„ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ“: Руска војска повукла неочекиван потез

„ISTORIJSKI DOGAĐAJ“: Ruska vojska povukla neočekivan potez

15 novembra 2019

Ruski protivvazduhoplovni artiljerijsko-raketni sistem „Pancir-S“ je razmešten na aerodromu Kamišli, na krajnjem severoistoku Sirije. Ovaj sistem je pristigao u ovo područje radi zaštite grupe borbenih helikoptera iz sastava VKS ruske armije, koji će obezbeđivati mešovite rusko-turske patrole. Na aerodromu Kamišli se inače nalazila vojna baza američke vojske koja se u međuvremenu povukla.

Ruski hibridni raketno-topovski kompleks „Pancir-S“ prebačen je na sever Sirije u cilju zaštite helikopterske grupe VKS. Tehnika će pokrivati ove letelice sa zemlje za vreme realizacije njihovih osnovnih zadataka, a koji su povezani sa nedavno postignutim sporazumom između Moskve i Ankare kada je u pitanju Sirija-prenosi internet portal gazeta.ru.Ruski protivvazduhoplovni artiljerijsko-raketni sistem „Pancir-S“ je razmešten na aerodromu Kamišli, na krajnjem severoistoku Sirije. Ovaj sistem je pristigao u ovo područje radi zaštite grupe borbenih helikoptera iz sastava VKS ruske armije. Do oktobra ove godine na prostoru ovog aerodroma su bile smeštene jedinice američke armije koji su ovde obrazovali vojnu bazu. Amerikanci su ovo područje napustili posle početka vojne operacije „Izvor mira“ koju je turska armija pokrenula protiv kurdske milicije koja je aktivna na severu Sirije uz granicu sa Turskom.

Prva grupa ruskih helikoptera je već doletela na ovaj aerodrom, i njena osnovna svrha će biti vazdušno patroliranje nad širim područjem regiona Hasaka, gde će patrolirati jedinice vojne policije.

„Ovaj momenta se može okarakterisati kao istorijski, jer će se sada na aerodromu Kamišli nalaziti naša vazduhoplovna grupa. Sa zemlje će ovaj aerodrom pokrivati PVO sastavljena od sistema „Pancir“-rečeno je za ruski televizijski kanal „Zvezda“.

Što se tiče PVO sistema „Pancir“ on je pre svega namenjen za pokrivanje vazdušnog prostora u bližem radijusu i zaštiti vojnih i civilnih objekata od napada savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada (navođene bombe i rakete klase vazduh-zemlja, krstareće rakete, projektili iz višecevnih lansera raketa + dron-kamikaze). Sistem je osposobljen da maksimlano efikasno rešava sve zadatke u svim meteo-uslovima, dan/noć, pri silnom protivelektronskom dejstvu potencijalnog neprijatelja. Pored kopnene varijante „Pancir“ se može ugrađivati i na pomorske platforme, gde jednako efikasno može da dejstvuje kako protiv vazdušnih, tako i protiv zemaljskih ciljeva.

Podsećamo da su tri vojna helikoptera iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) ruske armije su prebačena na aerodrom Kamišli na severu Sirije. Osnovni zadatako ovih letelica je vazdušno pokrivanje jedinica vojne policije koje patroliraju ovim prostorom. Ovo je preneo internet portal tv „Zvezda“.

Na aerodromu je obrazovana i manja baza koja se sastoji od desetak jedinica specijalne i auto-tehnike za logističku podršku ovim letelicama. U planu je da se ova baza u narednim nedeljama i mesecima proširi, što će omogućiti prihvat dodatnog kontingenta vazduhoplovne borbene tehnike.Osnovni zadatak helikopterske grupe na ovom prostoru je obezbeđenje patrolnih maršruta na severoistoku Sirije. Ova aktivnost se izvodi neprekidno, svaki dan u nedelji. Teritorija vazdušnog patroliranja neprestano se proširuje, i zahvata provinciju Hasaka koja se graniči sa Turskom i Irakom.

Karakteristika ovog patroliranja je let na veoma malim visinima, ne većim od 50 metara, gde piloti moraju da preduzmu sve mere predostrožnosti.

96K6 „Pancir S1” je protivvazduhoplovni hibridni raketno-topovski sistem kratkog dometa. On je namenjen za zaštitu civilnih i vojnih objekata od napada svim savremenim i perspektivnim sredstvima vazdušnog napada. Efikasan je u svim meteo uslovima bez obzira na doba dana (dan/noć), pri masovnoj upotrebi protivničkih sistema za protivelektronsku borbu.Raketama može da gađa ciljeve na daljini 20 km/ visini 15 km, dok topovima pokriva daljinu do 5.000 metara. Topovi dejstvuju brzinom od oko 4,800 granata u minuti. Zahvaljujući svojoj univerzalnosti sistem se može upotrebiti i protiv kopnenih i nadvodnih ciljeva.

(bog-rata.com)

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Sve su to dovukli da brane Izrael od mogucih palestinskih napada. Ovo za mene nije vest, javite kad Rusi nesto urade za Srbiju, za sada toga nema, osim u bla-bla diplomatiji a la Lavrov.

  • padre says:

   Sad kad je čuo tebe, sigurno će se više angažovati!

  • Miraš says:

   Tvoja lupetanja nadvisuju najviše planine sveta. Severoistok Sirije je baš prilično udaljen od Palestine, on je na sasvim suprotnoj strani blizu granice sa Turskom, a blizu je i granice sa Irakom. Za razliku od drugih sirijskih gradova u Kamišliju nema Palestinaca koji su se ranije doseljavali u Siriju, nego u njemu žive Kurdi, Arapi, Asirci i Jermeni. Kamišli (više od 180.000 stanovnika) je glavni grad sirijskog Kurdistana, a tokom sirijskog rata podeljen je na delove pod kontrolom snaga SAA (sirijska vlada) i delove pod kontrolom SDF snaga(Sirijski Kurdistan). Dolaskom ruskih snaga u Kamišli ne samo da se utvrdjuje severna granica Sirije nego time slabi i urušava se američki projekat o nezavisnom Kurdistanu. Irački Kurdistan je podržavan od strane Izraela, te nema sumnje da isto tako Izraelu bi odgovarao i nezavistan sirijski Kurdistan, ali toga neće biti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *