ИСТОРИЈСКИ СПОРАЗУМ?! ЕУ не мисли тако

ISTORIJSKI SPORAZUM?! EU ne misli tako

6 septembra 2020

Evropska unija (EU) je sporazum koji je potpisan u Vašingtonu primila na znanje, ali ga nije prepoznala kao „istorijski”, ocenjuje danas Dojče vele.

Srbija, Kosovo i predsednik SAD Donald Tramp stavili su u petak u Beloj kući svoje potpise na ono što Vašington vidi kao istorijski sporazum o „normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i Kosova”. Za Srbiju u pitanju je „bilateralni sporazum sa SAD”, za Kosovo međudržavni sporazum sa Srbijom, a za EU je u pitanju „dokument” za koji znaju da postoji, prenosi Beta.Pored različitih interpretacija različitih papira koje su potpisale različite strane, ono što je jasno iz uvida u završne tekstove jeste da se ekonomski i politički pristup prepliću kroz skup raznih tema od infrastrukturnih projekata, trgovine, energetike, religijskih sloboda, prava LGBT populacije do 5G mreža i odnosa sa Izraelom.

I dok specijalni izaslanik američke administracije Ričard Grenel ovakav sporazum opisuje kao „rezultat drugačije vrste diplomatije američkog predsednika Donalda Trampa”, sa druge strane Atlantika takav pristup vide kao jednostran i tipično „privatni pristup” predsednika Trampa zasnovan na trgovini u širem smislu te reči.

„U pitanju je neobavezujući dokument koji najviše služi proglašenju nekog velikog i istorijskog uspeha, kao što je sve istorijsko kod predsednika Trampa. U dokument je ušlo sve što je moglo da koristi Trampovom cilju dva meseca pre izbora u SAD, a na šta su mogli da pristanu Srbija i Kosovo”, izjavio je za DV član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina Bodo Veber.

Za razliku od trenutne američke administracije, nemački analitičar smatra da se politički konflikt ne može rešiti ekonomskom normalizacijom, niti da može doći do „ekonomske normalizacije bez rešenog odnosa među državama”.

Veber ukazuje na činjenicu, koje su svesni i u EU kao i na Zapadnom Balkanu, a to je da zbog velikog uticaja SAD i predsednika Trampa ni Kosovo ni Srbija nisu bili u prilici da odbiju proces koji organizuje Vašington, ali i da veliki deo dogovorenog u Beloj kući uopšte nema veze sa rešavanjem konflikta Srbije i Kosova.

Brisel prima na znanje, ali „ne vidi” istorijski sporazum. Na informacije o „istorijskom događaju” u Vašingtonu, zvanični Brisel gotovo da nije ni reagovao.

Tek na insistiranje medija da EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, da svoju ocenu dvodnevnih dešavanja na najvišem političkom nivou u Beloj kući, oglasio se samo portparol šefa diplomatije EU Peter Stano.

„Primili smo k znanju potpisivanje dokumenta između Beograda i Prištine u Beloj kući u Vašingtonu. Očekujemo da pozdravimo dve strane koje će tokom vikenda i sledeće nedelje nastaviti rad na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova na osnovu međunarodnog prava i evropskih kriterijuma”, poručio je Stano.Nezvanično u Briselu kažu da više od papira i potpisa žele da vide i održivu primenu dogovorenog. Istovremeno, Brisel naglašava da je cilj dijaloga koji se vodi pod okriljem EU rešavanje svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova, jednom zauvek, kroz pravno-obavezujući sporazum.

Analitičari ukazuju na to da prve rezultate i ozbiljan i konzistentan rad na obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo da se očekuje bar do novembarskih izbora u SAD koji će u mnogome odrediti buduće odnose Brisela i Vašingtona pa i pogledu dalje normalizacije odnosa Srbije i Kosova, dodao je DV.

(Politika/Dojče Vele)

KOMENTARI3 komentara

  1. Leda says:

    Kako se Amerika i Nemačka trude da "reše" pitanje našeg KiM. Prosto se utrkuju čija će biti zadnja u ovoj otimačini srpske teritorije. Za njih je to prestiž, profit, biznis....

  2. Kosovac says:

    Čuješ, „…..u Briselu kažu da više od papira i potpisa žele da vide i ODRŽIVU PRIMENU dogovorenog“. Pa da, neodrživa primena dogovorenog uvek predstavlja opasnost da se dogovoreno ne ostvari uopšte, ili da se ostvari onako kao da se nije ostvarilo. ……….Dobar ovaj sorošoidni novogovor, čisto im zavidim na tome koliko su jasni, a jasni su u πčku materinu.

  3. Zaliv says:

    Sta god neko mislio od 99god do ovog sporazuma Srbija je samo gubila, ovo je prvi put da Srbija dobije bar nesto koliko god to bilo malo ili izgledalo nekom neprimereno. Dakle ovo je bio pre svega samar za siptare, samar otreznjenja jer sad mogu da vide da nije sve njihovo iako su do juce mislili i bili uvereni da jeste. Srbija nije nista posebno dobila, Pristina nije dobila nista osim priznanja od Izraela sto im je zapravo probklem jer su muslimanska drzava (problem zbog ambasade u Jerusalimu), SAD takodje nisu dobile nista jer status Kosova ostaje nepromenjen, a Izrael je dobio najvise.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *