ISTORIJSKI TRENUTAK: Kina pretekla SAD u trgovini, do 2018 izjednačavanje BDP

ISTORIJSKI TRENUTAK: Kina pretekla SAD u trgovini, do 2018 izjednačavanje BDP

18 januara 2014

China-Economic-GrowthKina je po vrednosti ostvarene spoljne trgovine u 2013. godini prvi put pretekla do sada neprikosnovne SAD, a stručnjaci MMF predviđaju da će se najmnogoljudnija zemlja sveta već za četiri godine sasvim približiti Americi prema obimu bruto domaćeg proizvoda (BDP), računatog na osnovu pariteta kupovne moći.

Udeo kineskog u globalnom BDP će se, u naredne četiri godine, takođe gotovo izjednačiti sa učešćem koji imaju SAD, prognozira MMF. Zvanični podaci objavljeni ove sedmice u Pekingu pokazuju da je Kina lani ostvarila robnu razmenu sa ostakom sveta od 4,2 biliona dolara.

To je novi svetski rekord u spoljnoj trgovini koji je do sada imala neka država, a za 7,6 odsto premašuje ostvarenu vrednost kineske razmene u prethodnoj 2012. godini.

Kineski izvoz je lani vredeo 2,2 biliona dolara, ili oko osam odsto više nego prethodne godine, dok je uvoz uvećan 7,3 procenta, na približno dva biliona.

Američka agencija Blumberg je prenela iz Pekinga izjave kineskih funkcionera koji su prošlogodišnje rekordne rezultate svoje zemlje u spoljnoj trgovni ocenili kao „istorijski trenutak“.

Doduše, poređenje sa SAD je urađeno iako u Vašingtonu još nisu objavljeni kompletni spoljnotrgovinski rezultati za celu 2013. godinu.

Američko ministarstvo trgovine je ranije saopštilo da je za 11 meseci protekle godine najveća svetska ekonomija ostvarila spoljnotrgovinski promet od 3,5 biliona dolara, a da bi zadržala svetsko liderstvo u tom domenu decembarski rezultati robne razmene sa svetom trebalo bi da budu dvostruko bolji nego u istom mesecu 2012, što prema većini meritorinih ocena, nije realno očekivati.

Na rastuću privrednu moć Kine i njene uloge u globalnoj ekonomiji ukazuje i londonski poslovni dnevnik „Fajnenšel tajms“ (FT), navodeći da se kineski uvoz glavnih strateških sirovina za proteklih osam godina udvostručio i da se takva tendencija nastavlja.

Kina je lani, na primer, kupila na svetskom tržištu 282 miliona tona nafte, ili u proseku oko 5,6 miliona barela dnevno, dok su SAD istovremeno smanjile dnevni uvoz osnovne energetske sirovine na 7,8 miliona barela.

SAD su, inače, do pre tri do četiri godine, od kada je u toj zemlji naglo počela da raste proizvodnja nafte i gasa iz uljanih škriljaca, dnevno uvozile tri puta više nefte nego sada, dok import nafte u Kini vrtoglavo raste.

Kina je, naime, u decembru pustila u rad dva ogromna pogona za preradu sirove nafte pa je uvoz te sirovine u odnosu na decembar 2012. povećan oko 13 procenata, javila je agencija Sinhua.

Najnovije analize MMF pokazuju da je prošle godine kineski BDP, prema paritetu kupovne sposobnosti, vredeo oko 13,4 biliona dolara, dok je isti pokazatelj za SAD procenjen na 16,7 biliona dolara.

Kineski BDP će, kako predviđa MMF, već 2018. vredeti 20,7 biliona dolara, a američki iste godine 21,7 biliona, što znači da će se po tom veoma bitnom ekonomskom pokazatelju razlika između dve zemlje bitno smanjiti. Brz rast kineskog BDP omogućiće drugoj po snazi svetskoj privredi da u 2018. ostvari udeo u globalnom BDP od 17,9 odsto, prema američkih 18,6 procenata.

Lani je Kina učestvovala u svetskom BDP sa 15,4 odsto, a Amerika sa 18,6 procenata.

AZIJA PREUZIM VOĐSTVO OD ZAPADA

Svi navedeni podaci, ali i ranije analize nekih uglednih američkih ekonomista, pokazuju da će SAD uskoro izgubiti status prve ekonomske sile sveta za račun Kine, što znači, imajući u vidu ekonomsku snagu Japana i više drugih brzo rastućih azijskih ekonomija, da će se centar svetske privrede premestiti iz razvijenog Zapada u Aziju.  Procena o budućem ekonomskom liderstvu azijskih zemalja zasnovana je, takođe, na ogromnim sirovinskim zalihama koje ima još jedan ekonomski kolos u tom delu sveta.  Reč je o Rusiji na čijoj teritoriji se, prema dosadašnjim analizama, nalazi 50 do 55 odsto svih raspoloživih rezervi vitalnih sirovina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *