ISTORIČARI O MILI ĐUKANOVIĆU: Politikant i udvorica, diktator bez rezultata

ISTORIČARI O MILI ĐUKANOVIĆU: Politikant i udvorica, diktator bez rezultata

22 novembra 2014

milo-djukanovic1Milo Đukanović je povredio slobodarska osećanja Srba izjavom da je Princip terorista. Ne iznenađuje me što se priklonio već viđenoj ujdurmi.

Ovo je za „Blic“ izjavio Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske. Dodik je reagovao na istup premijera Crne Gore, koji je proglasio Gavrila Principa za teroristu i time, zapravo, izvršio atentat na Srbiju i istorijsku nauku.

Na Svečanoj akademiji u Podgorici, povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, Milo Đukanović je, ničim izazvan, napao Principa. Uz to, koristeći selektivno citate, optužio je i Srbiju da je 1918. okupirala Crnu Goru i ukinula joj državnost.

Đukanović je poslednji koji bi trebalo bilo šta da kaže na tu temu. Ne iznenađuje me jer je to u diskursu koji on ima i kojeg se drži kroz priznanje Kosova i mnoge druge poteze – komentariše Dodik.

Istoričari u Srbiji i Republici Srpskoj takođe nisu iznenađeni Đukanovićevom izjavom. Vide je kao, u suštini, politikantsku i udvoričku. Sve što je rekao o istoriji nema veze sa činjenicama, tvrde oni.

– Što se tiče Kraljevine SHS, podsetio bih Đukanovića da je 1988. on lično zamerao Slovencima i Hrvatima što ne slave 1. decembar, dan nastanka te kraljevine – kaže istoričar Čedomir Antić.

On smatra da sve to što Đukanović priča predstavlja čistu demagogiju „diktatora bez političkog i ekonomskog rezultata, koji sam sebe nasleđuje kao mladi kadar“.

Antić, takođe, smatra da je Đukanović u izjavi u kojoj se ponosi što 1999. nije ušao u sukob sa NATO „izgubio kontakt sa realnošću“.
Ni za istoričara iz Banjaluke Borivoja Miloševića, člana UO Instituta „Ivo Andrić“, izjava Mila Đukanovića ne predstavlja iznenađenje.

Takvih politikantskih izjava smo se naslušali. Đukanović ne poznaje elementarne istotijske činjenice, a njegove izjave su upućene zapadnim centrima moći, kojima se sluganski dodvorava – kaže Milošević. On podseća Đukanovića da je crnogorski kralj Nikola u svom proglasu pozivao sunarodnike na odbranu srpstva protiv Austrougraske.

– A što se atentata tiče, dvor se, kao i svaki drugi, ogradio od ubistva Ferdinanda, ne samo crnogorski, već i srpski – podseća Milošević.

Za razliku od srpskih istoričara, ali i opozicionih političara u Crnoj Gori, izjavu Mila Đukanovića juče niko od predstavnika vlasti u Srbiji nije želeo da komentariše. Kako je više funkcionera SNS nezvanično reklo, „zarad dobrih odnosa u regionu i atmosfere pomirenja“ ne bi komentarisali Đukanovića. Identične odgovore smo dobili u SPS-u.

KOMENTARI3 komentara

  1. nemereviše says:

    zahvaljujući gorepomenutom za mene je cg odavno prekrižena. Uveo sam joj ekonomske ,političke i druge sankcije!

  2. joka says:

    smrad crnogorski!!!

  3. Nikola says:

    Kada je covjek toliko dugo u politici,izgubi svaka dodir sa stvarnoscu. Jos kad' je ekstra placen,ili kad zna da ce mu takve izjave donjeti korist naravno da ce u svakoj prilici izjavljivati slicne gluposti. Sve u cilju sto duzeg ostanka na vlasti. Sto se tice nase brace Crnogoraca,oni su I dalje moja braca I ostati ce to zauvjek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *