ISTRAGA O OBARANjU AVIONA: Crna kutija u Donjecku

ISTRAGA O OBARANjU AVIONA: Crna kutija u Donjecku

20 јула 2014

malaysian plane 2626Proruske snage u istočnoj Ukrajini danas su saopštile da su došle do predmeta koji liče na crne kutije iz oborenog malezijskog aviona i da su spremni da ih predaju međunarodnom istražiteljima.

„Delovi aviona koji liče na crne kutije otkriveni su na mestu udesa“, rekao je premijer samoproklamovane Donjecke narodne republike Aleksander Borodaj, prenosi AFP.

On je dodao da će ti predmeti biti predati „međunarodnim ekspertima ako dođu“.

Agencija Rojters prenela je takođe da je jedan od vođa proruskih snaga rekao da su oni pronašli objekte nalik na crne kutije koje su odnete u Donjeck.

Drugi zvaničnik proruskih snaga Sergej Kavtaradze kazao je da su nađena dva takva objekta, preneo je Rojters.

Ukrajinska vlada i proruske snage postigli su preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta gde se u četvrtak uveče srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade, izjavio je visoki ukrajinski zvaničnik.

Zamenik ukrajinskog premijera Volodimir Grojsman izjavio je da će, prema preliminarnom sporazumu, ukrajinskim hitnim službama i međunarodnim posmatračima biti dozvoljeno da uklone tela i prebace ih na bezbedno mesto.

On, međutim, nije rekao o kom mestu se radi, već je samo kazao da su, do sada, sa mesta nesreće uklonjena 192 tela.

KERI: MOSKVA DALA RAKETNI SISTEM PRORUSKIM SNAGAMA

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da je raketni sistem kojim je oboren malezijski avion na istoku Ukrajine, Moskva dala proruskim snagama.

„Prilično je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije u ruke separatista“, rekao je Keri za američku televiziju Si-En-En i dodao da je za obaranje aviona korišćen sofisticirani raketni sistem SA-11.

„Pouzdano znamo da Ukrajina nema nigde takav sistem u blizini mesta gde je oboren avion. Tako da to očigledno ukazuje na počinioce, separatiste“, dodao je on.

BORODAJ: INFORMATIVNI RAT PROTIV DONjECKE NARODNE REPUBLIKE

U vezi sa navodima da proruske snage ne dozvoljavaju posmatračima OEBS-a da priđu mestu nesreće, premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksander Borodaj je u intervju radiju „Eho Moskve“ rekao da je „to je samo jedan deo informacionog rata protiv nas“.

On je dodao da se na mestu nesreće u protekla tri dana nalazi 14 posmatrača OEBS-a, prenosi Itar tass.

Borodaj je objasnio da je prvog dana dolaska posmatrača bilo restrikcija u pogledu njihovog kretanja, pravdajući se da je „reč o prostoj činjenici“ da su proruske snage odgovorne za bezbednost posmatrača u zoni za koju je naveo da se nalazi na „nišanu ukrajinskih automata“.

„Mesto nesreće je veoma veliko i prostire se na više od 10 kvadratnih metara“, rekao je Borodaj i dodao da sada posmatrači OEBS-a rade u gradu Torez gde se od subote dopremaju tela nastradalih

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u