ISTORIJA: Kompjuter od pre Hrista

ISTORIJA: Kompjuter od pre Hrista

15 oktobra 2014

kompjuter34554345Početkom prošlog veka, ronioci su vadeći iz potonulog broda grnčariju, vino u amforama, mermer i bronzane figure izvadili i neobičnu spravu veličine kutije cipela. Potonuli brod koji su istraživali bio je grčki teretnjak koji potiče iz prvog veka pre nove ere, i služio je za prenos luksuzne robe.

Dugo nakon tog otkrića niko nije znao čemu je služila pronađena sprava. Tek nakon blizu 70 godina pošto su napravljeni rendgenski snimci, detaljno je restaurirana aparatura i otkriveno je za šta je ona, u stvari, služila. Naime, instrument koji je pronađen u olupini starog broda je, ni manje ni više, astrolabijum, sprava koju koriste astronomi pomoću koje prate kretanje Sunca, Meseca, nekih planeta i utvrđivanje tačnog trenutka ravnodnevice. Ova sprava je nazvana kompjuter iz Antikitere po ostrvu u čijoj blizini je nađena.

Šokantno otkriće bilo je neverovatno jer ukazuje na to da su stari Grci bili u stanju da naprave precizan instrument koji bi svojom složenošću mogao da se poredi sa satnim mehanizmom koji je inače nastao tek 14 vekova kasnije.

Osim toga, predmetni instrument je imao i diferencijalni pogon, drugim rečima, jedni zupčanici pokretali su druge zupčanike, a u pitanju je specifičan mehanizam koji je, inače, patentiran tek krajem 19. veka. Dakle, Grci su za ovakav mehanizam znali čak 1.900 godina ranije.

Kao i obično kad su u pitanju slične misterije, jedna od mogućnosti jeste da se radi o poklonu vanzemaljaca. Ako bi to bilo tačno, zašto onda nisu znali za sve planete koje mi danas pratimo, već su pomoću svog astrolabijum pratili samo pet.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *