ИСТОРИЧАРИ ОБЈАШЊАВАЈУ: Зашто Британци мрзе Србе вековима?!

ISTORIČARI OBJAŠNJAVAJU: Zašto Britanci mrze Srbe vekovima?!

3 jula 2015

20150206183117_287746 630Britanska rezolucija o Srebrenici, u kojoj se Srbi optužuju za genocid nad Bošnjacima, samo je logična posledica politike Britanaca prema Srbiji koja seže u vekove, smatraju istoričari.

Oni kažu da su imperijalistički ciljevi Velike Britanije bili uvek u sukobu sa interesima Srbije.

– U prvoj polovini 19. veka Velika Britanija je štitila interese Turske nauštrb Srbije. Oni su i na Berlinskom kongresu 1878. tražili da se Srbija odrekne nekih srezova na istoku Srbije u korist Turaka.

Kada je 1903. izvršen atentat na kraljevski par Obrenović, Britanija je bila prva zemlja koja je sa Srbijom prekinula diplomatske odnose, i to je trajalo tri godine – kaže za Kurir akademik Dragoljub Živojinović.

Britanija je, podseća, podržala aneksiju BiH 1908., kada su Austrougari na silu pripojili Bosnu, a protiv naših interesa su bili i u balkanskim ratovima 1912. i 1913.

– Postoje podaci koji pokazuju da se Britanija zalagala za stvaranje velike Albanije u želji da spreči Srbiju da izađe na more dodaje on, dok istoričar Momo Pavlović kaže da su Britanci, kada je počeo Prvi svetski rat, pritisakali da se Srbiji oduzmu teritorije na severu kako bi rat bio lokalizovan.

– Britanija je imperijalistička država i njeni interesi se nikada nisu poklapali sa srpskim. Tako je bilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i nakon toga.Podržavali su separatističke tendencije u SFRJ, a podržavaju i albanske teroriste.

Istoričar dr Srđan Cvetković navodi da je Britanska tajna služba veliki novac uložila u prevrat 27. marta 1941, koji je uvukao Kraljevinu Jugoslaviju u Drugi svetski rat;

– Britanci su tražili otvaranje novog fronta kako bi umanjili svoje gubitke, što je imalo katastrofalne posledice po naš narod.

I NOVA REZOLUCIJA NA NAŠU ŠTETU

U novoj varijanti britanske rezolucije o Srebrenici samo su kozmetičke izmene, suština je ista – Srbija se i dalje optužuje za genocid.

Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je juče ta nova varijanta rezolucije, u koju su uneti i neki elementi ruske rezolucije. Ublažen je deo koji se odnosio na seksualne zločine, pa sada piše da su ih činili svi u konfliktu. Međutim, i dalje je naglašeno da postojanje genocida ne sme da se negira. Vučić je rekao da nov tekst ne može da se nazove pobedom Srbije:

– Nijedan tekst rezolucije o Srebrenici za nas ne bi bio lak. Pažljivo ćemo proučiti predlog i radićemo sve da zaštitimo naše interese.

1878. na Berlinskom kongresu Britanija tražila da se Srbija odrekne nekih srezova u korist Turske

1903. Britanija bila prva zemlja koja je sa Srbijom prekinula diplomatske odnose posle atentata na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu Obrenović

1908. zvanični London podržao aneksiju BiH od Austrougarske

1912-13. Britanija je bila protiv srpskih interesa u balkanskim ratovima

1914. na početku Drugog svetskog rata Britanija tražila da se Srbiji oduzmu teritorije na severu

1941. britanska tajna služba finansirala prevrat 27. marta, kojim je Kraljevina Jugoslavija uvučena u Drugi svetski rat

(R. Kantar, Kurir, Srbin.info)

KOMENTARI18 komentara

 1. Čudna vest says:

  Pa dobro. To je šta je Britanija radila protiv Srbije. A gde je "zašto"? Ne mislite valda da ćemo kupiti bez provere da su se "Britanski imperijalistički interesi sukobljavali sa interesima Srbije"? Pa sukobljavali su se sa interesima svih država sveta, a ne samo Srbije. Dakle, gde je odgovor ZAŠTO to Britanija radi gotovo istovetno kao i Nemačka i Amerika? Da ja napišem?

 2. Milan says:

  @Čudna vest.......treba da znas da Britanci nas "vole" jer smo mi najbolji da preko nasih ledja kao i u proslosti, dodju do svojih ciljeva. Ovo sta sada rade sa rezolucijom je samo nastavak igre prema Rusiji jer ocekuju i ocekivano se je i desila, reakcija Rusije na njihov predlog za rezoluciju. Ovo sto rade je naredba Washingtona i cisto je i razumljivo jer Ameri podrzavaju ISIL i moraju da se pokazu kako su za bosanske muslimane, tj. Srbe muslimanske veroispovesti.

 3. Paštrović says:

  Pa dalje: 1944. je zdušno sa ostalim našim "saveznicima" razorila Srbiju, i to veoma temeljno, ubivši pritom više hiljada građana. O materijalnoj šteti da i ne govorimo... a prethodno su pljunuli na Jugoslovensku Kraljevinu, i izdali kralaj Patra; 1999. je uradila isto ono iz 1944., uz "muzičku pratnju" desetogodišnjih sankcija, otimanjem KiM, i pravljenjem od Srbije totalne kolonije najnižeg ranga; 1945. je dovela Tita na vlast, vajnoj jugoslovenskoj vladi dala nekakav hotelčić u londonskom dauntaunu, i to je tobože bila "naša" teritorija. Tako, kao i ovim domorocima po ovom američkom kontinentu što su sve lapili, a dali im rezervate... đe su "slobodni kano sokolovi"; 1980., kad je ono Tile geknuo, poslali su svoju delegaciju na sahranu "velikog jugoslovenskog vođe", koji je Srbima, uz pomoć "srba" uradio ovo što je uradio. Ima ovog sranja koliko ti duša ište, ali prepustimo velikom Dragoljubu Zivanoviću da nam o tome besjedi, jer je on za englesko-srbske odnose "babaroga". Dakle, čitajmo ga i slušajmo. I, da ne zabvoravim: ipak treba biti Englez, pa se nikad na bojnom polju ne pomlatiti direktno sa Srbima. Imaju oni za te rabote Svabe, ustaše, balije, Sipce, Bugare i ostalu fukaru.

 4. Paštrović says:

  EVROPA PODIŽE ŽIČANU OGRADU KAKO BI SPREČILA UČEŠĆE SRPSKIH SPORTISTA (da se malo nakezimo)... BRISEL, 29. jun 2015, (Njuz) – Evropska unija podići će, oko naše zemlje žičanu ogradu, visine četiri metra, kako bi sprečila učešće srpskih sportista u međunarodnim takmičenjima. Kako saznaje Njuz, evropski zvaničnici podsećaju da su srpske reprezentacije u vaterpolu, košarci i odbojci juče pobedile tri evropske i da su primorani na ovakav potez kako bi svoje sportiste zaštitili od srpske dominacije. – Srbi su ovaj put preterali i izigrali naša očekivanja – rekla je Pia Hansen, porptparol Evropske komisije -Nedavna titula koju su mladi srpski fudbaleri osvojili na Svetskom prvenstvu je sve iznenadila, ali ono što smo juče videli nas je potpuno šokiralo i nateralo na ovakvu odluku. Da će Srbija osvojiti titulu Svetske lige u vaterpolo bilo je očekivano i taj trofej smo unapred prežalili. Ipak, pobeda košarkašica u finalu evropskog prvenstva, je faktor koji je prelomio države članice EU da zatraže podizanje ograde kako bi zaštitili naše sportiste. Pobeda odbojkaša nad Italijom samo je učvrstila naš stav i pokazala da donosimo ispravnu odluku – objasnila je Hansen. Ograda će biti postavljena duž granice Srbije sa Mađarskom i Hrvatskom, dok su druge susedne zemlje pozvane da pooštre kontrolu svojih prelaza kako se ne bi desilo da neki srpski sportista ipak prođe na međunarodno takmičenje. Na inicijativu Velike Britanije, pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija bi uskoro mogla da se nađe i rezolucija kojom se osuđuju uspesi srpskih sportista. U toku je živa diplomatska aktivnost, a podnošenje rezolucije se očekuje čim Đoković osvoji ovogodišnji Vimbldon.

 5. Miticus says:

  Ovaj tekst sto je napisao Kantar iz Kurira je apsolutna glupost, pogotovo kad se radi o I Sv. Ratu. Evo malo detalja o I sv. ratu, gledano iz perspektive Britanaca i zasto su usli u raj rat (radilo se i o njihovom dupetu) a to "zasto" su oni prema nama bili takvi..., pa ima sigurno nekih razloga koji se prikrivaju a o kojima mi nemamo pojma i sta su sve kraljevske porodice (Karadjordjevici, Obrenovici) radile, cak i naustrb svog naroda, tj, nas: http://dokumentarnifilmovi.net/ratni/the-necessary-war-2014-hd/ Posle atentata 1903 i Rusi nas nesto nisu bas simpatisali, da ne kazem da nas je ceo svet tada gledao kao Cigane, ali ipak mislim, da je taj atentat izveden u dogovoru sa Britancima (jer Karadjordjevici su dokazane njihove sluge), pa 3 godine "zaziranja" od nas, je cisto da bi se prikrila pozadina svega toga. 27. 3. 1941... demonstracije... Verujem da je Hitler tad doziveo slog, kad je cuo da je tamo neki narod izasao na ulice (bez obzira ko ih je organizovao), pa od sekiracije nije mogao ni da spava sto tamo neki demonstriraju, pa resio eto i da nas bombarduje, zarati sa nama, samo zato sto se uplasio od tih demonstracija. - Mlate bre i ti istoricari..., ali bas mlate.

 6. mija says:

  Istina je da već vekovima postoji čvrst savez izmedju Vatikana i Britanije. Oni se u svakoj situaciji medjusobno podržavaju i pomažu, vodeći računa da svoju "intimu" sačuvaju od očiju javnosti. Ono što je interes Vatikana, to je i interes Londona. I neprijatelji i ciljevi s im zajednički. I Vatikan i London su dva svetska finansijska giganta i mogu da kupe svaku vojsku da im služi i uvek ih imaju više na raspolaganju, mada obično najviše koriste onu koja je najmoćnija. Trenutno je to pretežno USA, pre toga je bila pretežno Nemačka itd. Zahvaljujući tome što je stara kolonijalna sila, Britanija ima ogroman finansijski uticaj širom sveta. Isto tako veliki uticaj ima i Vatikan, ali na duhovnom, psihičkom i mentalnom planu. Vatikan ima svoje vojske: sve hrišćanske i mnoge nehrišćanske sekte, islam itd. Udruženi su radi uspešnog vladanja i daljeg pljačkanja sveta. Što se njihovog neprijateljstva prema Srbiji tiče, deo odgovora je vatikanskom nastojanju da uništi pravoslavlje na Balkanu i time dobro načne Rusiju. Drugi deo je prilično banalan: neko mora biti i neprijatelj. Ako su im prijatelji i Slovenci i Hrvati i muslimani i Albanci i Madjari, ko je onda neprijatelj? Sukoba mora biti, jer nema dobre pljačke bez krvavog sukoba. Ako su svi u jednom regionu njihovi prijatelji, kako bi oni izazivali sukobe? Odlučili su da im Srbi budu neprijatelji. Zbog toga su svi naši dosadašnji napori da uspostavimo dobre odnose sa Britanijom bili neuspešni. Tako će i ostati dok je sveta i veka, jer se Britanci i katolička crkva ni za jotu nisu promenili još od srednjeg veka, pa neće bar do sledećeg milenijuma. Nisu ni imali razloga da se menjaju, jer im je išlo više nego dobro. Mi samo treba da shvatimo, a posle će nam sve biti mnogo lakše. Zato se oni trude da mi nikad ne shvatimo, glume prijateljstvo, savezništvo itd. Toga nema ni u Londonu ni u Vatikanu. To su ljudi hladni kao zmije, nezamislivo bezosećajni i sebični, proračunati u nastupu i brutalni u ostvarivanju ciljeva i obračunu sa svakim, samo ako će im to doneti i najmanju korist.

 7. mija says:

  Pardon. Ispravka: U rečenici koja počinje od petog reda napravio sam jednu grešku. Stoji: "Zahvaljujući tome što je stara kolonijalna sila, Britanija ima ogroman finansijski uticaj..." a hteo sam da kažem: "Zahvaljujući tome što je stara kolonijalna sila, Britanija ima ogroman POLITIČKI uticaj..."

 8. frka says:

  Ja sam davno napisao da je Balkan lakmus papir (posebno Srbija kao Piemont malih slavenskih plemena koji nisu ni svjesni gdje pripadaju) za sve svjetske ratove pa je tako i sada.Tu se lome koplja vec hiljadama godina.Pamet u glavu,Nemoj nekome Srbinu da padne napamet da se bori protiv svoga brata bez obzira na politicko razilazenje.Cilj Njemacke i Amerike je da ugasi slobodarski duh koji jos jednino kod Srba tinja,Sve ce uciniti da to nestane jer ste primjer drugima a to je velika opasnost za njihove planove.Ove rvatsko bosansko albanske ovce ionako ne shvacaju o cemu se radi,Srbi su bili i ostali jedini pravi drzavotvorni narod.Svaka budala ce prelomiti jedan prut ali snop ne moze ni najjaci.Zato bez svadje,,kad prodju sve nepogode onda se mozete svadjati,Pozdrav pametnima koji znaju da ne pada snijeg,,tralala..

 9. Kiki says:

  Zaboravili ste da spomenete da su gadovi bombardovali i Republiku Srpsku!

 10. ujo says:

  gluposti, srbija je oduvijek bila i biti će britanski papir za brisanje dupeta, samo što srbi misle da su centar svijeta pa se okreću malo tamo malo ovamo. zaboravljaju na staru imperijalnu politiku zavadi pa vladaj, sad kada se srbija lomi između istoka rusije i zapada eu, budite sigurni da će britanci učiniti sve da izbor bude demokratski prema eu. a iskreno britance zaboli za srbiju, sjete se te nebitne zemlje samo kad se rusi sjete da bi mogli imati malo veći uticaj na balkanu

 11. mija says:

  Britanski ambasador u Beogradu u periodu posle bombardovanja bio je Čarls Kroford. Pred smenu ambasadora, tj. njegov odlazak iz Beograda on je dao jedan poduži intervju, čini mi se za RTS u kom je rasterećen daljih ambasadorskih obaveza ispljunuo nekoliko svojih otrovnih bisera. Na neko nevino i krajnje ljubazno pitanje novinarke on je sa ciničnim osmehom odgovorio: "Kad biste vi Srbi znali šta mi (Britanci) mislimo o vama!" Nije mogao da se uzdrži. O čemu se zapravo radi? Oni moraju da jedni druge i sami sebe neprekidno pune negativnim emocijama prema nama, jer je to jedini način da dobro obave prljave na našem tlu kojim ih zadužuju. Otud mržnja na nižem nivou. Na višem imam utisak da nema ničeg. Samo hladna računica i možda povremeni narcisoidni bes kad im nešto nije po volji.

 12. Keserovic D. says:

  ujo-moj Bitno je da nisu Zagreb bombardovali za vreme drugog svetskog rata,to leglo fasizma,ustastva,sovinizma...

 13. marko says:

  Koji je vama andrak ovde se ne radi o ujama i Zagrebu,,,,Ovde se radi o tome da su Sile Antante (svi znamo koje su to zemlje)1918 ponudile kolika Srbija treba da bude (a nije malo ponuđeno) ali ludom kralju ni to nije dosta nego pravi kraljevinu SHS (preteču Jugoslavije).Videše oni sakime imaju posla pa posle osamdesetak godina razmišljaju "pa vama treba malecka Srbija kad ste mentoli"

 14. Keserovic D. says:

  Marko znas ti dobro o cemu se radi,ne pravi se lud! Srbija je vise puta bombardovana u drugom svetskom ratu od "prilatelja saveznika". Zagreb i ostali ustaski gradovi u NDH su postedjeni,a kao to su bili njihovi neprijatelji! Sve je jasno kao dan!

 15. ujo says:

  kes, ustaški gradovi split a pogotovo zadar su itekako bombardirani. samo ne razumiješ osnove geostrategije, englezi smatraju njemačku prijetnjom, čim je austrija ušla u bosnu krenule su igre sa srbijom. bila je jedna knjiga britanska politika na balkanu pokušaj pronaći....

 16. Keserovic D. says:

  ujo,Pogodjene su par puta luke i eventualno zeleznice uz minimalne civilne zrtve. To se i ne moze nazvati "bombardiranje"

 17. marko says:

  Keseroviću bombardovanje i odabir ciljeva i kada je Titov štab ( preko britanskih oficira za vezu)označavao.A zašto su Titovi partizani u napredovanju zaobišli Jasenovac? Jadnici su morali sami u proboj

 18. Keserovic D. says:

  Marko,razume se odabir ciljeva vojnih(Nemackih),pruga itd.ali je razoreno mnogo civilnih objekata po Srbiji uz mnoge poginule civile! Tito je zaobilazio Jasenovac da bi se pobilo sto vise Srba iz Hrvatske i Bosne. Zajedno sa ustasama je svim silama napadao cetnike da bi ih sprecio da dodju do logora!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *