ISTRAGA O SRUŠENOM AVIONU: Crna kutija ne ukazuje na „vanrednu situaciju“

ISTRAGA O SRUŠENOM AVIONU: Crna kutija ne ukazuje na „vanrednu situaciju“

3 avgusta 2014

ukraine-plane-malaysian-russia.siPreliminarni podaci dobijeni dešifrovanjem „crne kutije“ srušenog putničkog aviona „Boing-777“ malezijske aviokompanije pokazuju da tokom leta „nije bilo vanredne situacije“, piše danas malezijski „Nju sandej tajms“ a prenosi Itar-Tass.

Taj dnevnik, pozivajući se na izvor u grupi međunarodnih eksperata koji istražuju uzroke tragedije, navodi da je poslednji registrovani razgovor u pilotskoj kabini bio razgovor posade sa kopnenim službama kontrole leta i da u onome što se čulo „nije bilo ničeg neobičnog“.

„Do sada je utvrđeno da poslednji glas koji se čuje nije bio pilotov“, rekao je taj izvor ne navodeći druge detalje istrage.
Prema podacima malezijskog lista, sledeće sedmice mogli bi biti obnarodovani neki preliminarni detalji o padu aviona.
Navodi se i da nije poznato da li su međunarodni eksperti dobili od ukrajinske strane snimak razgovora dispečera sa srušenim avionom.

Avion „Malezija erlajnza“ koji je leteo iz Amsterdama do Kuala Lumpura, srušio se 17. jula u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.
Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Istražitelji razmatraju nekoliko verzija te nesreće, a jedna od glavnih je da je letelica oborena raketom tipa „zemlja-vazduh“, podseća Itar-Tass.

Ruska agencija prenela je juče iz Haga izjavu šefa međunarodne misije za potragu i prevoz posmrtnih ostataka žrtava Pitera Japan Albersberga da borbena dejstva u Donjeckoj oblasti nisu omela rad tima na mestu nesreće.

Glavna potraga vodila se u oblasti naselja Grabovo, naveo je on i najavio da će se danas tim premestiti u oblast sela Rasipnoje, gde se nalazi deo ostataka olupine aviona, kao i da se planira da sutra, u ponedeljak, broj članova tima na tereneu bude povećan do 100.

Prvih dana posle pada, pripadnici proruskih snaga pronašli su posmrtne ostatke više od 200 žrtava, koji su prevezeni u Holandiju radi identifikacije.

Glavni zadatak australijskih i holandskih eksperata je potraga posmrtnih ostataka preostalih žrtava i njihovih ličnih stvari, koji će takođe biti upućeni u Holandiju, čijih je najviše državljana – 196, stradalo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *