Историјски драгуљи сијаће у музејима

Istorijski dragulji sijaće u muzejima

15 juna 2017

DVORANA beogradskog Doma sindikata šest decenija bila je jedna od ključnih lokacija u novijoj istoriji srpske prestonice. Bila je domaćin gotovo svim važnijim muzičkim i glumačkim idolima bivše Jugoslavije, a u njoj su gostovale desetine inostranih zvezda. U zdanju na današnjem Trgu Nikole Pašića održavalo se Svetsko prvenstvo u šahu, FEST, kao i osnivački Samit nesvrstanih 1961. godine. Krajem ovog meseca, za posetioce zatvoriće se velika, staklena vrata. Novi gazda, firma MCF Megakom films, uložiće tri miliona evra u veliko renoviranje objekta veličine 5.400 kvadrata.

Pre početka velikih građevinskih radova, „Novosti“ su imale priliku da zavire u bogatu arhivu i da vide magacine pune stare tehnike, Titov salon, prvi i najveći rashladni sistem u SFR Jugoslaviji.

PREMA rečima Igora Stankovića, iako su privatna firma, žele da u novom dobu sačuvaju stari duh, kao i javni interes. Mnoge vredne arhivske stvari „otrgnuće“ od zaborava.

– Kontaktirali smo s Ministarstvom kulture, Kinotekom, Muzejom nauke i tehnike, da im ustupimo najveći deo ovog istorijskog blaga. Ono što bude ostalo ovde, izložiće se u vitrinama, u posebnoj spomen-sobi, koju planiramo da otvorimo, u okviru najmodernijeg sistema bioskopa – priča Stanković, dok prelistava požutele fotografije koje su se godinama nalazile u sefu.

U arhivi se nalazi oko dvadesetak plakata iz šezdesetih godina. A na njima posvete tada čuvenih muzičara i glumaca koji su tu nastupali. Na originalnim posterima se nalaze potpisi Luja Armstronga, Đorđa Marjanovića, Mišela Pikolija, Bate Živojinovića, Borisa Dvornika, Ljubiše Samardžića, Milene Dravić, Miodraga Petrovića Čkalje…

ČUVENA, a možda i najveća slika Petra Lubarde, popisana je. Biće predata Ministarstvu kulture. Silna tehnika, kamere, projektori i drugi sistemi krasiće izložbeni prostor Muzeja nauke i tehnike. Prvi i najveći rashladni sistem u onoj državi nalazi se u podrumu. Da bi se izneo iz zgrade, mora biti rasklopljen. Oslobađa mu se mesto u muzeju. Biće jedinstven eksponat.

– Taj sistem, iako ima 60 godina, i danas radi bez greške. Glomazan, ali savršen mehanizam. Dobijen je kao ratna reparacija. Malo ljudi zna da se ispod dvorane nalazi veliki bazen, koji je integralni deo rashladnog sistema. Koliko je to kvalitetno urađeno, svedoči i podatak da u sali od 1.600 mesta na kraju koncerta bude ista temperatura kao i na početku – priča Stanković.

Planirano je da se krajem ovog meseca održi veliki oproštajni koncert. Na njemu će nastupiti brojne zvezde koje su baš na ovom mestu gradile karijeru.

ŠEZDESETI ROĐENDAN ZA DVA DANA

DVORANA Doma sindikata otvorena je 13. juna 1957. godine. Do izgradnje Sava centra, gotovo dve decenije bila je najveća dvorana za koncerte, pozorišne predstave i filmske projekcije. Firma MCF Megakom films, početkom ove godine potpisala je ugovor na 30 godina.

– Mi smo iz iste branše i želim da sačuvamo namenu. Ovde će biti šest kino-sala. Dvorana će zbog komfora gledalaca da smanji kapacitet na 1.300 mesta. Mada, i kao takva, biće najveća sala za pozorišne predstave u Beogradu. Tu će se održavati i koncerti – objašnjava Stanković.

LUBARDINA SLIKA OD 500.000 EVRA

PLATNO „Industrijalizacija“ Petra Lubarde, čija se vrednost nezvanično procenjuje na oko 500.000 evra, biće predato Ministarstvu kulture, a kasnije i Legatu.

Inače, slika veličine jedne garsonjere, krasila je hol dvorane od 1961. godine, kada je održana osnivačka skupština Samita nesvrstanih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *