Istraga protiv Karle del Ponte zbog nepoštovanja suda u Hagu

Istraga protiv Karle del Ponte zbog nepoštovanja suda u Hagu

1 oktobra 2013

Carla del ponteTeodor Meron imenovao, na zahtev Karadžića, specijalno sudsko veće koje će razmotriti ima li osnova da Karla del Ponte bude optužena zbog nepoštovanja suda. Specijalno veće će, prema odluci predsednika Haškog tribunala, činiti sudije Kristof Flige, Bakone Džastis Moloto i Barton Hal, saopšteno je iz Tribunala.

Radovan Karadžić je prošle sedmice zatražio od predsednika Tribunala da imenuje specijalno sudsko veće koje bi razmotrilo eventualno imenovanje „prijatelja suda“, koji bi, za račun tužilaštva, istražio navode da je bivša glavna tužiteljka Tribunala Del Ponte prenela Amerikancima sadržinu poverljivog spiska svedoka odbrane bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Karadžićev zahtev se temelji na tajnoj depeši američke ambasade u Hagu, objavljenoj na Vikiliksu, u kojem je navedeno da je Del Ponte 16. aprila 2004. godina potvrdila predstavnicima SAD sadržinu poverljivog spiska svedoka, koji je Milošević tri dana ranije bio podneo Tribunalu.

„Čitajući direktno s liste, ona je rekla da spisak obuhvata bivšeg predsednika (SAD) Bila Klintona, bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt, bivšeg sekretara za odbranu Vilijema Koena, ambasadora Kristofera Hila, generala Veslija Klarka i bivšeg ambasadora Ričarda Holbruka“, navedeno je u kopiji depeše, koju je Karadžić priložio uz zahtev.

Del Ponteova je, prema toj depeši, obećala predstavnicima ambasade da će ih obaveštavati o razvoju događaja vezanih za Miloševićev spisak svedoka.

Priznajući da on lično nema nadležnosti da štiti prava Miloševića, koji je preminuo 2006. godine u pritvorskoj jedinici Tribunala, Karadžić je istakao da nema nikog drugog ko bi izneo to pitanje pred Tribunal. Bivši lider RS je dodao da je u njegovom ličnom interesu da obezbedi funkcionisanje mehanizama za kontrolu odgovornosti tužilaca koji objavljuju poverljive informacije.

„Ako tužilac može nekažnjeno da objavljuje poverljive informacije o svedocima odbrane, Karadžić onda nema poverenja da su njegovi podnesci zaštićeni“, piše u podnesku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dobrica Nikolic says:

    od samog početka je opšte poznato pod čijim je partonatom ovaj sud osnovan, te da je svaki komentar suvišan i da su kako ona tako i ostali MORALI da Amerikancima polažu račune i obaveštavaju ih o svemu pa i o zaštićenim svedocima. I gospodin Radovan Karadžić je u pravu što zbog napred navedenog nema poverenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *