Историјски клистир

Istorijski klistir

26 jula 2015

boris knezevic 5676Piše: Boris Knežević

Današnja „istorijska“ posjeta tri člana Predsjedništva BiH Beogradu i njihov ništa manje „istorijski“ sastanak s premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, istorijski su važni koliko i, recimo, „istorijsko“ otvaranje „Mekdonaldsovog“ restorana brze hrane u Banjaluci i njegovo, ništa manje važno, „istorijsko“ zatvaranje nekoliko godina kasnije.

Jednostavno, novi „istorijski“ samit balkanskih lidera, ruku na srce, sladunjavim i neprijatno patetičnim porukama o neophodnosti pomirenja na ovim prostorima, regionalnoj saradnji i zajedničkim ekonomskim projektima, koji samo što nisu zaživjeli, u stomacima onih kojima je ovakvih „istorijskih“ događaja već preko glave jedino može da izazove efekat sličan onom kad se prežderu vrelog „big meka“, a zatim ga zaliju ledenom „koka-kolom“.

I zaista, teško je spriječiti urlanje stomaka i kvalitetnu sraćku kad se čuju i pročitaju sve one miroljubive poruke, koje su učesnici današnjeg sastanka slali uoči još jednog sudbonosnog, istorijskog proliva. Skoro da mi je žao nesrećnog srpskog premijera koji se – da li iz vlastite glave, da li po nečijem nagovoru i instrukcijama – doslovno uništi pokušavajući da izigrava Mahatmu Gandija.

Vučiću je, izgleda, malo bilo to što se iz Potočara jedva živ iskobeljao i što niko od bošnjačkih političara i vjerskih lidera čak i ne pokušava da se svojim izjavama, makar deseti dio, u „mirotvorstvu“ približi premijeru Srbije. Štaviše, dok je Vučić nedavno, po milioniti put, javno hvalio navodne napore reisa Huseina Kavazovića da prilikom njegove neslavne posjete Potočarima „smiri situaciju“ i obuzda bijes rulje, koja je tražila srpsku krv, efendija Kavazović je pored Prijedora držao govor u kojem se, kao da je pojeo tuce „big mekova“ i popio cisternu hladne „kole“, svojski „izlitao“ po mirotvornim naporima srpskog premijera.

„Neka niko u svijetu ne misli da ćemo mi, žrtve strašnog genocida, pristati na političko pomirenje. Neka se ne ljute zato što prepoznajemo njihovu neiskrenost. Nećemo prihvatiti laž, niti lažno kajanje. Neka ne potcjenjuju našu sposobnost da razlikujemo istinu od laži“, istrese se efendija i pusti vodu.

Čovjek je, naprosto, objasnio kako stvari stoje. Bez „istorijskog“ rafinmana, suvišne priče i vještačkih osmijeha.

(PressRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. namcor says:

    "U vreme svetskih konfontacija. Pravda protiv nepravde. Po prvi put, u istoriji (i to je jedini istorijski „doprinos“ onog dusevnog bolesnika, koji sebe naziva Premijerom Srbije), u celoj istoriji – Srbija se, prvi put svrstava uz NEPRAVDU! Isecak iz mog bloga! (https://namcor.wordpress.com/)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *