ISTORIJA POD KONTROLOM – Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

ISTORIJA POD KONTROLOM – Najtajanstvenije vojne operacije svih vremena

13 marta 2014

Poland Hamas SlayingMnogi istorijski događaji su promenjeni zbog tajnih misija koje je sprovodila vojska ili obaveštajne službe na čelu sa svojim vladama.

Rezultat ovih razotkrivenih aktivnosti su: učinjene nepravde, razotkrivene zavere, ubistva, i promene vlada kako bi se sve zadržalo u tajnosti.

Ovo su  najveće tajne vojne operacije u istoriji.

Operacija Paperclip

Pokrenuli su je američki obaveštajci posle Drugog svetskog rata kao prikriveni pokušaj da regrutuju nacističke naučnike za rad u SAD. Ispostavilo se da je misija bila veoma uspešna.

Projekat MKUltra

Ovaj projekat je tajni naziv istraživačkog rada vlade SAD na eksperimentima o ljudskom ponašanju (kontrola uma) uz pomoć naučnika obaveštajne službe.

Koristeći nesvesne građane SAD i Kanade ovaj projekat je uključivao korišćenje lekova (najviše LSD) i drugih hemikalija, hipnoze, lišavanja čula osećaja, izolaciju, fizičko i seksualno zlostavljanje i razne oblike torture.

Operacija Antropoid

je šifrovan naziv pokušaja atentata nacističkog oficira Rejnharda Hejdriha. Operacija je izvedena u Pragu 27. maja 1942. godine od strane Britanske specijalne izvršne jedinice uz saglasnost Čehoslovačke vlade u izbeglištvu.

Iako je u napadu samo ranjen, Hejdrih je umro od zadobijenih povreda 04. juna 1942. godine.

Njegova smrt je dovela do talasa nemilosrdnih odmazda, uključujući uništavanje sela i ubijanje civila.

Invazija na Zaliv svinja

Neuspešan pokušaj vojne invazije na Kubu od strane paravojne brigade 2506 17. aprila 1961. godine.

Kontra-revolucionarna vojska obučena i finansirana od strane vlade SAD i centralne obaveštajne agencije CIA, bila je poražena u pokušaju invazije od strane kubanskih oružanih snaga kojim je komandovao premijer Fidel Kastro u roku od tri dana.

Operacija Gnev Božiji

Tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972.godine, 11 članova izraelskog olimpijskog tima su ubijeni, što je podstaklo ubistva širom Evrope.

Operacija Gnev Božiji koju je pokrenuo izraelska premijerka Golda Meir, je isplanirana i izvršena od strane Mosada (izraelske specijalne jedinice), je uključivala sistemsko istrebljenje jednog dela članova palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), za koje se sumnjalo da su učestvovali u ubistvima…

Operacija Neptunovo koplje

Pokrenuta u okviru odmazde američke vlade protiv terorističkog napada 9. novembra uključujući Al-Kaidu, operacija Neptunovo koplje je jasna akcija hvatanja ili ubijanja Osame Bin Ladena.

Posle više od deset godina akcija je bila uspešna.

Operacija Valkira

Operacija Valkira u toku Drugog Svetskog Rata je bio plan izadaje nemačkih oficira i preuzimanje kontrole nad civilima.

Oficiri nemačke vojske general Fridrih Olbriht, general-major Hening fon Treskov i pukovnik Klaus fon Štaufenberg su izmenili plan i pokušali da preuzmu kontrolu nad nemačkim gradovima, razoružaju SS i uhapse nacističko rukovodstvo kad bi Hitler bio ubijen u zaveri 20. juna.

Hitlerova smrt (ne njegovo hapšenje) je bila neophodna da bi nemačke vojnike oslobodila zakletve koju su mu dali. Posle duže pripreme zavera je sprovedena 1944. godine, ali nije uspela.

Operacija HAOS

Bila je šifra za operaciju domaće špijunaže od strane CIA pod predsednikom Lindonom Džonsonom. Cilj operacije je razotkrivanje mogućeg stranog uticaja na studentski anti-ratni program.

Projekt 404

Je šifrovan naziv za tajne operacije američke avijacije u kasnijim godinama rata u Vijetnamu. Cilj je bio snabdevanje i obučavanje Kraljevske Laoske avijacije.

Projekt Azorian

Vlada SAD-a je potrošila preko 800 miliona dolara kako bi završila ovaj projekat, koji je uključivao popravak K-129 Sovjetske podmornice potonule 1968. godine.

Misija je preduzeta u nadi da će se popraviti sve na podmornici uključujući nuklearne rakete, dokumenta i tajnu opremu. Hug Glomar Istraživač je bio brod koji je specijalno napravljen kao glavno sredstvo za sprovođenje misije.

Akustična maca

CIA projekat pokrenut od strane direkcije za nauku i tehnologiju koji je imao za cilj iskorišćavanje mačaka u špijunuranju Kremlja i Sovjetskih ambasada.

Baterije i mikrofoni su ugrađivani u mačke, a antene u rep. To bi omogućilo da mačka snima i prenosi zvik iz svoje okoline. Zbog problema sa odvačenjem pažnje, osećaja gladi kod mačaka je morao da se obradi u drugoj operaciji.

amerika-vojska02Zarobljavanje Abu Omara

17. februara 2013.godine, CIA je zarobila Milanskog imama, Abu Omara, i prevezla ga u Egipat. Prema izvorima Abu Omar je mučen zbog navodnih veza sa islamistima.

Nakon gneva javnosti, italijanski sudovi gone preko 26 agenata CIA i mnoge druge zbog ovog događaja.

Projekat Fubelt

Američka vlada predsednika Ričarda Niksona sa CIA je bio pokušaj manipulisanja čileanskom vladom u cilju da se spreči jačanje Salvadora Aljendea.

Projekat je uključivao atentat i vojni udar kojim bi se učvrstio položaj čileanskog predsednika Eduardo Frei Montalva.

Operacija Zlato

1950.godine, američka CIA i britanska obaveštajna služba se udružuju u misiji slamanja odbrane sovjetske armije prisluškivanjem u njihovim redovima ne bi li došli do informacije koja bi odredila pravac njihovog delovanja.

Ovo je omogućila Operacija Zlato u kojoj su prokopali tunel ispod sovjetske uprave u Berlinu pomoću koga su presretali zemaljske komunikacije. Međutim pre nego što je misija i počela, špijunska krtica Džordž Blejk je otkrio tunel i osujetio misiju.

Operacija Merlin

Cilj operacije je bio da se stvori lažan i manjkav nuklearni plan i da se predstavi irancima kako bio se odložilo stvaranje njihovog nuklearnog oružija.

Mada je delovalo da sve ide prema planu, misija nije uspela kada je ruski naučnik koji je predstavio plan bio previše pametan i pogrešno istakao nedostatke  neprijatelju i tako još više ubrzao program.

Projekat MKNaomi

To je šifrovano ime za CIA istraživački projekat od 1950 do 1970-ih godina. Informacije koje povezuju ovaj projekat sa specijalnim operacijama su oskudne. One nas izveštavaju da je ovo naslednik projekta MKDelta i da je fokusiran na biološke projekte i ratove, na čuvanje materija koje bi mogle da onesposobe ili ubiju testirani subjekt i razvijanju uređaja koji bi mogli da šire takve materije.

Operacija ptica Rugalica

Tajna kampanja CIA-e da utiču na medije koja je otpočela 1950. godine.

Operacija Kufire

Program koji nastoji da identifikuje i prati sve članove komunističke partije, koji su nagrnuli u Gvatemalu tokom Arbenzovog režima.

Preko Kufire CIA je beležila sve njihove pokrete. Ova operacija je uključivala i pokret Ernesta Če Gevare.

Operacija MAIS

CIA je pokrenula ovu operaciju kako bi kupila nazad rakete Stinger koje su date mudžahedinima kako bi se avganistanci borili protiv sovjetske vojske.

Na neki način ovaj projekat je stvoren kako bi očistio nered koji je napravila druga misija, Operacija Ciklon, kojom je finansirana sovjetsko-avganistanski rat.

Sve u svemu, pored potrebe američke vlade da potroši 65 miliona dolara da povrati sve projektile, on je proglašen za neuspešan zbog pratećih problema.

Operacija Washtub

CIA je organizovala ovu operaciju  da bi lažno optužila Gvatemalu kao bliskog saveznika Moskve izgradnjom lažnog sovjetskog skladišta naoružanja u Nikaragvi, koja ako se dokaže, može da zbaci sa vlasti predsednika Gvatemale Jakoba Arbenz Guzmana.

Misija je smatrana uspešnom, mada nije ispunila originalne ciljeve. Predsednik je svrgnut uz pomoć lažne sovjetske podmornice.

Operacija Feniks

CIA, američka specijalna jedinica, australijski vojni tim za obučavanje i snage bezbednosti Južnog Vijetnama se udružuju u ispunjenju programa Feniks, čiji je cilj neutralizovanje Vijet-Konga.

Ali umesto napada na vojnike program je bio usmeren na otmicu civila i prikupljanje informacija od njih. Većina civila posebno oni koji su bili osumnjičeni Vijetkongovci su otimani, mučeni i ubijani.

Projekat MKOften

Ministarstvo odbrane i CIA se udružuju u ovoj misiji i testiraju razne lekove na ljudima i životinjama, i proverama uticajnosti lekova na ponašanje i uticaj na toksikološki sastav žrtava.

Projekat OTPORNOST

Ovaj projekat je kooperacija između DOD I CIA koji je imao za cilj da prikupi informacije o grupama širom SAD koji bi mogle da ugroze objekte i ljudstvo CIE.

Zvezdana kapija projekat

Šifrovano ime za nekoliko podprojekata američke vlade koji se bave istraživanjem psihihičkih fenomena sa vojnim i domaćim aplikacijama, posebno “daljinsko gledanje”: navodna sposobnost da se “psihički” vide događaji, sajtovi, ili informacije sa velike razdaljine.

Operacija Ivy Bells 

Da bi stekle prednost u hladnom ratu, vojska SAD, NSA I CIA radile su zajedno na prisluškivanju sovjetske komunikacije radi saznavanja novih informacija o raketnoj tehnologiji, podmorničkim inovacijama i ostalih vrhunskih tajni.

Ohotsko more ima duge komunikacione linije ispod svojih talasa i kada je otkriveno da su povezane baze Petropavlovsk i Vladivostok.

(Web-tribune.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zmaj says:

    Za veci deo ovih operacija postoji samo jedan problem. Iza njih ne stoje drzave ili sluzbe nego pojedinci poznati kao "hidden hand" ili pravi upravljaci nase stvarnosti

  2. Katarina says:

    hm, nedstaju najmanje tri najvece i najopsežnije operacije, od kojih su dve još u toku... obe su globalne, a ne vodi ih jedna služba, već više njih...paralelno ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *