Историјски драгуљи сијаће у музејима

Историјски драгуљи сијаће у музејима

15 јуна 2017

ДВОРАНА београдског Дома синдиката шест деценија била је једна од кључних локација у новијој историји српске престонице. Била је домаћин готово свим важнијим музичким и глумачким идолима бивше Југославије, а у њој су гостовале десетине иностраних звезда. У здању на данашњем Тргу Николе Пашића одржавало се Светско првенство у шаху, ФЕСТ, као и оснивачки Самит несврстаних 1961. године. Крајем овог месеца, за посетиоце затвориће се велика, стаклена врата. Нови газда, фирма MCF Megakom films, уложиће три милиона евра у велико реновирање објекта величине 5.400 квадрата.

Пре почетка великих грађевинских радова, „Новости“ су имале прилику да завире у богату архиву и да виде магацине пуне старе технике, Титов салон, први и највећи расхладни систем у СФР Југославији.

ПРЕМА речима Игора Станковића, иако су приватна фирма, желе да у новом добу сачувају стари дух, као и јавни интерес. Многе вредне архивске ствари „отргнуће“ од заборава.

– Контактирали смо с Министарством културе, Кинотеком, Музејом науке и технике, да им уступимо највећи део овог историјског блага. Оно што буде остало овде, изложиће се у витринама, у посебној спомен-соби, коју планирамо да отворимо, у оквиру најмодернијег система биоскопа – прича Станковић, док прелистава пожутеле фотографије које су се годинама налазиле у сефу.

У архиви се налази око двадесетак плаката из шездесетих година. А на њима посвете тада чувених музичара и глумаца који су ту наступали. На оригиналним постерима се налазе потписи Луја Армстронга, Ђорђа Марјановића, Мишела Пиколија, Бате Живојиновића, Бориса Дворника, Љубише Самарџића, Милене Дравић, Миодрага Петровића Чкаље…

ЧУВЕНА, а можда и највећа слика Петра Лубарде, пописана је. Биће предата Министарству културе. Силна техника, камере, пројектори и други системи красиће изложбени простор Музеја науке и технике. Први и највећи расхладни систем у оној држави налази се у подруму. Да би се изнео из зграде, мора бити расклопљен. Ослобађа му се место у музеју. Биће јединствен експонат.

– Тај систем, иако има 60 година, и данас ради без грешке. Гломазан, али савршен механизам. Добијен је као ратна репарација. Мало људи зна да се испод дворане налази велики базен, који је интегрални део расхладног система. Колико је то квалитетно урађено, сведочи и податак да у сали од 1.600 места на крају концерта буде иста температура као и на почетку – прича Станковић.

Планирано је да се крајем овог месеца одржи велики опроштајни концерт. На њему ће наступити бројне звезде које су баш на овом месту градиле каријеру.

ШЕЗДЕСЕТИ РОЂЕНДАН ЗА ДВА ДАНА

ДВОРАНА Дома синдиката отворена је 13. јуна 1957. године. До изградње Сава центра, готово две деценије била је највећа дворана за концерте, позоришне представе и филмске пројекције. Фирма MCF Megakom films, почетком ове године потписала је уговор на 30 година.

– Ми смо из исте бранше и желим да сачувамо намену. Овде ће бити шест кино-сала. Дворана ће због комфора гледалаца да смањи капацитет на 1.300 места. Мада, и као таква, биће највећа сала за позоришне представе у Београду. Ту ће се одржавати и концерти – објашњава Станковић.

ЛУБАРДИНА СЛИКА ОД 500.000 ЕВРА

ПЛАТНО „Индустријализација“ Петра Лубарде, чија се вредност незванично процењује на око 500.000 евра, биће предато Министарству културе, а касније и Легату.

Иначе, слика величине једне гарсоњере, красила је хол дворане од 1961. године, када је одржана оснивачка скупштина Самита несврстаних.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u