ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК: Интернет више није у власништву америчке владе!

ISTORIJSKI TRENUTAK: Internet više nije u vlasništvu američke vlade!

2 oktobra 2016

internet-pixa-34

Sjedinjene Države su ostale bez kontrole nad infrastruktorom Interneta.

Juče je prestao da važi ugovor između korporacije za upravljanje deomenima i IP-adresama (ICANN) i američkog Ministarstva trgovine i Nacionalne uprave za informacije i veze (NTIA).

Upravljanje je prešlo u nadležnost ICANN-a koja će funkcionisati kao neprofitna korporacija.

U nju će biti uključeni predstavnici zemalja-članica (mapu članica možete da vidite na kraju teksta) njenog komiteta, korisnika i zaposlenih u internet „industriji“.

Dosad je ICANN upravljao internet-adesama preko IANA-e (Administracije prostora internet-adresa) koja je pod kontrolom Ministarstva trgovine SAD-a.

Ovo je američkoj vladi davalo pravo veta u svemu čime je upravljala ICANN.

(fakti.org)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Ova vest je o prestanku važenja nekog ugovora….. Ova vest objavljuje da je Internetom rukovodila Američka Uprava Za Informacije (NTIA)…… Znači Internet nije neka demokratska slobodarska institucija koja pušta svaku šušu da se proserava po Internet, ona može i fizički da spreči proseravanje. Pa onda kaže: „jao, jao, u Indiji, pa u Kini uvedena cenzura Interneta“. Pa Internet iz Austrije otkrio bezobraznika. Pa pronašli srpskog narodnog heroja koji je poželeo ubistvo Aleksandra Vučića….. A sada je prestao da važi Ugovor, moraće da nađu nekog. Nadamo se da će uspeti da nađu nekog. Boljeg. Inkvizitora.

 2. Bajurina says:

  Nemate vi pojma. Ja kolko se razumijem u te stvari mislim da oni imaju nesto drugo 110 puta jace gigabajta pa ovo uvalili nekom levatu!!!!

 3. Harry Neron says:

  Internet nikada nije ni bio u vlasit vlade SAD. Svi poslovni subjekti moraju da poštuju legistraturu države u kojoj posluju, tako u SAD tako u Srbiji, tako bilo kde.

 4. Komsija says:

  Ih, sad bas neko od ovih sta spajaju slova i čitaju intermagazin to razumeju! Njima samo price o teorijama zavere da se daju, pa da celi dan hodaju pijani od nauka.

 5. Egoista says:

  Ništa ja to ne razumem. Baš me briga ko mlati pare, ali ja znam da CIjA može da pročita sve što pišem kad god hoće, da vidi sve što ja gledam kad god hoće, da me skenja kroz kameru na ekranu kad god joj se prikenja i da mi ga popuši kad god poželi iako ja nisam peder.

  • Kositio says:

   Haha, ti njima znaci stalno pušiš kad koristiš internet, hahaha

 6. Vile za govna says:

  kositi i razmišljati nije za tebe. Nego, stvarno, jel ti neko rekao da si abnormalno glup? Ili više nikog nema pored tebe osim tehničara ujutru? Jebo te, koji si ti idiot.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *