ИСТОРИЈА НА ВИДИКУ: Путин понудио Јапану мировни споразум

ISTORIJA NA VIDIKU: Putin ponudio Japanu mirovni sporazum

12 septembra 2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je na plenarnoj sednici „Daleki istok: Proširenje granica mogućnosti“ u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku zaključivanje mirovnog sporazuma između Rusije i Japana do kraja godine bez preduslova.– Pregovaramo sedamdeset godina. Premijer Japana Šinzo Abe je rekao: „Hajde da promenimo pristupe“. Hajde. Dakle, evo šta mi je palo na pamet: hajde da zaključimo mirovni sporazum – ne sada, već do kraja godine – bez ikakvih preduslova – rekao je Putin.

– Rusija i Japan žele da postignu mirovni sporazum i potrebno je stvoriti povoljne uslove u regionu – rekao je ruski predsednik.

– Prvo, hoću da kažem da je Šinzo u pravu: i on i ja želimo da postignemo mirovni sporazum. Smatram da je to izuzetno važno i u našim bilateralnim odnosima i u smislu stvaranja povoljnih uslova za razvoj situacije u svetu. O ovome je upravo govorio predsednik Kine Si Đinping. Moramo stvoriti povoljne uslove u regionu. I ja se u potpunosti slažem sa tim – istakao je Putin.

– Japan je naš prirodni partner i želimo da razvijamo punopravne odnose – dodao je ruski predsednik.

Četvrti Istočni ekonomski forum održava se od 11. do 13. septembra u Vladivostoku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *