ИСТОРИЈА СЕ ПОНАВЉА – Ситуација у Украјини као пред КУРСКУ БИТКУ

ISTORIJA SE PONAVLJA – Situacija u Ukrajini kao pred KURSKU BITKU

3 maja 2023

ORUŽANE snage Ukrajine nastavljaju da gube bitku za Bahmut (Artjomovsk).

Širina gradske zapadne periferije koju još kontrolišu (sve ostalo su već izgubile) svela se – nakon što su Vagnerovci pod borbom napredovali novih 120 metara – na nešto više od kilometar i po.U slučaju Jubilejne ulice – još je i manje. U njoj su Ukrajinci, koji su morali da se povuku, minirali devetospratnicu, koju su bili pretvorili u „tvrđavu“, ali nisu uspeli.

Nejasno je: da li nisu imali dovoljno eksploziva (postavili su ga u podrum) ili su u žurbi – bojeći se zarobljavanja – nešto pogrešnop uradili.

A iza te zgrade (na zapad) nalazi se samo nekoliko privatnih kuća iza kojih su – njive.

Ukrajinske snage su prethodnih dana prilikom odstupanja redovno dizali važne zgrade u vazduh. Nisu poštedeli ni bahmutski Dom kulture i kuću sa muralom „Srećna porodica“.

Međutim, na bahmutskom delu fronta jedino se i događaju značajnije promene, mada ruska vojska ima uspeha i u borbama za Ugljedar i Avdejevku.

Moskvoski vojni stručnjak Vasilij Dandikin navodi da ruski vojni vrh sada uvlači Ukrajinu i njene zapadne pokrovitelje u stratešku zamku kakvu su 1943-će Staljin i Žukov pripremili Nemcima:

„Tada smo u Kurskoj tenkovskoj bici namerno prešli u defanzivu, a naši protivnici su se spremali za revanš za Staljingrad. Nemcima smo tada `povadili zube` tokom nekoliko dana defanzive, a onda prešli u kontranapad. Mi i danas čekamo napad protivnika, a u međuvremenu izvodimo preventivne udare po ukrajinskim štabovima, koncentraciji trupa i skladištima goriva i municije. Primera radi, 30. aprila prilikom našeg raketnog napada na tačke privremene dislokacije ukrajinske 24. mehanizovane brigade i odreda za specijalne operacije u Konstantinovki, poginulo je preko 200 ukrajinskih vojnika, a oko 280 ranjeno. Udarom po železničkoj stanici u blizini Kramatorska, uništeno je do 200 tona municije ukrajinske armije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *