ИСТОРИЧАР ТВРДИ: „Партизани и усташе убијали четнике и цивиле!“

ISTORIČAR TVRDI: „Partizani i ustaše ubijali četnike i civile!“

14 oktobra 2016

rep-cetnici_420jij

Masovna grobnica na uzvišenju Šibovi kod Banjaluke u kojoj su kosti oko hiljadu zverski ubijenih vojnika, pripadnika crnogorskih četnika kojima je komandovao Pavle Đurišić, ali i žena, staraca i dece, samo je jedna od mnogih neotkrivenih – uverava istoričar dr Aleksandar Stamatović.

On, u razgovoru za „Novosti“, navodi i da su crnogorske i bosansko-hercegovačke četnike tokom mučnog egzodusa, na putu ka Sloveniji sustizali i ubijali i ustaše i partizani.

– Krajem novembra 1944. godine Pavle Đurišić je na osnovu konsultacija sa Dražom Mihailovićem doneo odluku o pokretu četničkih trupa iz Crne Gore ka Bosni. Tako je 2. decembra izvršeno njihovo okupljanje iz južne i centralne Crne Gore u okolini Podgorice koje su brojale oko 7.000 boraca. Njima se priključilo i oko 3.000 žena, dece i staraca iz četničkih porodica, kaže Stamatović. – Pridružio se i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Lipovac sa 56 sveštenika i monaha. To nije bio konačan broj, jer su pored njih bili i svršeni teolozi, klirici i crkveno-manastirski poslužioci. Ovaj spoj boračkih jedinica i svojevrsnog narodnog zbega više je ličio na pogrebnu povorku, krenuo je iz Podgorice i stigao u Rudo 28. decembra.

U tom gradiću Đurišić je dobio od Mihailovića naredbu o promeni plana, po kome se moralo nastaviti ka Trebavi. Izvršena je nova preformacija jedinica koja nije bila bazirana na teritirijalnoj osnovi, zbog čega je bilo negodovanja kod nekih četničkih grupa. Ostalo je zapamćeno da je Đurišić iz pištolja ubio jednog mladog četnika, koji je otvoreno negodovao zbog razbijanja teritorijalnih jedinica.

– U Rudom je održan sastanak četničkih komandanata iz Crne Gore, pograničnih crnogorsko-srpskih krajeva, Hercegovine i doneta odluka o proboju crnogorskih, hercegovačkih i romanijskih četnika kroz Bosnu. To je odudaralo od planova Draže Mihailovića, pa je kasnije, posle niza peripetija, između njega i Đurišića došlo do definitivnog razlaza – navodi naš sagovornik.

Pavle je sa svojom grupacijom 18. marta 1945. krenuo iz reona planine Vučjaka i na tom putu su mu se pridružili četnici iz romanijske regije i Hercegovine. Celim putem povlačenja od Podgorice napadali su ih partizani, a po izlasku iz Crne Gore i prelasku u Bosnu, pored partizana sukobili su se sa ustašama i muslimanskom milicijom. Pretrpeli su velike gubitke, a dodatnu muku predstavljali su im ranjenici, tifus i glad. Tako iznemogli bili su topovska hrana goniteljima. Koja je grupacija od ove tužne kolone pala u njihove ruke i završila u grobnici sela Šibovi otkriće ekshumacija koja je najavljena za proleće naredne godine.

SPORAN I SPOMENIK

Zahtev ravnogoraca za ekshumaciju masovne grobnice Đurišićevih četnika nadomak Banjaluke, osvežio je i sećanja na burna zbivanja od pre 12 godina kada je „crnogorskoj Ravnoj gori“ – mestu Gornje Zaostro, pet kilometara udaljenom od Berana, pokušano podizanje spomenika vojvodi.

Stvar se tada toliko usijala da je Berane posetila delegacija EU koja je razgovarala sa vlastima, episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem i predstavnicima Odbora za izgradnju spomenika Đurišiću. Dva puta pre toga, specijalna jedinica MUP minirala je postament na kome je trebalo da bude postavljen spomenik Đurišiću. Da bi sprečio sukob naroda i policije episkop Joanikije je pozvao članove odbora da na Dan ustanka 13. jula, za kada je bilo zakazano podizanje spomenika, što je tada zabranila Vlada Crne Gore, dođu u manastir Đurđevi stupovi na parastos četnicima. Parastosu je tada prisustvovao i Ilija, sin vojvode Đurišića, sa svojim sinovima od kojih se jedan zove Pavle.

SARADNJA SA DRLJEVIĆEM

Početkom 1945. godine Đurišić je kontaktirao sa crnogorskim separatistima koje je u Zagrebu predvodio dr Sekula Drljević.

– Misleći da će na kraju rata doći do sukoba angloamerikanaca sa Sovjetima, Drljević nije prestao da planira formiranje nezavisne Crne Gore. Đurišićeva grupacija mu je trebala kao paravan za fiktivnu crnogorsku vojsku pod njegovom komandom kod režima NDH. Posle niza pregovora, u Zagrebu su Đurišićevi opunomoćenici potpisali ugovor sa Drljevićevim, pristajući da se njegova grupacija nazove Crnogorska narodna vojska. Pavle je bio njen operativni, a Drljević vrhovni komandant. Drljević je bezuslovno prihvatio Đurišićev zahtev da kod režima NDH izradi u najkraćem mogućem vremenu prihvat četničkih ranjenika, nejači i tifusara, njihovo lečenje, i prevoz preko teritorije NDH, kaže profesor Stamatović. – Čim je saznao za ovo Draža Mihailović ga je 23. marta oglasio za izdajnika, i naredio da se obrazuje ravnogorski sud koji će mu suditi…

(Večernje novosti)

KOMENTARI31 komentara

 1. Sale says:

  Vatikan,London,Hitler,Pavelić i Tito protiv Srba........http://zlj13051967.wordpress.com/2014/10/19/vatikanlondonhitlerpavelic-i-tito-protiv-srba/

  • Lune says:

   Hm,hmm..Tito, nije bio protiv Srba, na protiv Srbi su bili najbrojniju u partizanima. Cetnici, su bili "genetska greka srba",i saradnici okupatora,znaci Tito nije ubijao Srbe nego saradnike okupatora, bez obzira na naciju,veu itd,itd...

   • David says:

    Takva razmisljanja nas najvise i unazadjuju. U realnosti, jednako zlo prema samom narodu su pravili i Partizani i Cetnici. Cuo sam prica konkretno za selo odakle smo dosli: "Jedan dan dodju Cetnici, i traze Partizane i njihove jatake, pri tome streljaju par sumnjivih ljudi. Koji dan kasnije dolaze Partizani i traze ove prve i isto tom prilikom streljaju par ljudi. Posle dolaze i Svabe i traze i jedne i druge... i opet streljaju par ljudi..." Narod je ispastao. Sto se tice samih Partizana i Cetnika, oba pokreta su zeljela isti cilj samo su preferirali razlicite nacine. Partizani bi cesto ulazili u sukobe sa Njemcima, ali Njemci bi iz odmazde uvek kaznjavali stanovnisto po receptu 50 srba za jednog njemca. Cetnici su vise gledali da sacuvaju sam narod i zato su cesto suradjivali na Nacistima. Ali nije da nisu ulazili u sukobe. Cetnici su odneli velike pobjede u bitkama protiv nacista, nekad su i suradjivali sa Partiyanima... Jednom rijecju, radili su ono sto Srbija radi danas, "vaga" izmedju Rusije i NATO-a

    • Aj vitnis says:

     Ispravka - partizani su vrlo RETKO ulazili u sukob sa Nemcima. Da Nemci nisu pravili ofanzive, partizani uopšte ne bi imali ratnu istoriju. Ispravite malo svoja saznanja i pronađite istinu. Nije teško. A možete malo i razmisliti, šta su to partizani ustvari radili pet godina? Kako su se hranili? Oblačili? Gde su spavali tolike godine? Ako pronađete i jednu "veću" bitku partizana i Nemaca, a da nije vezana za nemačku ofanzivu, skidam kapu. Ako pronađete ijednu bitku napada partizana na Nemce, a ne obrnuto, skidam kapu. Znači, lepo su mirovali, sanjarili, krali i otimali po srpskim oblastima od Srba. Među Hrvate nisu smeli, među muslimane nisu smeli, među Albance nisu smeli i ceh su platili Srbi. Nađite neku bitku gde su napali muslimane, albance ili hrvate, koji su svi na svoj način vršili genocid nad srpskim narodom, i skidam kapu. Partizani su jedna mitska prevara Srba. Već danas ih uopšte i ne spominju, ali koliko sutra, naša deca će učiti pravu istinu.(Nisam četnički rodoljub, otac mi bio partizan i komunista, ali džaba. Otac mi umro 1983. dok je još uvek važila nametnuta istina, pa sam imao sreće da se ne sukobim sa njim. Možda se ne bi ni sukobio. Jer moja otac je bio u konc logorima u Rozeti i Tenju od 1943. Valda je došao na odmor i zarobe ga u Zrenjaninu. Tamo mu bila prva žena, ne moja majka. Nikada nije pričao ni o logoru ni o partizanima. Bio je kapitalista i posle rata su mu sve oduzeli, ali kao komunista i partizan, postao je neki direktor. Znači da kod mene nema ostrašćenosti prema partizanima, jer sam odrastao kao partizansko-komunističko dete, na partizanskim filmovima i bajkama. Ipak, kao Srbin imam pravo na istinu, a ona je prilično žalosna)

     • Lune says:

      Hm,hmm..postoje, pisanja, evociranja..o partizanskom "spavanju"..valjda na "ravnoj gori'..? Partizani, Druge proleterske, su prpesacili oko 30-40.000 kilometara, tokom NOB.

 2. Jugoslav says:

  Zajednička veza imeđu Četnika i Ustaša je da su i jedni i drugi u 99% slučajeva ubijali Srbe. Đujićevi, Ljotićevi, Đurišićevi i Kalabićevi su posebno u tome bili aktivni, što za Dražu ne bih uopšte tako rekao. U selu odakle su moji četnici su sve poklali i čak svu djecu osim jednog koji se sakrio samo zato jer nisu imali dovoljno slanine i rakije. Djevojke su prethodno silovali. Toliko o četnicima.

  • Milan CG says:

   Možemo li, kojim slučajem, saznati ime tog sela?

   • Lune says:

    Hm,hmm..dovoljno je i selo Vranic, a nije na odmet procitati, o silovanju Sofije Ristic,njenih dve cerke,odsecanje dojki, klanje pred majkom, pronalazenje partizanske bolnice, koju su krile u zemunici,klanje zarobljenih partizanskih ranjenika itd,itd SUBNOR.org.rs

 3. aca says:

  a ovo?? http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80_%D0%88%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE

 4. aca says:

  Logor Jastrebarsko nalazio se u mestu Jastrebarsko, nedaleko od Zagreba, u Republici Hrvatskoj (1942. godine Nezavisna Država Hrvatska). Logor je postojao dva meseca. Zauzeli su ga partizani Četvrte kordunaške brigade NOVJ, oslobodili preživelu ulogorenu srpsku decu i kaznili njegove organizatore i čuvare. U njemu su bila ulogorena uglavnom srpska deca uhvaćena, zarobljena i oteta u planini Kozari posle nemačko- ustaške ofanzive na opkoljene kozaračke partizane i zbegove srpskog naroda. Deca su bila starosti od jednog meseca do četrnaest godina. Jastrebarsko, logor za srpsku decu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, bio je u II svetskom ratu jedini koncentracioni logor (zatvor, tamnica, stratište) u svetu specijalizovan za smeštaj i pogrom dece. Patent hrvatskog nacionalizma, nepoznat i nemačkim fašistima, jedinstven u istoriji civilizacije, kojim je, nedvosmisleno, vršen genocid nad Srbima.[1][2] [3][4][5] Oko 1.300 logoraša prebačeno je u Jasenovac. Ali kroz dečji logor Jastrebarsko, u periodu 12. jul 1942 — 26. avgust 1942. prošlo je 3.336 dece, najviše srpske, od toga više od 2.000 sa Kozare. Logor je bio pod upravom časnih sestara kongregacije sv. Vinka Paulskog. Za nepunih mesec i po dana umrlo je 768 dece (po izjavi grobara Franje Ilovara, koji je bio plaćen „po komadu"!). 26. avgusta 1942. Četvrta kordunaška brigada NOVJ zauzela je Jastrebarsko. U logoru je zatečeno 727 zatočenih dečaka i devojčica. Komandant brigade Nikola Vidović zabeležio je o susretu sa malim logorašima:

 5. aca says:

  Pokolj u Pomoravlju, poznat kao „Februarski pokolj”, izveden u noći 1. februara 1944. godine, je bio organizovana likvidacija građana Srbije (najvećim delom intelektualaca[1]) proglašenih komunistima, koju su izvršili Mihailovićevi četnici, u saradnji sa okupatorom, u II svetskom ratu. U pomoravskim gradovima Jagodini, Ćupriji i Paraćinu je u toku jedne noći 1/2. februara 1944. ubijeno 46 osoba (u Jagodini 24, u Ćupriji 10, i u Paraćinu 12). Ubijeni su poticali iz raznih gradskih slojeva - među njima je bilo radnika, studenata, profesora i sudija. U Jagodini je 14 lica zaklano u kućama, na očigled ukućana, 2 na ulici, jedno na Crvenoj poljani pod Đurđevim brdom a pet lica sutradan na Bresjanskom polju. Iz Ćuprije je izvedeno 30 lica a 12 zaklano, od kojih su neki bačeni u Mijajilovu jamu. U Paraćinu su zaklali 4 lica u kućama, jedno usput, a 9 u Glogovačkoj šumi.[2] Masakri su počinjeni dok je trajao policijski čas, verovatno uz dopuštenje nemačkih okupacionih vlasti.[3] U policijskom izveštaju Nedićeve uprave piše da su pokolje počinila NN lica.[4] Pokolj su izvršile „crne trojke” Ravaničke četničke brigade,[5] koja je pripadala Ivankovačkom korpusu JVO.[6] Pokolj u Pomoravlju je bio deo četničke kampanje terora krajem 1943. i početkom 1944. godine u okupiranoj Srbiji.

  • milovan says:

   Pokolj izvrsili Mihajlovicevi cetnici u saradnji sa okupatorom.To je toliko tacno,kao ova sadasnja deca uce u Zagrebu i Sarajevu "HISTORIJU".Srbo-cetnicka agresija na Hrvatsku i Bosnu. Takvu "HISTORIJU"propagiraju i po Beogradu,u ciji krug izgleda i vi spadate.Ako nas baba Nata satera u nekakvu YU drzavu,koju su planiralipod drugim imenom.Imace te priliku da ucite decu,kako su Karadzic,Mladic,Milosevic koljaci i ubice.Da su sramota SRBSKOME RODU.Podlogu imate Hag pa filmove,novinske clanke iz "CELOG NAPREDNOG"sveta.Garantujem vam da cete imati daleko vise materijala za ljagu ovih casnih boraca i slobodara,nego li za saradnju RAVNOGORSKOG POKRETA sa okupatorom.Niste usamljeni ima takvih "HISTORIKA"koji kao i vi izvirujete ispod suknje onih baba u crnom,a bogme i iz Cedinog,Cankovog i Izmstbegovicevog dupeta.

 6. Goran says:

  Prvo četnici su bili samo jedni, i to pod komandom đenerala Draže Mihajlovića. Nedićevci, Ljotićevci i ostali nisu bili četnici.I nemojte mešati babe i žabe. Najveća nesreća Srbskog naroda došla je od ruke partizana i komunista. Više su komunisti pobili nego Nemci za 4 godine okupacije. Šteta je što pojedini Srbi i dalje veruju u komunističku propagandu.

  • Svetislav says:

   Major Đurišić nije poslušao gen Dražu i vojvodu Đujića, i poverovao je usrašama i u reč njihov sluga "crvenih" kurvata, sadašnjih montenigrosa!

   • marinko says:

    draza preveren nije smijo prihfatiti borbu u bosni preverili su ga partizani i ustase i muslimani draza terbo povuci cetnike iz bosne i crne gore u srbiju i cetnicku familiju i ici u gerline

  • Lune says:

   Hm,hmm..ispao ti je negde usput iz "tobalca" Kosta Pecanc !

   • Dusko Nedovic says:

    Sramota je tako govoriti i blatiti četnike ali me ne čudi od pojedinih crvenih Srbomrzaca i to da rade da nije bilo četnika uva Srbskog ne bi bilo na mnogim teritorijama đe je bilo mješovito i manjinsko Srbsko stanovništvo,sramota je pojedini da se zovu Srbi i pravoslavci...

    • Lune says:

     Hm,hmm..u svom, intervjuu, cerka Ante Pavelica, hvali oca i drazu,cak je podarila i Drazino, ponizavajuce, milosrdno pismo poglavniku, i zahvalio mu se za lekove koje mu je poglavnik poslao, da se ne uliti.

   • milovan says:

    Kosta Pecanac je bio stari cetnicki vojvoda,pre I.sv.rata.Prebacen je sa solunskog fronta aeroplanom u Toplicki kraj.Dolaskom u Toplicki kraj podigao je 1917godine Toplicki ustanak.Saveznici su odugovlacili(narocito Englezi)sa vecim angazovanjem,tako da je taj ustanak bio neuspesan.Za vreme II.sv.bio je komandant ISTOCNE GRUPE CETNICKIH ODREDA.ZAPADNOM GRUPOM KOMANDOVAO JE TAKODJE STARI CETNICKI VOJVODA ILIJA TRIFUNOVIC-BIRCANIN.Brz poraz KJV i odmazde koju su vrsili Nemci nad civilima.Pecanac apeluje na Drazu i partizane da obustave sve akcije protiv Nemaca,do iskrcavanja saveznika(neka i Englezi iskrvare malo svoju gu*icu).Narod Toplice je 1917g.krvavo platio ustanak,stari vojvoda je to nazvao izdajom saveznika.Draza je odbio Pecancev predlog i trazio da se cetnici povinuju njegovim komandi.Jedan broj cetnika prelazi KJV i Drazi,drga manja grupa ostaje uz Pecanca i progone tzv.Drazinovce,a kasnije i partizane.Pecanac se stavlja u sluzbu vlade djenerala Nedica.Po naredjenju Draze Pecanac je likvidiran.

 7. milovan says:

  Sta vam nije valjlo u nastavku komentara.Istina vam izgleda nij jaca strana.

 8. Dondon says:

  Ne treba nama Englezi da falsifikuju istoriju kad to mozemo i sami. Odricanje i Djurisica i njegovo proglasavanje za izdajnika od strane Draze Mihajlovica govori apsolutno sve. Inace poznato je da je Djurisic bio najveci zlotvor Srpskog i Crnogorskog zivlja. Draza je vise puta naredjivao da svoje jedinice dovede u red i prestane sa praksom klanja porodica partizanskih clanova, ali se Djurisic uvek oglusavao o naredbe da bi na kraju i krenuo u saradnju sa okupatorom. Upravo zbog njega i njemu slicnih Mihajlovic i kompletan ravnogorski pokret dosao je na glas saradnika nacisticke Nemacke i uskracivanja pomoci od strane Engleza i okretanja partizanskim jedinicama.

  • Lune says:

   Hm,hmm...znaci.net/draza mihailovic

 9. padre says:

  Pa ti si ju već ispravio, da se mi ne mučimo sa time!Mnogo znaš, tvoja glava nije za dve noge!

 10. jovo says:

  ko je ubija srbe u drugom sv. i sad isti ljudi ubijaju srbe i nazivajuj ih cetnici a to su saveznici partizani muslimani ustase i siftari i nema se o cemu pricati sve isto ko nezna proslost nezna buducnost

  • marinko says:

   bilo isto ko i u oluji ustase i muslimani i partizani protiv srba beograd je sad izdo srbe preko drine jar su u beogradu titovi ljudi i deca ali se rodijo srbski car dolaziiiiiii na balkan oko za oko zub za zub biti ce

 11. Rudolf says:

  Iz "Protokola Sionskih Mudraca" .....Neko vrijeme bi s nama mogla izaći na kraj svjetska koalicija gojima, ali nas od toga osigurava onaj duboki korijen nesloge među njima, koji se više ne može iščupati. Mi smo među njih ubacili suprotstavljenost osobnih i nacionalnih interesa, religiozne i plemenske mržnje, koje smo odnjegovali u njihovim srcima tijekom ovih dvadeset stoljeća. Zahvaljujući svemu tomu,nijedna država ni na kojoj strani svijeta neće dobiti trajnu potporu, jer svi moraju znati da je sporazum protiv nas njima samima nepovoljan. Mi smo odveć jaki.Države ne mogu, čak ni onaj mali pojedinačni, sporazum sklopiti a da mi tajno unjemu ne sudjelujemo..... PS Ako pokušate čitati Hr sajtove slične tematike,vidjet ćete isti tekst ali suprotnog predznaka? "Ratuju oni koji se ne poznaju,za interese onih koji se jako dobro poznaju ili su čak u rodbinskim odnosima"

 12. Sasa says:

  Cujes srpski ustaso, partizani su pobili 100000 Srba u drugom ratu I posle njega,kolilo su pobili cetnici? Ajde lazove napisi! I ako se ko borio protiv ustasa to su bili cetnici, ovi tvoji komunoustase bi obicno "slucajno" bili u nekoj drugoj sumi kad su bili najveci pokolji Srba u NDH. Vrhovni stab komunoustasa 3 katolika, Broz Bakaric i Kardelj,pametnome dosta sto ti naravno nisi.

 13. seva says:

  Moja mati I moja baba su najbolji istoricari a ovi ostali neka ne bulazne .One su ispod kozare I bile su u Jasenovcu .Prezivjele su samo zato sto su dobile trbusni tifus I bile su skoro mrtve I kad su ih bacilli u jamu nisu ih dobro zatrpali I tu je bilo stotine leseva I nekolicina je prezivjela tako sto su ih partizani pronasli I smjestili u zemunicu.Sada mi istoriju pricaju oni koji su se rodili dugo poslije rata .ma daj oladite malo .Partizani su se borili I zivote davali a cetnici sumnjaci su samo krali I sakrivali se malo vamo malo tamo

 14. slobo says:

  Sasa koje sin ti godiste I sta ti uopste znas o tom ratu.Nije te sramota da iznosis te podatke I to javno.To sto ti pises je odvratno .Mogu ti reci da su moja mati I baba veci istoricari of tih debila koji iznose ove podatke .One su ispod KOzare I bile su u Jasenovcu a I tamo je neko prezivio .U ostalom koliko je bilo ofanziva I gdje su se sprovodile .U bosni I to protiv naroda I Partzana ane u Srbiji protiv cetnika jer su bili na istoj strain.Samo gdje vam je tada bio kralj sa zlatom.Magle se ufatio.Tako da ne pricas o nekim podacima o kojim nemas pojma .I ja sam Srbin a sto si ti to bolji of mene .jedno je srpstvo a drugo cetnistvo daleko I'm kuca bila.

  • Sasa says:

   Kako te nije stid da postujes Hrvata Broza koji je sa vama manipulisao kroz citav drugi rat dok su njegovi sunarodnici vrsili najmonstruozniji genocid u Evropi. Znaci Hrvati kolju Srbe a tvoji preci pod komandom jednog Hrvata, to da nije tragicna istina moglo bi u rubriku vjerovali ili ne.Sto se tice same borbe protiv komsija ustaša a oni su ovde u Hercegovini bili glavni problem poceli su je cetnici pocetkom juna a ne jula kada su tvoji idoli poceli ustanak navodno protiv fašizma a u stvari protiv srpske monarhije i protiv srpskih nacionalnih interesa, ubistvo srpskog zandarma je i simbolički dokaz tome. Njihova bolesna mrznja prema dotadasnjoj vlasti je isla dotle da su ubijali ljude samo zato sto su primali penzije kraljevine Jugoslavije, ako hoces konkretne primjere napisaće ti mladi i neobavjesteni Saša.I kakve su to neistine oko broja likvidiranih Srba,pa imenom i prezimenom ih je u Srbiji izbrojano 50 hiljada, ispada da su jadni Srbi veci fasisti od Njemaca, apropos vase borbe protiv fašizma.

 15. Milojko Urošević says:

  Zahvaljujući Nediću,Draži Mihailoviću,i mudrom narodu srbskom,Srbi su u Srbiji prošli relativno dobro.To jest,više su komunisti za kraće vreme pobili Srba od Nemaca.Ali su nam preko Drine ustaše,muslimani,domobrani i Nemci pobili milion. Partizani su se sklonili kod ustaša,gde su se naoružavali,snabdevali i imali zajedničkog neprijatelja,četnike,ili Jugoslovensku vojsku u otadžbini. Crvena Armija je dovela sa sobom ustaše zarobljene ispod Staljingrada,preobukla ih u partizane,i kao besne pse,pustila od Gornjeg Milanovca do Beograda,pali,kolji,ubij,siluj. Onda je iz Tolbuhinovog štaba dovezen Broz da nam bude gospodar gori od Hitlera i on tada kaže:''Srbija nema čemu da se nada,za nju neće biti milosti''. Dužnost je nama Srbima da se prvo obavestimo koliko je mrtvih Srba i ko ih je pobio.Koliko smo mi Srbi pobili drugih.Koliko su nam naroda pobili komunisti posle rata.Kako je pljačkana Srbija,ko je razbio i Brozovu Jugu,koliko je pobijenih Srba oko i u Srebrenici,itd. Jer je ISTINA od Gospoda,ona će nas otrezneti,umudreti,spasiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *