ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Запад изгубио простор из кога се влада читавим светом

ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Zapad izgubio prostor iz koga se vlada čitavim svetom

30 avgusta 2021

Iako su se Amerikanci zvanično povukli u Avganistanu, ostala je mreža CIA u čijoj režiji se izvode novi teroristički napadi. Oni bi da pokažu kako novi talibanski režim nema kapaciet da sačuva mir, kaže publicista Siniša Ljepojević.Zapadni svet i Velika Britanija pokušavaju da prikriju suštinu rata u Avganistanu, ocenjuje on u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“.

Ljepojević kaže da se u Avganistanu nalazi još oko 17.000 američkih plaćenika što predstavlja -kapacitet destrukcije. On naglašava, međutim, da nove vlasti nisu naivne ali da nisu ni bez saveznika.

„Suština onoga što se u Avganistanu želi prikriti jeste činjenica da je po prvi put u poslednjih 200 godina Zapad izbačen iz Evroazije, a to je istorijski događaj. Jer, onaj ko vlada Evroazijom, on vlada i čitavim svetom zbog toga što je taj prostor izuzetno bogat prirodnim resursima,“ rekao je Ljepojević.

Zapad izgubio Evroaziju

Drugu stvar, dodaje naš sagovornik, koju žele da prikriju je način odlaska SAD i NATO iz Avganistana.

On podseća da su pregovori trajali tri godine kao i da ih je na kraju Amerika izdala. Svima je bilo jasno, kaže Ljepojević, da će se oni povuči ali je način na koji su to učinili – iznenađujući.

„To povlačenje svedoči o raspadu unutrašnjeg sistema, pre svega, u Americi. Država je u potpunom haosu. Podsetio bih kako su napustili aviobazu u Bagremu pre mesec dana – bilo je bežanje glavom bez obzira. Iza sebe su ostavili veliku ratnu tehniku, ne samo dve hiljade oklopnih vozila, već i tri aviona „Herkules“ i preko stotinu helikoptera,“ objašnjava naš sagovornik.

Kakvi su to novi talibani?

Da bi prikrili svoju nesposobnost, Ljepojević kaže da Amerikaci plasiraju priče da su postigli dogovor sa talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji) da im ostave svo to naoružanje.

On dodaje da su ovi sad „talibani“ potpuno novi pokret koji se formirao u poslednjih sedam godina. Razlikuje se, dodaje on, na prvom mestu po ideologiji, jer su bliži socijalističkom viđenju društva. Drugo, nastavlja Ljepojević, imaju pripadnike svih etničkih grupa, za razliku od prethodnih talibana koji su bili samo paštuni koji su mnogo više ubijali ostale etničke grupe, nego što su se borili zbog islama.

„Treća stvar koja ih karakteriše jeste činjenica da su uspostavili saradnju sa Rusijom, Kinom, Iranom i što je najvažnije sa Pakistanom. Treba naglasiti da je Pakistan odbio zahtev da se američka vojska evakuiše na teritoriju te zemlje, pa zbog toga prebacuju vojsku u Jordan,“ smatra on.

Kina želi Avganistan na „Putu svile“

I pored američke blokade deviznih rezervi koje su iznosile oko 9 milijardi, Avganistanu ne preti ekonomski sunovrat. Ljepojević kaže da je ta zemlja posmatrač u Šangajskoj organizaciji za saradnju i da već postoje programi kako će Kina da pomogne ekonomski razvoj, a u planu je i da postane deo novog „Puta svile“.

„Teško je reći da će Avganistan da doživi prosperitet ali i da će da preživi najtežu fazu. Pošto je mreža CIA i dalje tamo, treba da očekujemo diverzije i ubistva ali se ovaj proces ne može zaustaviti. Ipak, mi i dalje vidimo ljude koji žele da napuste tu zemlju. Jedni pripadaju onima koji su uzimali novac i sarađivali sa Amerikancima i oni imaju status izdajnika. Druga vrsta su ljudi koji koriste priliku da odu iz sopstvenih ekonomskih razloga, ali je pitanje koliko njih će zapravo uspeti da ode,“ naglašava naš sagovornik.

Ko je sledeći na meti Zapada?

Ljepojević ne isključuje mogućnost da će zapadne sile nakon Avganistana pokušati da poprave svoj poljuljani rejting na Bliskom istoku ali ističe da su kapaciteti znatno smanjeni te je njegova procena da će se povući i iz tog dela sveta.

„Onda će se ustremiti na Evropu, jer je to jedini deo planete gde Amerika veruje da može da ostane. Zapad nema kapacitet za neki novi rat, već je samo sposoban da plati nekog kako bi ubijao za njih. Velika Britanija trenutno ima najmanji broj vojnika u oružanim snagama u poslednjih 300 godina i to je posledica Iraka. U Americi je gotovo 70 odsto profesionalnih vojnika iz Južne Amerike koji žele da zarade novac, a ne da se bore za Ameriku,“ kaže on.

Naš sagovornik podseća da su, u prethodne dve decenije u Avganistanu, 70 odsto „žive sile“ bili plaćenici, a ne profesionalna vojska. Zbog svega toga, dodaje Ljepojević, on ne očekuje nove sukobe u Avganistanu ali smatra da ih može biti na Bliskom istoku zbog položaja Izraela.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Rista says:

  Svi pričaju i lupaju ko otvoren prozor. Uključujući i mene. NIKO nema pojma šta se zapravo događa u Avganistanu. Niko! Svi nagađaju i oslađuju spram svog ukusa. Čak i Trampov sin lupa ko otvoren prozor a ni on nema pojma zašto je to tako kako jeste. Otkrićemo sigurno, ali ne verujem da ćemo se radovati. Zar neko stvarno misli da su se Ameri uplašili Talibana koji su bili nedelj dana hoda daleko od Kabula neprekidno. Nije bilo nikakvog razloga da pobegnu i ostave topove, avione, kamione, mitraljeze, bombe...I kako Šojgu reče pre neki dan, ostavili su još podosta tehnološki vrlo savršenog naoružanja i raketa. Verovatnoća da su Talibani kao članovi obučavane "avganistanske" vojske veoma dobro upoznati kako se ta savremena oružja koriste. Ajde bre, niko pametan ne veruje u to bekstvo i svi znaju da je Amerika to odglumila kako zna i ume, jer Holivud tamo nije mogao da stigne. I sada trube o gubitku Avganistana kao centralne teritorije sa koje se vlada Svetom? I kao Avganistanci su obeležili kraj Amerike? Od kada to? Amerika je sebi potpisala smrtnu presudu kao globalna unipolarna sila kada je bacila prvu bombu na Srbiju. Koji bre Avganistan? Do bombardovanja Srbije, Amerika je bila neprikosnovena. E tada se Svet prvi put trgao, poljuljao i uzdrmao a ovo sa Avganistanom je neka prevara, gotovo 100% sam siguran. Te državice gde je Avganistan su beznačajne i nisu nikad u ljudskoj istoriji imale neku značajniju ulogu. Pakistan je osnovan tek tu pre nekako i nije ni postojao nikad pre toga. I sad oni centar sa kojeg se upravlja Svetom? Da neće Talibani upravljati Svetom pošto su tako glat pobedili najveću silu na Svetu u centru Sveta gde i Bog rekao laku noć? Koje nebuloze. Pričamo ono što narod voli da sluša, pa makar bio i gladan. Srpska propaganda koju su ameri morali uništiti bombama je Svetu poslala više nego što su Ameri mogli izdržati a da je nisu uništili onako sramno, ko zna kakav kraj bi bio. Sa Srbijom je Amerika prvi put kao globalna unipolarna sila osetila šta znači kada stvarno zaškripi. Uskoro su pretili nuklearnim glavama, toliko su bili iznenađeni i zablenuti u svoje vojne neuspehe. Pretili su debelo i svakako bi počeli da ravnaju Beograd, toliko su bili besni, a kad im Srbi poslaše i nevidljivog u Raj spraćkom, pobiše celu Kinesku ambasadu od besa. To su bili dani koji su Svet pokrenuli i okrenuli a ne ova izrežirana pretstava sa Avganistanom. To zvonce je počelo da budi Ruse tada. Koji bre Avganistan?

 2. Zoran says:

  Socijalisticko, multietnicko, i saradnja sa Rusijom. Nesto mi poznato ovo, kao i kakav ce kraj biti te drzave.

 3. Goran says:

  Ja se ne bi radovao na taj nacin ovo je stratesko prepustanje prostora usred nepovoljnih strateskih okolnosti' spajkmanova anakonda ne moze se vise obavijati oko euroazije kada je glavna strateska pozicija zapada ugrozena a tonje bliski istok tamo se odlucuje o sudbini svjeta i zapada ' ovo nije uopste trenutak za slavlje jer je afganistan namjerno ostavljen da potone u islamski fundamentalizam i haos da se ponovi scenario iz 80 i napravi novo krizno zariste na granicama rusije ' ovo nije vrjeme za slavlje pijuni se sve brze povlace na zbigovoj sahovskoj ploci 'povlacenje iz afganistana se samo tako i moze gledati kao novi potez i po meni je vrhunski.

 4. Triglav says:

  zapad da, ali ne i banka istočno indijske kompanije ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *