ИСТОРИЈСKИ ДОГОВОР ПУТИНА И СИЈА! „СНАГА СИБИРА 2“ руши све снове Запада, до 2030. Kини стиже скоро 100 МИЛИЈАРДИ кубних метара гаса!

ISTORIJSKI DOGOVOR PUTINA I SIJA! „SNAGA SIBIRA 2“ ruši sve snove Zapada, do 2030. Kini stiže skoro 100 MILIJARDI kubnih metara gasa!

21 marta 2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom u proširenom sastavu da su praktično svi parametri kada je reč o projektu „Snaga Sibira 2“ usaglašeni.

Prema njegovim rečima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.– Ruski biznis je u stanju da zadovolji rastuću potražnju iz Kine po pitanju energenata, kako u okviru ugovora, tako i izvan toga – naveo je Putin.

Takođe je dodao da se saradnja dve zemlje na polju energetike unapređuje.

– Rusija i Kina nameravaju da formiraju radnu grupu za projekat ‘Severni morski put’. Postoji potencijal za saradnju – istakao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

– Računamo na rast izvoza ruske hrane na kineskom tržištu – rekao je Putin.

On je dodao da dve zemlje mogu da postani svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kada je reč o obimu trgovinske razmene ona je 2022. godine dostigla rekord, bez obzira na posledice pandemije i sankcioni pritisak, a ove godine će premašiti 200 milijardi dolara.

Si: Uspešna saradnja dveju zemalja

Sa svoje strane, kineski predsednik Si Đinping je rekao da odnosi Kine i Rusije pokazuju zdravu dinamiku razvoja.

– Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, rusko-kineski odnosi pokazuju zdravu i održivu dinamiku razvoja. Među našim zemljama produbljuje se međusobno političko poverenje, množe se zajednički interesi – rekao je Si.

Predsednik Kine počeo je govor na proširenom sastanku konstatovanjem uspešne saradnje između zemalja i zapažene rezultate.

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.On je primetio da se oblasti saradnje Rusije i Kine stalno šire i da se postižu važni rezultati.

Oblasti saradnje Kine i Rusije stalno se šire, zemlje uspevaju da ostvare važne rezultate, dodao je Si.

Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta Kine i Rusije.

– Među našim zemljama produbljuje se uzajamno političko poverenje, sve više je zajedničkih interesa, narodi se zbližavaju, postepeno se razvija saradnja na trgovinskom i ekonomskom planu, investicionom, energetskom, kulturnom i regionalnom – istakao je Si.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. E.Lirsch says:

    I sve do 2030 god. Kad sam pre desetak godina tvrdio da ne treba graditi seberne tokove vec gasovode prema KIni i Indiji, Aziji genaralno, proglasili su me aman za maloumnika. Sad se "snaga sibira-2" gradi a severni tokovi minirani. Niko u Kremlju nije hteo ad cvelja "zapadne partnere". Steta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *