): http://postimg.org/image/7ls6iizwv/

 22. Apis says:

  zlatiborski ovan Says: oktobar 12th, 2015 u 4:56 pm Apis Says: oktobar 12th, 2015 u 3:13 pm Poput pedera svesni svoje nakaznoznosti vi se reklamirate kao elita koja kao ima neka dodatna znanja i sposobnosti. Vi ste gospodo samo izgubljeni jadnici koji imaju krizu identiteta. ******* bogumilski clovece, kad cete vi kripto hriscani, a sustinski jos tzv. bogumili/patareni, sto se tice duhovnog karaktera, prestati sa zlobom, osporavanje svakoga ko pokaze neko znanje,… ------------------------------------------------------------------------ Ti nesrećo sa svojim znanjem možeš učiti svinje kako se govna jedu.

 23. mija says:

  Hrvati su vatikanski konstrukt. Ko u njega veruje mora imati psihičkih problema. Nemci veruju da su poreklom Geti, tj. Goti, tj. Vizigoti (zapadni Goti). Znamo iz istorije da su postojali i Ostrogoti (istočni Goti) koji su u jednom trenutku napali i osvojili Rim, pa se vratili na istok. Nemačka istorija dalje uči kako su ti Ostrogoti nestali, asimilovali se, pretopili negde na teritoriji današnje Ukrajine. Takodje tvrde da je do pre jednog do dva veka živeo ostrogotski jezik, za koji ne kažu da je sličan nemačkom, ali to podrazumevaju, a onda se i on ugasio. Vidi djavla!!!

 24. zlatiborski ovan says:

  Nemačka istorija dalje uči kako su ti Ostrogoti nestali, asimilovali se, pretopili negde na teritoriji današnje Ukrajine. ////////// imas Simotaku, koji kaze da su se Sloveni ranije zvali Geti tj. OSTROGOTI

 25. zlatiborski ovan says:

  The Getae or Slavs ravage the borders of Thrace https://tinyurl.com/obp576r

 26. Paštrović says:

  Град у Грчкој изнад Олимпа (који) носи име наше нације. Случајно? Или је историја коју смо учили нетачна? https://www.google.ca/maps/place/Servia+505+00,+Greece/@40.180906,21.995273,15z/data=!4m2!3m1!1s0x135830e0cf8c43b9:0x3decc3818dc7a5cc Bravo profesore i Srbine, samo tako, ne odustaj ni za pedalj i ćeraj dalje. Ponosim se što sa tobom, lično, imam veoma uspješnu korespodenciju.

 27. Paštrović says:

  I, da biste prestali sa prepucavanjima, pljuckanjima, nadpametovanjima, podrugivanjima i ostalim bestijalnim glupostima, poslušajte što kažu ova dvojica, koje niko od "zvaničnih srbskih istoričara" ne jebe ni 2%. Kao i sama SANU! A, što je i najvažnije, ne gube vrijeme dijeleći naš srbski narod na hrišćane, muslimane, fašiste, komuniste, pedere i lezbejke i ostale. Ili si Srbin, ili nijesi, i tačka! Ovu dvojicu Srba sam pomno preslušao već 3 put, ali mi ni to nije dovoljno. Nadam se da ćete smoći "snage i vremena" bar za jedno slušanje? ====================================================== И иcкpeнa зaxвaлнocт paдиo-тeлeвизиjи Peпубликe Cpпcкe нa oвoj тeми, a кoja знaчи и "пуштaњe вpaгa из бoцe". Ko je нaмa, уcтвapи, пиcao иcтopиjу? Пa oни иcти кojи cу Cpбиjи пpиje paвнo 100 гoдинa oдузeли пpaвo дa ce зoвe пoмopcкoм и пpимopcкoм зeмљoм. http://web-tribune.com/iza-kulisa/petar-askraba-knjizevnik-i-publicista-posedujem-neoborive-dokaze-o-postojanju-prastare-srpske-drzave-zagorske-srbije-koja-se-prostirala-od-alpa-do-soluna-video

 28. Svetislav says:

  Normalno je kad neko govori isti jezik da je isti narod. Tu mi nije jasno kada neko to negira. E sad, vi mozete taj isti jezik napuniti stranim recima pod pritiskom okupacije ili propagande (turcizmi, germanizmi, talijanstina, novopecene izvrnute kvazi reci kao "hrvatizmi"), itd. Ukratko, svi u svetu nam se smeju sto se razumemo, a zovemo svaki od tih jezika posebno. Logicno je da ako ima najvise istorijske gradje da je taj jezik zvan raskim, srpskim, serbskim itd, da ga tako i zovemo i da se ne brukamo u svetu! Ali politicke kuhinje zapada, turske, itd podgrejavaju lokalne jezike, pa se pre neki dan "bosnjacki heroj" senad hafizbegovic na tv federacije bih, nazvao sam sebe konjem i magarcem pricajuci srpski jezik?

 29. Pingback: Народни музеј Краљево » ИСЛАМИЗАЦИЈА СТАРЕ РАШКЕ И НАСТАНАК ИМЕНА САНЏАК

 30. Duško Sekulić says:

  Vrli proesor govori istinu i pored opasnosti da bude ubijen i da ga nema. On je veliki a samo veliki govore istinu koja ostaje zauvijek!

 31. Nismo Hrvati već Srbi katolici says:

  Tajnu skriva Vatikan o Srbima Katolicima Samo Sveta stolica raspolaže podacima o prevođenju Srba u katolike. U Vukovaru i Jajcu pronađena Arhiva – spiskovi pokatoličenih Srba današnjh „hrvata“ U vezi sa prisilnim katoličenjem Srba ostaju nam dva otvorena pitanja na koja do danas nisu dati tačni odgovori: koliko je za to vreme NDH pokatoličio Srba i koliko se pokatoličenih Srba posle oslobođenja (1945. i kasnije) vratilo svojoj pravoslavnoj crkvi? Na oba ova pitanja tačne odgovore može dati samo Katolička crkva u Hrvatskoj, jer je ona pedantno beležila svaki slučaj preveravanja. Dokaz za ovo naše tvrđenje je i to što su posle oslobođenja Vukovara 1992. godine kao i Jajca u Katoličkoj crkvi nađene desetine kilograma raznih crkvenih knjiga i drugih dokumenata. U Vukovarskoj katoličkoj crkvi pronađene su pedantno obeležene knjige o pokatoličavanju Srba u Hrvatskoj na širem području ovog grada u vreme od 1908. do oslobođenja 1945. godine i posle oslobođenja. Zabeležene su redom 1977, 1978, 1980. i tako sve do 1991. godine. Čak i posle 1945. godine nastavljeno je katoličenje Srba. Fratarskim krasnopisom zapisane su desetine srpskih porodica čiji su članovi prešli u katoličku veru. Nižu se imena i prezimena i drugi podaci – porodice Ružić od šest članova; porodice Ostojić, roditelja i dvoje dece; porodice Popović i mnogih drugih koji su u Vukovaru 1941. godine spasavali glave menjajući veru. Tako sve do porodica Lukić, Vlaškalić, Savić, Jakovljević, Babić, Stojanović, Milovanović, Marjanović, Vukojević, Đorđević, Simeunović, Radovanović i još mnogo drugih. Nižu se i podaci o prekrštenim porodicama Gajić, Marić, Janković, Živanović, Obradović, Đaković i drugih. Teško da će neko od Srba (ili bilo ko drugi) ikada moći doći do knjiga i dokumentacije o katoličenju Srba u Hrvatskoj koje se čuvaju kao najstroža tajna u trezorima katoličke crkve u Zagrebu i trezorima Vatikana, jer je Sveta stolica redovno dobijala izveštaje od Stepinca o katoličenju Srba u Hrvatskoj. Naše procene su različite: broj se kreće: od 240.000 (Izveštaj Stepinca Svetoj stolici koji je on obelodanio), pa preko 250.000 do čak 350.000. Veljko Đurić („Prekrštavanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“) smatra da je u NDH pokatoličeno 350.000 Srba. Da bi se utvrdio tačan broj pokatoličenih Srba u NDH, neophodno je znati tačan broj pravoslavnih Srba na dan osnivanja NDH, tačan broj umorenih u toku njenog postojanja i tačan broj prognanih Srba. U broj pokatoličenih Srba treba uračunati i decu umorenih roditelja, na koju ukazuje i Karlhajnc Dešner („Sa Bogom i fašistima“): „I deca su tamo klana na hiljade. Da, čak su bili stvorili zasebni koncentracioni logor i za njih – u Loboru, Jablancu, Mlaki, Bročici, Ustici, Gradiški, Sisku, Jastrebarskom i Gornjoj Rijeci. Samo 1942. godine tamo su bacili 24.000 dece, od kojih je polovina umorena. S vremenom je, svakako, državnim i crkvenim vlastima izgledalo korisnije da decu sačuvaju. Pošto su roditelji bili u najviše slučajeva mrtvi ili zatvoreni, deca su se lako mogla preobratiti u jedino spasavajuću veru. Katolička „Karitas“, čiji je predsednik bio Stepinac, preuzimala je staranje o deci bez roditelja i njihovo prevaspitanje je išlo tim lakše što mnoga deca nisu uopšte imala srodnike. Mnoga su bila suviše mala kada su pala pod „staranje“ „Karitasa“ da bi znala svoje poreklo, svoje selo ili čak samo ime. Tako ima bezbroj mladih ljudi i danas u Hrvatskoj koji žive kao verni katolici, čak kao njihovi sveštenici, a da ne slute kojim okolnostima imaju da zahvale to što su katolici. Nemali broj tih srpskih dečaka i devojčica je registrovan na teološkim fakultetima Italije, Argentine, Australije i SAD. To je i tragedija ove srpske dece i Srba kao naroda. Oni su danas ortodoksni katolici i zreli ljudi, a ne znaju da su Srbi, ne znaju da su im roditelji bili Srbi, ne znaju za svoje rođake: braću i sestre i njihove potomke srpske nacionalnosti. Njihovi sinovi su bili u Tuđmanovoj fašističkoj soldateski, ubijali svoje rođake, a da to nisu znali. Palili su i rušili njihove kuće, a nisu znali da to čine na zemlji na kojoj su rođeni… Oni koji su postali katolički sveštenici uklopili su se u ortodoksni katolički kler i žarko propovedaju „jedinospasavajuću veru“. Tako je i sa decom pokatoličenih Srba za vreme NDH: i ona, kao ortodoksni Hrvati i katolici, danas čine to isto što čine deca Srba umorenih za vreme NDH.

 32. ljubisav says:

  Posle ovako uopstenih gore navedenih komentara,suvisno je ista komentarisati.Postovani Profesore svaka cast za tekst!

 33. MMV says:

  Profesore Salih u narednom periodu ocekujem da cete obuhvatiti period stvaranja nove drzave BiH, sa akcentom na simbole koji su uzeti na zastavi . Ko zna, zna a ko ne zna neka nauci uzet je grb Kotromanica Srpskih Vlastela koji su ziveli u 15 veku, dakle neposredno pred dolazak Turaka na Balkan. Alija Izetbegovic iako je bio muslimanski orjentisan nije mogao da pobegne od istine o poreklu svog naroda. Isto tako, znao je za svoju bolest i bilo je samo vreme kada ce Bogu doci na ispovest, a Bog se ne laze, ako misli u raj. Zato je morao da postavi stvari tamo gde su prekinute u 15 veku i da se nastave u 21 veku. DRAGA BRACO PO KRVI IZETBEGOVIH VAM JE OSTAVIO AMANET, DA TO ISPRAVITE, SAMO DA VI TO UKAPIRATE. Interesano bi bilo profesore Salih da negde u svojim pisanijama obuhvatite period Austro-Ugarske vladavine na prostoru BiH i sadasnje Hrvatske o prekrstavanju Srba i kojekakvim represalijama a sve u cilju unistavanja ortodoksne Pravoslavne vere- Srpskog naroda. Zelim Vam dobro zdravlje, licnu srecu i blagostanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u